Joodse gemeenschap in Antwerpen: ‘We smeken de overheid: blijf ons even goed beschermen’

Op 1 september 2021 verdwijnen de laatste militairen uit het straatbeeld en uit de Joodse wijk in Antwerpen. De Joodse gemeenschap slaat alarm. “Wij willen onze kinderen naar school kunnen sturen zonder bang te moeten zijn.”

Het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique (CCOJB) uiten hun uiterste bezorgdheid over het voornemen van de federale regering om per 1 september 2021 de militaire bewaking afte schaffen.

Het Forum protesteert dat geen militairen meer worden voorzien voor de bescherming van burgers en burgerdoelen in de joodse wijken en voor joodse instellingen, en dit terwijl er vooralsnog niet is voorzien in alternatieve evenwaardige oplossingen die de veiligheid van de joodse burgers en joodse instellingen zullen vrijwaren.

September is traditioneel gevuld met belangrijke Joodse feestdagen:

 • dinsdag 7 en woensdag 8 september 2021 Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar)
 • donderdag 16 september 2021 Jom Kipoer (Grote Verzoendag)
 • dinsdag 21 t/m maandag 27 september 2021 Soekot (Loofhuttenfeest)

De Joodse gemeenschap van Antwerpen zal haar militaire bescherming verliezen op grond van een plan van de nieuwe regering van België om de aanwezigheid van soldaten in stedelijke centra te elimineren.

Ongeveer 18.000 Joden wonen in de buurt van de stad. Verschillende troepen beschermen de Joodse wijk. Een clausule in het plan van de regering, die werd aangekondigd in het regeerakkoord dat op 30 september 2020 werd ondertekend, spreekt van een ‘geleidelijke terugtrekking’ van het leger uit stedelijke centra.

Punt 1.5 Veiligheidsbeleid en veiligheids- en inlichtingendiensten uit het regeerakkoord (blz. 65/84) van 30 september 2020:

“Dit plan veroorzaakt echt alarm in de achterban van de Joodse gemeenschap van Antwerpen”, zei Hans Knoop, een woordvoerder van het Forum van Joodse Organisaties van het Vlaams Gewest van België, of FJO, tegen het Joods Telegrafisch Agentschap in een Interview over het plan. “Noch de feitelijke dreiging, noch de eigen inschatting ervan door de regering is afgenomen.”

In 2015 werden duizenden troepen ingezet in Belgische steden na dodelijke jihadistische terreuraanslagen in Parijs bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo en bij een koosjere supermarkt. De meeste zijn overgeplaatst. De kosten van de militaire aanwezigheid in de Joodse wijk zijn niet bekend, maar worden verondersteld relatief laag te zijn vanwege de weinige soldaten.

Het FJO en het CCOJB doen een klemmende oproep aan de overheid op alle niveaus om de waakzaamheid en de veiligheidsmaatregelen geenszins te verminderen.

Het dient beklemtoond te worden dat de Joodse gemeenschap er niet voor gekozen heeft om bescherming nodig te hebben. Eenieder heeft het recht om in veiligheid te leven en de overheid heeft de plicht om haar burgers te beschermen.

De Joodse gemeenschap heeft in deze zware tijden eerder meer dan minder bescherming nodig om haar veiligheid te vrijwaren. Wij roepen de diverse overheden op om onmiddellijk in contact te treden over hoe zij dit acuut veiligheidsprobleem op korte termijn concreet en op passende wijze zullen opvangen.

“Israël is het enige land ter wereld waar ‘vuile Jood’ enkel betekent dat je dringend in bad moet.”
[Efraim Sevela, 1993]

Het enige goede antwoord op Jodenhaat: GO TO ISRAEL !!!

Bronnen:

 • naar een artikelJoodse gemeenschap in Antwerpen: “We smeken de overheid: blijf ons even goed beschermen’” van 23 juni 2021 op de site van Gazet Van Antwerpen
 • naar een artikelPersbericht: FJO en CCOJB roepen overheid dringend op te blijven instaan voor adequate beveiliging van joodse wijken en instellingen” van 23 juni 2021 op de site van het Forum der Joodse Organiaties (FJO)
 • een artikel op deze blog “Antwerpse Joden verliezen bescherming van het leger onder het nieuwe Belgische kabinet” van 4 oktober 2020 en een artikel op deze blog “Joodse organisaties halen uit naar België voor afschaffen militaire bewaking aan synagoges” van 25 mei 2020 en een artikel “België: Volksvertegenwoordiger Van Quickenborne haalt uit naar imaginaire ‘Joodse lobby’” van 7 maart 2020

2 gedachtes over “Joodse gemeenschap in Antwerpen: ‘We smeken de overheid: blijf ons even goed beschermen’

 1. Wel ja, ik vertolk hierboven enkel de mening van de Joodse Antwerpenaren, waar ik het niet noodzakelijk mee eens moet zijn.

  De Joodse gemeenschap in Brussel bv. is van een heel ander hout gesneden, hoewel ze daar toch samen de nota met het FJO-Antwerpen hebben ondertekend .

  Dus er is wel degelijk bezorgdheid en toenemend gevoel van onveiligheid en dat zal alleen maar toenemen. Maar de redenen daaromtrent verschillen de meningen wel.

  In Brussel leeft het zionisme (nog een beetje) maar in Antwerpen kan je de zionisten op één hand tellen. Hier wonen hoofdzakelijk religieuze gemeenschappen, van gematigd tot ultra-orthodox.

  Velen van die laatsten zijn van oordeel dat Israël en zijn beleid ten aanzien van de Palestijnen aan de basis liggen van het groeiend antisemitisme. Terwijl nochtans het bestaan en het ontstaan van Israël louter gebaseerd is op Joden die de toenmalige golf van antisemitisme in 19de en 20ste eeuw in Rusland en Europa ontvluchtten.

  Israël is simpelweg het antwoord op de Jodenhaat van toen en dat tot op vandaag. In Israël wonen de strijdbare Joden. Met het Israëlische leger dat na Rusland, Amerika en China, het beste leger van de wereld beschikt.

  De meeste Zionisten die ik heb leren kennen de voorbij decennia zijn allemaal naar Israël vertrokken. Enkel de twijfelaars, anti-Zionisten, de naïeven en de wegkijkers zijn gebleven.

  Soldaten in de straat creëren een vals gevoel van veiligheid.

  Persoonlijk zie ik maar één oplossing voor de Joden van België: verkoop alle hebben en houden en verlaat het zinkend schip van Europa. De Joden hebben hier geen toekomst. Als ze hun vuisten willen ballen kunnen ze dat beter dààr doen dan hier. Beter nu dan te laat.

  Was ik een jood geweest, was ik deze blog nooit begonnen, maar zat ik in Israël zelves te bloggen. Schrijven over de fauna en flora of over de geschiedenis van het land ofzo. Dat zou ik veel leuker vinden.

  Wat zou dan België en Nederland mij dan nog kunnen schelen? Niets, zero, nulkommanul.

  Joden die aan een toekomst voor zichzelf en hun kinderen willen bouwen kunnen dat veel beter doen in Israël. Daar heeft het nog zin.

  Geliked door 1 persoon

 2. Begrijp het allemaal wel en is ook terecht. Echter Joden moeten niet alleen afhankelijk van de overheid zijn. Ga maar zelfverdedigingslessen nemen. Vraag wapenvergunningen aan. Stel buurtverdedigers aan. Niet alleen zijn Joden mensen van het woord maar wordt ook mensen van de VUIST. Trek lessen uit de geschiedenis. Verlaat de apathie en de lijdelijkheid. Kom op. Zeg dit ook tegen mezelf en tegen de Joden in NL. Denk aan de verdediging en actie van de Joden met de Hamannen in Perzie. Verdedig jezelf, je gezin en familie. Eendrachtig en eensgezind. Maar doe iets en houd op met het zielige gedoe. Wij zijn G’ds volk. Welnu, laat dat zien en straal dit uit. Beter staand sterven dan knielend leven.

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.