Beïnvloeders uit Abraham Akkoord-landen vinden raakvlakken met Israëli’s

Jonge social media influencers uit de VAE, Bahrein en Marokko reisden naar Israël tijdens een bezoek georganiseerd door de organisatie Israel-Is en ontmoetten hun Israëlische tegenhangers [beeldbron: Itamar Eyal/The Media Line]

Social media persoonlijkheden uit de VAE, Bahrein, Marokko bezoeken Israël, ontmoeten lokale Arabische en Joodse leiders in de nasleep van grensoverschrijdend geweld met Gaza.

Yousif Mohamed, 20, uit Manama, Bahrein staat ook bekend als @Yousifmohd2 op Instagram en heeft samen ongeveer 1.300 volgers op verschillende sociale mediaplatforms. Hij is ook een van de eerste Bahreiners die Israël bezoekt . 

De social media influencer, die met zijn gezin in de hoofdstad van het koninkrijk woont en hoopt te werken aan de ontwikkeling van het toerisme in het buitenland, is gewend zijn leven via internet te documenteren en heeft zich schrap gezet voor de gevolgen van het plaatsen van foto’s van zichzelf in Israël.

“Ik ben jong, maar je bent nooit te jong om te willen proberen de wereld te veranderen”, vertelde hij aan The Media Line. “Ik kreeg online te maken met wat druk en kritiek, waarschijnlijk omdat ik een van de eerste Bahreinen was die Israël bezochten, maar ik denk dat het verwacht wordt dat mensen wat tijd nodig hebben om hun geest te openen.”

“Onwetendheid kan ons soms belemmeren en daarom besloot ik om dingen zelf te bezoeken en te zien, en ik ben erg blij dat ik die stap heb genomen,” voegde hij eraan toe. Mohamed is een van de 25 influencers op sociale media uit drie van de vier landen die de Abraham-akkoorden ondertekenden en die in Israël bijeenkwamen om overeenstemming met Israëli’s te vinden en als afgezanten voor vrede op te treden.

Tijdens een reis die oorspronkelijk was gepland tijdens de opflakkering van Gaza-Israël van vorige maand, vlogen jongeren uit de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Marokko zondag terug uit de Joodse staat na een rondreis van een week door het land, georganiseerd door Eyal Biram, oprichter van de organisatie Israël-Is, een non-profitorganisatie die vier jaar geleden werd opgericht om de relatie van Israël met andere landen te verbeteren door jonge mensen die elkaar op persoonlijk niveau ontmoeten.

De reis, die volgde op het grensoverschrijdende geweld tussen Gaza en Israël, zorgde ervoor dat sommige niet-Israëlische deelnemers afhaakten. Biram zei dat het conflict het nieuws in de Arabische wereld domineerde, waardoor sommigen de druk voelden om niet te gaan om politieke redenen of uit angst voor hun veiligheid.

“Natuurlijk gaat het aantal deelnemers veranderen”, vertelde Biram aan The Media Line. Hij reageerde niet op een vraag over hoeveel potentiële deelnemers hebben afgezegd. “Er is nog steeds brede steun van de regering van Bahrein en de VAE , maar op het terrein, vooral op het niveau van de sociale media, zien we een enorm effect”, vervolgde hij. 

“Sommige deelnemers waren bang om te komen. De mensen die wel zijn gegaan, hebben veel moed omdat ze geloven in wat ze doen en ze begrijpen hoe belangrijk het is om hier te zijn.” Het Israëlisch-Palestijnse conflict werd aan de orde gesteld toen de groep beïnvloeders verschillende Arabische en Joodse leiders ontmoette.

“We hebben gewacht tot het conflict eindigde en toen gingen we het ware plaatje bekijken”, zegt Saoud Saqer, een andere reisdeelnemer uit Abu Dhabi die als ingenieur werkt. De dertigjarige influencer, bekend als @binhamooah, had tienduizend volgers op zijn oude Instagram-account, maar moest een nieuwe aanmaken in Israël nadat zijn account werd gespamd.

“Ze willen de dingen nu beter maken en ze willen de wereld laten zien dat ze proberen de mensen van vrede te zijn, ze willen niet dat de wereld het verkeerde idee perspectief van hen heeft en ik heb het hier over de mensen zelf, niet de regering”, zei Saqer over de Israëli’s die hij ontmoette.

“Ik zeg niet dat sinds de oprichting van de staat Israël alles in orde was… Ik heb met veel Israëli’s gesproken die het met mij eens zijn”, voegde hij eraan toe. “Ze zeggen dat we niet perfect waren en dat er veel gecompliceerde situaties zijn ontstaan.”

De Emirati-beïnvloeder op sociale media heeft tijdens de reis ook online te maken gehad met pushback. “Er zijn negatieve opmerkingen … van mensen die niet willen dat de vrede gedijt,” zei Saqer, die opmerkte dat de kritiek “nul impact” op hem had. “Ik ben een doelgericht persoon; We zijn op een missie om vrede te verspreiden, dus ongeacht de negatieve opmerkingen gaan we door”, voegde hij eraan toe.

Saqers favoriete ervaring in Israël was een bezoek aan de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem, waar recente botsingen tussen moslims en de politie plaatsvonden. Hoewel de reis zijn “werkelijke perspectief” op het Israëlisch-Palestijnse conflict niet veranderde, zei Saqer dat hij van mening is dat de groep positieve stappen kan zetten in de richting van vrede.

“We praten zoals de mensen van nu, we willen dingen beter maken in de huidige tijd”, voegde hij eraan toe. Saqer zegt dat de reis hem hielp om beter geïnformeerd te worden over Israëli’s. “Ik heb meer geleerd over Israëli’s omdat het algemene idee is dat ze meer westers zijn, maar ik kwam erachter dat ze meer uit het Midden-Oosten dan uit het Westen zijn”, zei hij.

Een les die Saqer mee wil nemen naar de Emiraten die niet in Israël zijn geweest, is dat Israëli’s van allerlei verschillende achtergronden komen. “Israël is een natie, het is een land; het is geen ras en het is geen etniciteit … Binnen die staat zijn er moslims, joden, christenen, en ze delen allemaal hun liefde voor het land en voor de staat Israël. Er zijn zelfs Israëlische [Joden] met een Arabische achtergrond”, zei hij. “Ik wil dat de wereld weet dat de staat Israël divers is: er zijn Arabieren en moslims die werken in de Israëlische gezondheidsafdeling, de politie, in het leger…”

Mohamed was ook verrast toen hij hoorde over de vele culturele verschillen binnen Israël en dat niet alle Israëli’s zijn zoals degene die hij op tv heeft gezien. “Het is totaal anders dan wat je in de reguliere media ziet. Het zijn geen mensen die de dood van Arabieren willen … In feite leven ze met Arabieren zoals hun broeders,” zei hij. Mohamed wil de boodschap terugbrengen naar Bahrein om een ​​heel land niet te stereotyperen door de acties van sommige individuen.

“Kijk nooit naar de kleine 0,1% van de bevolking en beoordeel de rest op basis daarvan”, zei hij. Ondanks de tegenslag van het geweld tussen Gaza en Israël, typeert Biram de reis als een “groot succes”, met plannen voor meer van dergelijke reizen naar Israël en voor activiteiten binnen de groep.

“We creëren in onze groepen leiders die voor de lange termijn betrokken zijn”, zei hij. Dit wordt ondersteund door de online groep ‘Leaders of Tomorrow’, met de hoop een-op-een verbindingen voor Israëli’s op te bouwen met individuen in landen die zowel vredesverdragen met Israël hebben als geen vredesverdragen hebben.

Voor zowel Saqer als Mohamed zal dit eerste bezoek aan Israël er een zijn om nooit te vergeten. Terwijl ze over Israël leren, hebben ze ook dingen die ze willen dat Israëli’s weten over hun respectievelijke landen. “Israëli’s zijn allemaal welkom om hier te komen en de cultuur te ervaren”, zei Saqer over zijn thuisland Bahrein en merkte op dat het veilig is om dat te doen.

“Bahreinen zijn vriendelijke, beleefde, eenvoudige en gastvrije mensen, maar we nemen eer en respect zeer serieus. We leren graag over nieuwe culturen en onze tolerantie komt voort uit het feit dat we in een zeer multicultureel land zijn, met een 50/50-verhouding van lokale tot expatriate bevolking in ons koninkrijk,” zei Mohamed. “We hebben een Joodse gemeenschap en een synagoge sinds het einde van de 19e eeuw,” voegde hij eraan toe.

De onopvallende beige synagoge van Manama in Bahrein

Bronnen:

  • naar een artikel van Tara Kavaler “Influencers from Abraham Accord countries find common ground with Israelis” 23 juni 2021 op de site van The Jeruzalem Post

Een gedachte over “Beïnvloeders uit Abraham Akkoord-landen vinden raakvlakken met Israëli’s

  1. Wanneer je je niet laat beinvloeden door foute profeten en niet als een stelletje gekkies op elkaar los gaat…….’maar met elkaar praat en naar elkaar luistert……..dan zal je zien dat er altijd meer raakvlakken zijn dan verschillen.

    Dat iedereen anders is dat is prima, maar laat ‘die ander in zijn waarde……en er komt rust in de tent.

    Tenslotte worden wij allemaal op dezelfde manier ‘gemaakt en gaan we allemaal dood en dus laten we de tijd ertussen zo prettig mogelijk maken i.p.v. elkaar vol te schelden of de hersens in te slaan.

    Dat is zovéél prettiger en rustiger.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.