Palestijnen: Israël kwetsen is belangrijker dan gezondheidszorg voor eigen volk

De weigering van de Palestijnse Autoriteit om 1 miljoen doses Pfizer-vaccins te accepteren als onderdeel van een uitwisselingsovereenkomst met Israël, is een duidelijke aanwijzing dat Ramallah-functionarissen zich niets aantrekken van de gezondheid van hun volk.

PA-premier Mohammad Shtayyeh kondigde de last-minute annulering aan in een persconferentie op vrijdag, nadat Israël al 100.000 doses had overgedragen aan de autoriteit, en beweerde dat lokale gezondheidsfunctionarissen van mening waren dat de vaccins ‘niet aan hun normen voldoen’ en de houdbaarheidstermijn zou zijn verstreken.

Een verklaring van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid verwierp onvermurwbaar de beweringen over de geldigheid van de vaccins en zei:

De vaccinzending die we aan de Palestijnse Autoriteit wilden leveren, was perfect in orde. Het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid ontving de levering van geldige Pfizer-vaccins met bekende houdbaarheidsdata, zoals vooraf overeengekomen.

Het blijkt dat Ramallah zich er terdege van bewust was dat de eerste zending vaccins zou bevatten die bijna verlopen waren. In feite heeft de PA de deal met Israël pas ondertekend nadat ze met Pfizer had gesproken die bevestigde dat ze veilig te gebruiken waren.

PA-minister van Volksgezondheid Dr. Mai al-Kaila publiceerde zelfs een verklaring waarin ze het Israëlische ministerie van Volksgezondheid en zijn hoofd, Nitzan Horowitz, prees voor de deal. Bovendien bepaalde de overeenkomst dat toekomstige zendingen inentingen zouden omvatten die de autoriteit 3-6 maanden zouden houden.

Waarom kwam het Palestijnse leiderschap dan terug op de overeenkomst?

Nadat het voor Israël duidelijk werd dat Ramallah van plan was het grootste deel van de eerste zending naar de Gazastrook over te brengen, sprak het zijn veto uit tegen deze beslissing. Bovendien maakte Jeruzalem Ramallah duidelijk dat het de overdracht van deze vaccins naar de strip niet zou toestaan ​​via de grensovergang die onder Israëlische controle staat.

Het was op dit punt dat Ramallah besloot de overeenkomst te annuleren, waarbij hij de vervaldata als excuus gebruikte. Laten we ook niet vergeten dat Pfizer heeft bevestigd dat zijn vaccins drie maanden na de vervaldatum veilig kunnen worden gebruikt.

Horowitz is nu een persoon in de Israëlische regering die heeft geleerd dat er geen deal kan worden gesloten met het Palestijnse leiderschap, omdat ze meer geven om het schaden van de internationale reputatie van Israël dan om de gezondheid en het welzijn van hun eigen volk.

Bronnen:

  • naar een artikel van Daniel Siryoti “Hurting Israel matters more” van 20 juni 2021 en een artikel “Israel to give PA 1 million COVID vaccine doses in exchange deal” van 18 juni 2021 op de site van Israel Hayom
  • naar een artikel “Palestinians cancel deal for Israel to supply 1 million COVID vaccines” van 18 juni 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.