Hamas wijst ‘alle aanbiedingen’ af van de Verenigde Naties voor een langdurig staakt-het-vuren met Israël

Hamasleider Yahiya Sinwar: “We hebben gewonnen!”

Hamas-gesprekken met de Verenigde Naties die maandag zijn gehouden, zijn mislukt, vertelde de leider van Gaza, Yahya Sinwar, gisteren aan verslaggevers toen hij Israël beschuldigde van chantage, opriep tot volksverzet en een bijeenkomst van alle Palestijnse facties.

“Dit was een slechte bijeenkomst en het was totaal niet positief”, zei Sinwar. “De ontmoeting met de VN-delegatie was grondig en ze luisterden naar ons. Maar helaas zijn er geen aanwijzingen dat er plannen zijn om de humanitaire crisis in de Gazastrook op te lossen”

“We hebben de VN laten weten dat we dit niet zullen accepteren”, zei Sinwar over de bijeenkomst met Tor Wennesland, de speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten. “Het lijkt erop dat de bezetting onze boodschap niet heeft begrepen. We zullen volksverzet uitoefenen”, zei de leider van Gaza.

De opmerkingen van Sinwar kwamen toen de spanning hoog blijft aan de zuidelijke grens van Israël met Gaza, ondanks de inspanningen van de Egyptenaren en de Verenigde Naties om een ​​formeel staakt-het-vuren tot stand te brengen om de raketaanvallen van Hamas te stoppen.

Zelfs de voorwaarden van een informele overeenkomst om een ​​verlenging van de 11-daagse oorlog van vorige maand te voorkomen, zijn niet uitgewerkt. Israël heeft zijn commerciële grensovergangen met Gaza niet volledig heropend, waaronder het voorkomen van de doorgang van brandstof die nodig is voor de elektriciteitscentrale van Gaza om elektriciteit te produceren.

De visserijzones zijn niet volledig uitgebreid en er is geen overeenstemming bereikt over het feit dat Qatarese contanten voor behoeftige Gaza-families de Strook zouden binnenkomen.

Israël heeft geprobeerd een aantal van deze kwesties te koppelen aan een overeenkomst van Hamas om de stoffelijke overschotten terug te geven van twee soldaten die tijdens de oorlog van 2014 in de kustenclave zijn gesneuveld en om twee Israëlische burgers vrij te laten die het nog steeds gevangen houdt.

Volgens Arabische media heeft Egypte zijn bemiddelingspogingen door derden opgeschort om de vrijlating van de gevangenen te bewerkstelligen, wat ook de vrijlating van Hamas-gevangenen uit Israëlische gevangenissen had kunnen omvatten.

Minister van Defensie Benny Gantz heeft maandag een strenge waarschuwing afgegeven aan Hamas. “Wat was, zal niet zijn. Als Hamas dit nog niet heeft begrepen, zullen we ervoor zorgen dat ze het wel begrijpen. Zonder de terugkeer van de jongens en de stabiliteit van de veiligheid zal Gaza niet economisch nieuw leven worden ingeblazen“, zei Gantz tegen verslaggevers in de Knesset.

In Gaza sprak Sinwar over de fundamentele humanitaire gebaren die Israël had voorkomen, zoals “het sluiten van de grensovergangen en het voorkomen van de invoer van brandstof voor de energiecentrale. “De bezetting weerhoudt vissers er ook van om te werken om hun families te onderhouden. Deze bezetting verhindert de toegang van internationale subsidies, waaronder de Qatari-subsidie, aan verarmde families in de Gazastrook”, zei hij.

“Israël straft elke Palestijn in de Gazastrook. Het is duidelijk dat onze mensen druk moeten uitoefenen op deze bezetting”, zei Sinwar. Hij riep op tot een “ontmoeting met leiders van nationale en islamitische facties om hen te informeren over de resultaten van de [VN]-bijeenkomst en om de juiste beslissing te nemen om meer druk uit te oefenen door middel van verzet van de bevolking.”

Op maandag stond het kantoor van de coördinator van regeringsactiviteiten in de gebieden een kleine hoeveelheid landbouwexport toe om Gaza voor het eerst sinds de mei-oorlog te verlaten, bekend als Operatie Guardian of the Walls. ‘Deze civiele maatregel, die werd goedgekeurd door het politieke echelon, is afhankelijk van het behoud van de veiligheidsstabiliteit’, zei COGAT.

Op zondag tijdens een evenement dat het begin van de Gaza-oorlog in 2014 markeerde, waarschuwde premier Naftali Bennett Hamas. Verwijzend naar eerdere aanvallen door andere terroristen dan Hamas, zei Bennett:

We tolereren geen geweld. [We] tolereren niet eens een paar raketten. We zullen geen verdraagzaamheid tonen en ook geen inperking uitoefenen jegens splintergroeperingen. Ons geduld is op.

Bronnen:

 • naar een artikelHamas Turns Down ‘All Offers’ For Long-term Ceasefire” van 22 juni 2021 op de site van Honest Reporting
 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Hamas UN Gaza talks break down as Sinwar calls for popular resistance” van 22 juni 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikel‘Hamas must understand that if they attack, we’ll strike back’” van 20 juni 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Hamas wijst ‘alle aanbiedingen’ af van de Verenigde Naties voor een langdurig staakt-het-vuren met Israël

 1. Is er wél een VN project dat gelukt is?

  Wie met schurftige honden gaat slapen, staat op met luizen.

  Dat hebben ze bij de VN nog niet begrepen.

  Israel zou er goed aan doen de hele VN, inclusief de “coordinator” het land uit te smijten tot ze de zaakjes in hun NY hoofdburo meer gebalanceerd hebben.

  De VN heeft in Israel niets te zoeken. Laten ze hun tenten maar opslaan in “palestina” of Gaza i.p.v. een van de mooiste oude gebouwen in Jeruzalem te bezetten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.