De nieuwe Refusniks en de ‘haat tegen de Zionistische Entiteit’, dezelfde oude Jodenhaat onder een nieuwe naam

Demonstranten betogen voor de rechten van Joden in de Sovjet-Unie, op een ‘Solidariteitszondag voor Sovjet-Jewry’, New York City, 6 mei 1984 [beeldbron; Barbara Alper/The Tablet]

Sovjet-Joden kwamen al eens eerder op tegen anti-zionisme. Nu helpen ze de jongere generatie Amerikaanse Joden – inclusief hun eigen kinderen – om terug te vechten tegen een golf van laster en haat, terwijl de reguliere Joodse organisaties verzwakken.

Tijdens een recente United Against Terrorism-bijeenkomst in Beverly Hills, sprak Jennifer Karlan, 17, hartstochtelijk over waarom Amerikaanse Joden voor Israël zouden moeten staan. 

Met opmerkelijk vertrouwen sprak ze over een nieuwe vorm van antisemitisme waarmee Amerikaanse joden worden geconfronteerd: “Vandaag zeggen ze niet langer dat ze de Jood haten; vandaag zeggen ze dat ze de zionisten haten. Tegenwoordig zeggen ze niet langer dat ze het Joodse volk haten; ze zeggen dat ze de zionistische entiteit haten. Maar de haat is hetzelfde.” 

Zo’n 2.000 mensen hadden zich verzameld voor de betoging. Karlan kreeg gejuich toen ze erop stond dat de Joodse identiteit en Israël nauw met elkaar verbonden zijn: “Israël is niet alleen de naam van het land; het is de naam van ons volk. Wij zijn het volk van Israël, ieder van ons: Am Yisrael Chai .” 

Karlan is afgestudeerd aan Club Z , een zionistische club voor tieners en misschien wel de belangrijkste Amerikaans-joodse organisatie waar je nog nooit van hebt gehoord. Club Z werd vier jaar geleden opgericht door Masha Merkulova, een Sovjet-joodse immigrant uit Minsk. 

Samen met een handvol andere organisaties die Russisch sprekende Amerikaanse joden de afgelopen jaren zijn gestart, verandert het de discussie over de joodse identiteit, het joodse volk, het zionisme en Israël. 

Zionofobie

Teleurgesteld over de manier waarop de georganiseerde Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten deze kwesties heeft behandeld, en gealarmeerd door de groeiende omarming van politiek bewapende zionofobie – de vorm van antisemitisme die ze zo goed kennen uit hun leven in de Sovjet-Unie – nemen deze immigranten de zaken ter hand hun eigen handen.

De recente confrontatie tussen Hamas en Israël ontketende een antisemitische aanval op sociale media en in de straten van Amerikaanse steden van een soort dat Amerikaanse joden nog nooit eerder hadden gezien. Het was niet alleen de intensiteit van de haat die schokkend was, het was ook de bron en de aard ervan. 

Plotseling kwam er van links een gewelddadig antisemitisme op Amerikaanse joden af. Plotseling waren het progressieve politici die de vlammen van antisemitisme aanwakkerden, terwijl de Democratische Partij – het politieke huis van de meeste Amerikaanse joden – de andere kant op keek. Niets in de achtergrond of het geloofssysteem van de Amerikaanse joden had hen op dit moment voorbereid, en velen leken niet te weten hoe ze moesten reageren.

Op dat moment van crisis vielen slechts een paar individuen en groepen op terwijl ze onbevreesd tegen haat en propaganda vochten. Ze logden niet uit op hun sociale media-accounts. Ze vertoonden geen tekenen van verwarring en waren zeker niet gedemoraliseerd. Ze stonden gewoon op en sloten zich aan bij de strijd tegen wat zij zagen als een aanval, niet alleen op Israël, maar ook op wie ze waren als Joden. 

Dat ex-Sovjet-joden te midden van deze crisis een meer zelfverzekerde en veerkrachtige Joodse identiteit hebben geprojecteerd dan veel autochtone Amerikaanse Joden, is een feit dat zowel fascinerend als veelbetekenend is. 

In de drie decennia sinds de Sovjet-joden in de Verenigde Staten arriveerden, bleken ze grotendeels ongevoelig voor de pogingen van het Amerikaanse jodendom om hun gevoel bij te brengen van wat het betekende om joods te zijn. 

Omdat ze nooit geloofden dat religie centraal stond in de Joodse identiteit, bleven ze uit de buurt van synagogen. Het Amerikaanse tikkun olam- perspectief, dat eiste dat joden de prioriteiten van de wereld boven die van henzelf stelden, vond ze het toppunt van dwaasheid. En ze geloofden zeker niet in het idee dat extreemrechts het monopolie op antisemitisme had.

Tijdens de 11-daagse crisis in mei waren het Russisch-sprekende Amerikaanse Joden die opkwamen voor de gelegenheid en een gevoel van Joods volk, solidariteit en trots toonden dat veel andere Amerikaanse Joden leek te ontwijken. 

Noch geschokt, noch onzeker – en vooral niet verrast – hadden ze geen moeite om verzinsels en laster te roepen. Wat wisten deze immigranten dat de autochtone Amerikaanse joden niet wisten? Nogal wat, zo blijkt.

Merkulova, de oprichter en CEO van Club Z, kwam in 1992 naar de Verenigde Staten toen ze 18 jaar oud was. Ze deed haar best om naar school te gaan en werkte zo’n 15 jaar als gediplomeerd verpleegster. Tien jaar geleden deed ze vrijwilligerswerk bij een non-profitorganisatie in Bay Area die kleine fondsen toekende aan pro-Israëlische studentenorganisaties – een functie die haar vaak naar campussen van prestigieuze universiteiten in Noord-Californië bracht. Daar ontmoette ze voor het eerst Joodse studenten die haar vertelden dat ze stomverbaasd was over de anti-Israëlische retoriek op de campus.

“Veel van deze kinderen hadden joodse privéscholen afgemaakt. Het waren kinderen die iets pro-Israël wilden doen, die in Israël waren geweest, die naar joodse zomerkampen waren geweest en deel uitmaakten van joodse groepen’, vertelde Merkulova me onlangs. “Hun ouders hadden hun alles wat Joods was gegeven wat ze konden.” 

Toch wisten ze niets van de geschiedenis van Israël. Ze wisten nog minder van de geschiedenis van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Ze hadden geen idee waar hun anti-Israëlische professoren en klasgenoten het over hadden. ‘Een Joodse student zou zeggen: ‘Israël heeft de kerstomaat uitgevonden’ en hij zou terug horen: ‘Klootzak, je hebt je kerstomaat op mijn land geplant.’ Het gesprek was dus erg kort.”

Al snel ontmoette ze Joodse kinderen die anti-Israëlische activisten waren geworden. Ze begon hun blogs te lezen – de pre-sociale media sociale media van 10 jaar geleden. Hier is hoe ze de inhoud van hun tirades en bekentenissen karakteriseerde: “Ik dacht dat ik alles wist, ik ging naar Israël, ik plantte bomen met het JNF, en nu leer ik dat het gestolen land was. Wat een gruwel, niemand heeft ons iets verteld.” 

Toen IfNotNow in 2014 op het toneel verscheen, was Merkulova misschien de enige Amerikaans-joodse ouder die niet verrast was: ze had dat spul al jaren gelezen.

Haar Sovjet-joodse ouderinstinct nu volledig betrokken, begon Merkulova zich af te vragen hoe ze haar tienerzoon moest voorbereiden op de antisemitische realiteit die hij op de campus zou tegenkomen. Ze wist dat er iets was dat de Joodse opvoeders vreselijk verkeerd deden. Ze begon zichzelf af te vragen: “Waarom kunnen we de kinderen niet vertellen dat er een probleem is, dat het complex is en dat er geen gemakkelijke oplossing voor is – maar laten we in ieder geval beginnen met te benoemen wat het probleem is.”

Ze ging op zoek naar middelen en realiseerde zich al snel dat ze er alleen voor stond. Synagogen en Hebreeuwse scholen bleken nutteloos, net als de joodse dagschool van haar zoon. Ze sloeg de occasionele workshop van drie uur over het conflict die ze hier en daar zag geadverteerd af, want ‘wat kun je in drie uur begrijpen? Alleen dat er oneindig veel grijstinten zijn.”

Uiteindelijk kwam ze een curriculum van zeven lessen tegen van het inmiddels ter ziele gegane David Project, dat zich richtte op de verbanden tussen Israël en de Joodse identiteit. Ze hield van dat kader. Ze dacht: “Als ik vrouwen kan helpen kinderen te baren en ze te leren hoe ze voor hen moeten zorgen, kan ik zeven lessen over Israël en de Joodse identiteit aan een stel tieners leren.”

Ze begon een keer per maand na de sabbat tieners uit de achtste klas van haar zoon bij haar thuis uit te nodigen. “Ik zou het avondeten voor ze koken, en dan zouden we samen studeren,” zei ze. “We zouden bestuderen wat Israël is, wat het zionisme is en waarom we dit allemaal nodig hebben.” 

Al snel vroegen de kinderen om meer. Ze begonnen elkaar om de week te ontmoeten, daarna elke zaterdagavond. “Op de een of andere manier begrepen deze tieners dat dit iets speciaals was, iets cools. We leerden verbazingwekkende dingen. Hoe meer je leert over Israël, hoe meer ontzag je krijgt, zelfs met de wratten, zelfs met de problemen”, herinnert Merkulova zich. Vier jaar geleden stopte ze met verplegen en richtte ze Club Z op.

Vandaag heeft Club Z vijf hoofdstukken (Bay Area, Los Angeles, San Diego, New York en Charlotte, North Carolina), plus een online nummer. De gemeenschap omvat 300 huidige studenten en pas afgestudeerden. Er zijn wekelijkse studiesessies, ontmoetingsplaatsen, retraites en de jaarlijkse conferentie met de titel ‘Zionism: A Love Story’, waar iedereen met wie ik over sprak opgetogen was.

Lees hier verder.

Bronnen:

  • naar een artikel van Izabella Tabarovsky “The New Refuseniks” van 21 juni 2021 op de site van The Tablet

Een gedachte over “De nieuwe Refusniks en de ‘haat tegen de Zionistische Entiteit’, dezelfde oude Jodenhaat onder een nieuwe naam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.