Christen missionaris in Jeruzalem die Joden tracht te bekeren ontmaskerd

Joden, in het bijzonder de maranos, hebben nare herinneringen aan de gedwongen bekeringen tot het christendom tijdens de Spaanse Inquisitie zoals hierboven op het plaatje waar Joden werden gefolterd. Velen eindigden op de brandstapels van de Rooms-Katholieke Kerk

Naar aanleiding van berichten over bekeringsdriftige christen missionarissen die zich verkleden als joods orthodoxe vrouwen (chareidim), onthulde de anti-assimilatieorganisatie Yad L’Achim een ander schokkend verhaal.

Een niet-joodse vrouw die Joods-orthodoxe vrouwen die op het punt staan te bevallen op zaterdag (sabbat) met haar auto naar de kraamkliniek voert, in haar vrije tijd een christen missionaris blijkt te zijn.

Het probleem kwam vorige week aan het licht toen een yeshiva-student uit Jeruzalem Yad L’Achim contacteerde en om hulp vroeg. Zijn vrouw leek zich al weken zorgen te maken en afgeleid en onthulde hem uiteindelijk dat ze op het punt stond zich tot het christendom te bekeren.

Toen hij op details aandrong, hoorde hij dat een christelijke missionaris, Jan Comeaux genaamd, misbruik had gemaakt van de nood en de kwetsbare toestand van de Joodse vrouw in kwestie, in de nasleep van een recent trauma, om haar ertoe te brengen zich te bekeren tot het christendom.

Yad L’Achim opende snel een onderzoek en ontdekte dat Comeaux onder dubieuze omstandigheden een Amerikaanse christen in Israël is.

Uit het onderzoek bleek ook dat Comeaux, die kennis heeft van alternatieve geneeswijzen, zich presenteert als expert in traumatherapie en genezing. Ze stelt zich beschikbaar voor vrouwen die behoefte hebben aan ondersteuning en een luisterend oor; wat begint als emotionele/psychologische therapie verandert al snel in intensieve prediking.

Comeaux dient ook als niet-joodse chauffeur voor Joods orthodoxe vrouwen die op de sabbat moeten bevallen.

Yad L’Achim kreeg een getuigenis in handen waarin Comeaux haar missionaire kerk vertelt hoe ze predikt tot vrouwen in nood:

Als mensen met haar praten over geloofsvragen, dan spreekt ze met hen over geloof in Jezus. Ze zegt dat ze hen overtuigt om in hem te geloven door van ze te houden en ze te onderwijzen. Ze beseffen niet dat ik ze naar Jezus breng.

Een van de vrouwen die aan deze behandeling werd onderworpen, legde een speciale beëdigde verklaring af aan Yad L’Achim, die eindigde met een hartverscheurende oproep:

Zorg er alstublieft voor dat ze niet blijft profiteren van haar illegale verblijf in Israël om schade te berokkenen aan onschuldige burgers en veroorzaken het uiteenvallen van families.

Illustration of Tomas de Torquemada, Grand Inquisitor of the Spanish Inquisition, with King Ferdinand II and Queen Isabella in 1478. (Photo by Stefano Bianchetti/Corbis via Getty Images)

Bekeringsdriftige christenen

Een gelijkaardig geval van under cover missionaris vond in april plaats in ultraorthodox-joodse gemeenschap in de wijk French Hill in Jeruzalem was zondag in shock nadat een prominent lid van de gemeenschap naar verluidt was ontmaskerd als een undercover christelijke missionaris.

Er werd ontdekt dat de familie van de missionair eigenlijk niet joods was, maar uit een christelijk gezin stamde uit New Jersey in de VS, en naar verluidt documenten had vervalst om aan te tonen dat ze joods waren om naar Israël te emigreren onder de Wet op de Terugkeer.

Israël geniet krachtige steun van christelijke evangelische bewegingen in de Verenigde Staten, maar houdt het zendingswerk in het Heilige Land in de gaten.

Hoewel de Israëlische wet het geven van geld of geschenken alleen uitdrukkelijk verbiedt om bekering tot een andere religie aan te moedigen, worden zendingsactiviteiten in het algemeen nauwlettend gevolgd door de autoriteiten en zijn ze beledigend voor veel Israëli’s.

Ook is bij de wet ‘zendings- of bekeringsactiviteiten gericht op minderjarigen zonder de toestemming van hun ouders’ verboden.

Nostra aetate

Het Vaticaan heeft onlangs katholieken verteld dat ze niét moeten proberen Joden te bekeren en benadrukte dat de twee religies een ‘unieke’ relatie hebben. Het wordt gezien als een nieuwe poging van het Vaticaan om afstand te nemen van eeuwenlange christelijk-joodse spanningen en vooroordelen.

Het in 2015 vrijgegeven document is geen leerstellige tekst, maar een ‘stimulans voor de toekomst’, zegt het Vaticaan. Het bouwt voort op het document ‘Nostra aetate‘ (In Our Time), dat 50 jaar geleden de Vaticaanse banden met het jodendom opnieuw definieerde. Nostra aetate verwierp het concept van collectieve joodse schuld voor de kruisiging van Jezus Christus.

Bronnen:

  • naar een artikelShock in Yerushalayim: Shabbos Goy Who Drives Women to Hospital on Shabbos Is a Missionary” van 22 juni 2021 op de site van Yad L’Achim
  • naar een artikel‘Shabbat Driver’ found to be missionary targeting haredi women” van 22 juni 2021 op de site van Arutz Sheva
  • naar een artikelShock in Jerusalem community as ‘rabbi’ outed as undercover Christian missionary” van 26 april 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelEXCLUSIVE: Unmasked, the Christian missionary who went undercover in Jerusalem as an Orthodox rabbi” van 6 mei 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.