Waarom trekt het Israëlische startup-klimaat zoveel buitenlandse investeerders aan?

Israël is een van de belangrijkste startup-landen ter wereld. Het heeft het hoogste aantal startups per hoofd van de bevolking ter wereld. In de afgelopen 10 jaar zijn er wereldwijd meer dan 2000 startups opgericht. In Israël zijn er in het afgelopen decennium in totaal meer dan 6000 startups opgericht. Veel van de investeringen om deze bedrijven op te richten kwamen van buiten Israël.

Velen vragen zich af waarom het Israëlische startup-klimaat zo aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. We spraken met David Kezerashvili, de eigenaar van het durfkapitaalbedrijf Infinity VC, om meer inzicht te krijgen in het investeringsklimaat.

Ten eerste is Israël een natie van doortastende moed, en deze houding heeft veel buitenlanders geïnspireerd om te investeren in Israëlische startups. Israël heeft ook een aantal andere activa die zeer aantrekkelijk zijn voor investeerders. Israël heeft bijvoorbeeld een grote pool van hoogopgeleide meertalige arbeiders. Bovendien heeft Israël een ongelooflijk sterke onderzoeks- en ontwikkelingssector.

De Wereldbank schat de R&D-investeringen van Israël in verhouding tot het BBP als de hoogste ter wereld met 4,95%. Kezerashvili merkt ook op dat Israël een geschiedenis heeft van democratische politieke stabiliteit en sterke particuliere markten.

Israëlische startups profiteren ook van directe steun van de centrale overheid. Al in de jaren ’90 had de Israëlische regering technologie-incubatorprogramma’s opgezet. Deze incubators boden financiering in een vroeg stadium voor startups en projecten.

In sommige gevallen bedroeg de initiële investering tot 85% van de bedrijfswaarde gedurende maximaal twee jaar. Dit systeem minimaliseert risico’s voor beleggers. Meer dan 1000 projecten zijn geslaagd voor deze incubatorprogramma’s, en meer dan 45% heeft extra externe investeringen aangetrokken. Veel van deze extra financiering komt uit het buitenland.

Kezerashvili wijst er ook op dat Israëls regels voor buitenlandse investeerders heel eenvoudig zijn in vergelijking met andere landen.

David Kezerashvili, een Joodse zakenman van Georgische origine, was tussen 2006 en 2008 minister van Defensie onder de voormalige president Mikheil Saakashvili

Regels voor buitenlandse investeringen

Israëls regels voor buitenlandse investeringen zijn heel eenvoudig. Dankzij deze regels kunnen investeerders uit het buitenland vrij gemakkelijk investeren in startups en gevestigde bedrijven.

• Israël heeft, in tegenstelling tot veel andere landen, weinig beperkingen op welke velden buitenlandse investeerders projecten mogen financieren. De uitzonderingen hebben meestal betrekking op defensie en telecommunicatie, die van vitaal belang worden geacht voor de nationale veiligheid.

• Israël heeft geen andere regels voor buitenlanders met betrekking tot fusies, overnames of overnames.

• Buitenlandse investeerders zijn niet verplicht om toestemming te krijgen voordat ze beleggen. Er zijn opmerkelijke uitzonderingen voor sterker gereguleerde markten zoals het bank- en verzekeringswezen.

De technische sector van Israël blijft eenhoorns produceren

Buitenlandse investeerders hebben gezien hoe het Israëlische startup-klimaat groeit, de cijfers spreken voor zich. Meer dan een dozijn particuliere Israëlische startups hebben in 2021 een waardering van $ 1 miljard of meer bereikt. In totaal heeft Israël 61 particuliere bedrijven met een waarde van ten minste $ 1 miljard of meer. Dat aantal blijft maand na maand groeien.

Veel van deze eenhoorns zijn op het gebied van cybersecurity, cloud data, FinTech, e-commerce, kunstmatige intelligentie, en analyses. Volgens Kezerashvili bevinden veel van de buitenlandse investeerders zich in verwante sectoren en hebben zij vaak ervaring met beleggen in Israëlische bedrijven. Alleen al in 2018 trok Israël een record van 19,6 miljard euro aan buitenlandse investeringen aan. Niet alle investeringen zijn gedaan om startups te financieren, maar een aanzienlijk deel wel.

Beleggers met eerdere ervaringen hebben gezien hoe gemakkelijk het is om in Israël te investeren en zijn nu op zoek naar extra mogelijkheden om in te investeren. De investeringen variëren van startkapitaal tot tweede of zelfs derde financieringsrondes. Kezerashvili legt uit dat veel buitenlandse investeerders verwachten dat deze bedrijven snel de IPO-fase ingaan.

Dit is de belangrijkste manier voor deze buitenlandse investeerders om een ​​aanzienlijk rendement op hun investering te zien. Een andere strategie, noemt Kezerashvili, is investeren in bedrijven waarvan wordt aangenomen dat ze uiteindelijk aan grotere spelers binnen de markt zullen worden verkocht. Waze en Moovit zijn de twee bekendste voorbeelden van deze strategie.

De wet inzake aanmoediging van kapitaalinvesteringen

Het startup-klimaat is niet het enige onderdeel van de Israëlische economie dat buitenlanders aantrekt om te investeren. Veel multinationals hebben in de loop der jaren ook besloten om in Israël te investeren. De wet aanmoediging van kapitaalinvesteringen is een belangrijke reden waarom.

De wet voorziet in subsidies en belastingvoordelen voor bedrijven die in Israël investeren. De bedoeling van deze wet is om een ​​stimulerende omgeving te creëren voor bedrijven die in Israël willen investeren. Dit heeft ook tot gevolg dat er een pijplijn van kapitaalinvesteringen wordt gecreëerd die ononderbroken lijkt te zijn, zelfs wanneer nieuwe of baanbrekende industrieën worden gefinancierd.

Conclusie – Waarom trekt het Israëlische startup-klimaat buitenlandse investeerders aan?

Zoals uitgelegd door David Kezerashvili, zijn er veel redenen waarom het Israëlische startup-klimaat buitenlandse investeerders aantrekt. Veel investeerders voelen zich aangetrokken tot de cultuur die Israëls daadkrachtige moed voortbrengt.

Kezerashvili vermeldde ook dat de openheid van Israëls regels voor buitenlandse investeringen het voor buitenlanders eenvoudig maakt. Buitenlanders kunnen op bijna elk gebied investeren, met enkele uitzonderingen zoals defensie en telecommunicatie. Naast het investeren in startups, kunnen buitenlandse bedrijven zich dankzij de wet aanmoediging van kapitaalinvesteringen ook gemakkelijk in Israël vestigen.

Bronnen:

  • naar een artikel van David Kezerashvili “Why Does The Israeli Startup Climate Attracts Foreign Investors?” van 21 juni 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Waarom trekt het Israëlische startup-klimaat zoveel buitenlandse investeerders aan?

  1. Niet al te veel regels & grote profit & een leuk land om te zijn.

    Al maken alle Israel haters overuren om het tegendeel te bewijzen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.