Palestijnse premier verdedigt haatonderwijs in antisemitische leerboeken

De Europese Unie heeft eindelijk haar rapport over Palestijnse leerboeken uitgebracht, waarvan de publicatie na de voltooiing ervan, ruim vier maanden werd uitgesteld. 

Het wordt samengevat in de Jerusalem Post:

  • Het rapport bevat tientallen voorbeelden van aanmoediging van geweld en demonisering van Israël en van Joden. De leerboeken presenteren “ambivalente – soms vijandige – houdingen ten opzichte van joden en de kenmerken die zij aan het joodse volk toeschrijven… veelvuldig gebruik van negatieve attributies met betrekking tot het joodse volk… suggereren een bewuste voortzetting van anti-joodse vooroordelen, vooral wanneer ingebed in de huidige politieke context.
  • Het rapport identificeert “het creëren van een verband tussen de verklaarde misleiding van de ‘Joden’ in de vroege dagen van de islam en het geïnsinueerde gedrag van de Joden vandaag de dag’, en noemt het ‘extreem escalerend’. Een leerboek koppelt Mohammeds tante, die een jood doodknuppelde, aan een vraag over de standvastigheid van Palestijnse vrouwen in het licht van de ‘joodse zionistische bezetting’.
  • Een leerboek promoot een samenzweringstheorie dat Israël de originele stenen van oude plaatsen in Jeruzalem heeft verwijderd en vervangen door stenen met ‘zionistische tekeningen en vormen’.Het concept van ‘verzet’ is een terugkerend thema in de bestudeerde leerboeken, samen met de oproep om de Palestijnen te bevrijden via een revolutie. Om het concept te verduidelijken, bevat een leerboek een foto met het bijschrift “Palestijnse revolutionairen”, waarop vijf gemaskerde mannen met machinegeweren te zien zijn.
  • Verheerlijking en lofprijzing van terroristen die Israëli’s aanvielen is niet alleen te vinden in boeken over geschiedenis of sociale studies, maar ook in boeken over wetenschap en wiskunde, zoals een school die een school noemt die vernoemd is naar de “shahid” (martelaar) Abu Jihad, een leider van de Eerste Intifada.
  • Een demonstratie van de tweede wet van Newton, die zegt dat kracht gelijk is aan massa maal versnelling, wordt geïllustreerd door Palestijnen die katapulten gebruiken tegen Israëlische soldaten.
  • Dalal al-Mughrabi, een veel bewonderde figuur in de Palestijnse samenleving, was een Palestijnse vrouw die betrokken was bij de buskaping in 1978 waarbij zij en haar handlangers 38 Israëli’s vermoordden, waaronder 13 kinderen. In leerboeken wordt herhaaldelijk naar haar verwezen in de context van empowerment van vrouwen.
  • Er zijn “geen verdere portretten van belangrijke vrouwelijke figuren in de Palestijnse geschiedenis”, aldus het rapport, wat impliceert dat “het pad van geweld [is] de enige optie voor vrouwen om een ​​buitengewone toewijding aan hun volk en land te tonen.”
  • Bovendien hebben de meeste schoolboeken kaarten die de staat Israël uitwissen, het land tussen de Jordaan en de Middellandse Zee afschilderen als Palestina en verwijzen naar Israël met de term ‘zionistische bezetting’.

Weerkaart van ‘Palestina’ (Israël is van de kaart gevaagd):

Elke moderne leider zou, als zo’n rapport zou worden geschreven over de leerboeken van hun land, reageren met “Bedankt voor deze informatie. We zullen het rapport bestuderen en als een van de kritieken juist is, zullen we de nodige wijzigingen aanbrengen.” 

Maar Palestijnse leiders zijn geen normale leiders. De Palestijnse premier Mohamed Shtayyeh verdedigde de leerboeken en leerplannen in zijn wekelijkse ministersvergadering:

De premier herhaalde dat “Palestijnse schoolcurricula een weerspiegeling zijn van onze levens en dromen van de vrijheid van onze kinderen en het lijden van onze mensen door de bezetting en de schendingen ervan, en alles wat in de leerboeken staat is juist…. “

Hij benadrukte dat onze leerplannen niet alleen beantwoorden aan de culturele, historische, psychologische, wetenschappelijke, technologische, economische en ontwikkelingsbehoeften van onze kinderen, maar ook beantwoorden aan internationale handvesten en resoluties die de Palestijnse gebieden als bezet land beschouwen, en ook beantwoorden aan de de normen die zijn vastgesteld door de UNESCO-organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap van de waarden waarheid, gerechtigheid en gelijkheid, die waarden zijn die hij met onze mensen worstelt om het einde van de bezetting van ons land te bereiken.

Hij benadrukte dat de Palestijnse leerplannen niet kunnen worden getoetst aan criteria die ver verwijderd zijn van de geschiedenis en cultuur van ons volk, hun lijden en opofferingen om hun recht op vrijheid en onafhankelijkheid van bezetting, onrecht en kolonialisme te verkrijgen, en riep Europa op om een ​​studie uit te voeren van Israëlische boeken en leerplannen, vergelijkbaar met de studie die over onze leerplannen is opgesteld door een Duitse instelling, met financiering van de Europese Unie.

Hij gaat niet eens in op de genoemde problemen. Volgens Shtayyeh – die net zo’n gematigde Palestijn is als wie dan ook – mogen Palestijnse leerboeken niet worden beoordeeld volgens de normen van anderen, omdat Palestijnen zo uniek het slachtoffer zijn. Elk antisemitisme en elke steun voor terrorisme wordt gerechtvaardigd door hun doorleefde ervaring.

Hij zegt echt dat de wereld om Palestijnen draait en dat niemand hen kan bekritiseren.

Het verbaast me elke dag dat westerlingen doen alsof Palestijnse leiders zijn zoals alle andere wereldleiders. Deze kleine aflevering laat nog maar eens zien dat ze dichter bij verwende kinderen staan, erop aandringend dat de wereld hen alles verschuldigd is en dat ze geen verantwoordelijkheid of keuzevrijheid hebben. 

Bronnen:

  • naar een artikel van Lahav Harkov “EU finally releases report of incitement, antisemitism in PA textbooks” van 20 juni 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikel van EoZ “Palestinian prime minister defends antisemitic textbooks” van 20 juni 2021 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.