Groot-Brittannië boycot ‘festival van Jodenhaat’ Durban IV

De Durban conferentie tegen racisme in 2001 werd gekaapt door het NGO Forum en ontaardde van het begin tot het einde in een regelrecht antisemitisch haatfestijn, met verwijzingen naar Hitler en cartoons van Joden met haakneuzen en dollartekens en bloed dat van hun handen droop

De Britse regering heeft bevestigd dat ze Durban IV zal boycotten, een internationale conferentie die “het festival van de Jodenhaat” wordt genoemd.

Het VK zal zich aansluiten bij Australië, Canada, Israël en de VS door niet deel te nemen aan de conferentie van de Verenigde Naties, die beweert dat het zich zou willen concentreren op het aanpakken van racisme over de hele wereld.

Toen het evenement voor het eerst plaatsvond in 2001, liepen de VS, Israël en Canada weg, daarbij verwijzend naar een reeks antisemitische opmerkingen die tijdens de bijeenkomst waren gemaakt. Verschillende aanwezigen probeerden ook te beweren dat zionisme gelijk stond aan racisme.  

De Raad van Afgevaardigden, de Joodse Leiderschapsraad en Conservatieve Vrienden van Israël schreven dit jaar allemaal aan minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, waarin ze erop stonden dat het VK niet aanwezig was. 

Gisteravond bevestigde een regeringswoordvoerder: “Naar aanleiding van historische bezorgdheid over antisemitisme heeft het VK besloten om later dit jaar het jubileumevenement van de Durban-conferentie van de VN niet bij te wonen.” 

CFI parlementaire voorzitters, Stephen Crabb MP en Lord Eric Pickles, zeiden: “Bevestiging dat het VK niet aanwezig zal zijn op Durban IV is zeer welkom. Het is volkomen terecht dat het VK zich aansluit bij onze naaste bondgenoten Australië, Canada en de VS door de beruchte bijeenkomst te veroordelen.

“We juichen deze laatste beslissende actie van de Britse regering toe om antisemitisme in al zijn vormen en waar het ook voorkomt, tegen te gaan.”

Karen Pollock, Chief Executive van de Holocaust Educational Trust, Vice President van de JLC en een deelnemer aan de conferentie van 2001, zei:

Dit is welkom nieuws. Besmet met Jodenhaat, giftige retoriek over Israël en ontkenning en minimalisering van de Holocaust, is het Durban-proces geen plaats om racisme aan te pakken. Het wordt tijd dat de conferenties in Durban aan de geschiedenis worden toegeschreven. De Britse regering heeft opnieuw het juiste gedaan door een principieel standpunt in te nemen en te weigeren aanwezig te zijn.

Arsen Ostrovsky, voorzitter en CEO van The International Legal Forum (ILF), zei:

De Britse regering moet worden toegejuicht voor haar terugtrekking uit het Durban IV-evenement, dat in september in de Verenigde Naties zal worden gehouden. De conferentie van Durban 2001 was bedoeld om de internationale gemeenschap samen om racisme en vreemdelingenhaat te bestrijden, maar daalde in plaats daarvan af in een losgeslagen vertoon van jodenhaat en virulent antisemitisme, waarmee de basis werd gelegd voor de mainstreaming van het soort gewelddadige aanvallen op joden waarvan we getuige zijn geweest in de straten van Londen en over de hele wereld Alle naties die echt geven om het bestrijden van racisme en het bevorderen van tolerantie, zouden geen geloof moeten hechten aan dit anti-joodse anti-Israël-haatfeest bij de VN.

Bronnen:

  • naar een artikel van Noa Hofman “UK to boycott ‘festival of Jew-hate’ Durban IV” van 21 juni 2021 op de site van The Jewish Chronicle (JC)
  • naar een artikelWhat is Durban IV, and why should countries refuse to attend?” van 24 mei 2021 op de site van UN Watch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.