Israël stevent af op ernstige afvalverwerkingscrisis, waarschuwt het ministerie van Milieu

“Er moet onmiddellijk actie worden ondernomen om de hoeveelheid afval die op de vuilstort wordt gestort te verminderen door meer recycling”, zegt de pas beëdigde Israëlische minister van Milieubescherming Tamar Zandberg.

Israël zal volgend jaar waarschijnlijk geen stortplaats meer hebben voor de verwijdering van afval, waarschuwde het ministerie van Milieubescherming deze week burgemeesters en lokale raadshoofden.

De stortplaatsen van Efaa, Ganey Hadas en Tarbin (Dudaim) bereiken snel hun maximale capaciteit, wat waarschijnlijk tot sluiting zal leiden, aldus het ministerie, aldus Globes.  Het ministerie verwacht dan ook dat er de komende vijf jaar een groot tekort aan stortplaatsen zal zijn.

“Er moet onmiddellijk actie worden ondernomen om de hoeveelheid afval die gestort moet worden te verminderen door … afval te scheiden en meer te recyclen”, zei Zandberg woensdag. “Ik ben van plan resoluut op te treden om de doelstellingen van het ministerie te bevorderen om het dumpen van afval in het land te verminderen, zoals gebruikelijk is in OESO-landen.”

Zandberg, de voorzitter van de linkse Meretz-partij die lid is van de nieuwe Israëlische regering die zondagavond is aangesteld, riep dinsdag op tot intrekking van een overeenkomst die is ondertekend tussen het Trans-Israëlische pijpleidingbedrijf en de Verenigde Arabische Emiraten als onderdeel van de normalisatie deal tussen de twee landen in september 2020.

Volgens de voorwaarden van de deal mogen de VAE de Eilat-Ashkelon-pijpleiding gebruiken om olie uit de Golf van het Midden-Oosten naar de rest van de wereld te vervoeren. Groene groepen hebben gewaarschuwd dat de overeenkomst mogelijk kan leiden tot enorme milieuschade.

“De Golf van Eilat is in reëel gevaar vanwege de Eilat-Ashkelon-pijpleiding, en Israël zou geen oliebrug naar andere landen moeten zijn”, zei Zandberg.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael headed for severe garbage-disposal crisis, warns Environment Ministry” van 17 juni 2021 en een artikel van Daniel Siryoti “Israel’s new environment minister calls to cancel pipeline deal with UAE” op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.