Van beul tot president: Ebrahim Raisi wordt nieuwe president van Iran

De harde lijn van de rechterlijke macht van Iran won zaterdag de presidentsverkiezingen in een verpletterende overwinning, waardoor de protégé van de opperste leider naar de hoogste civiele positie van Teheran werd gedreven in een stemming die de laagste opkomst in de geschiedenis van de Islamitische Republiek leek te zien.

Ebrahim Raisi werd tot president gekozen met 61,95 procent van de stemmen, volgens cijfers die zijn vrijgegeven door minister van Binnenlandse Zaken Aboldreza Rahmani Fazli.

De opkomst was 48,8 procent van de meer dan 59 miljoen kiesgerechtigden bij de verkiezingen van vrijdag, zei hij, een laagterecord voor een presidentsverkiezing in de islamitische republiek.

Raisi was de voormalige commandant van de Revolutionaire Garde Mohsen Rezaei, de gematigde Abdolnasser Hemmati en Amirhossein Ghazizadeh Hashemi ver vooruit.

De moorden in 1988, die van juli tot september van dat jaar plaatsvonden, naar verluidt op direct bevel van de revolutionaire leider Ayatollah Ruhollah Khomeini, blijven een bijna taboe in het moderne Iran.

De meeste mensenrechtengroepen en historici zeggen dat er tussen de 4.000 en 5.000 werden gedood, maar de politieke vleugel van de MEK, de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), brengt het cijfer dichter bij 30.000.

Vorig jaar vertelden zeven speciale VN-rapporteurs de Iraanse regering dat “de situatie kan neerkomen op misdaden tegen de menselijkheid” en drongen aan op een internationaal onderzoek als Teheran geen volledige verantwoordelijkheid zou tonen.

Raisi zal de eerste zittende Iraanse president zijn die door de Amerikaanse regering wordt gesanctioneerd, zelfs voordat hij aantrad, vanwege zijn betrokkenheid bij de massa-executie van politieke gevangenen in 1988, evenals zijn tijd als hoofd van de internationaal bekritiseerde rechterlijke macht van Iran – een van ’s werelds top beulen.

In reactie op de aankondiging van vandaag waarin Ebrahim Raisi wordt uitgeroepen tot de volgende president van Iran, zei secretaris-generaal Agnès Callamard van Amnesty International:

Dat Ebrahim Raisi tot president is gestegen in plaats van te worden onderzocht voor de misdaden tegen de menselijkheid van moord, gedwongen verdwijning en marteling, is een grimmige herinnering dat straffeloosheid hoogtij viert in Iran. 

In 2018 documenteerde onze organisatie hoe Ebrahim Raisi lid was geweest van de ‘doodscommissie’ die in 1988 met geweld verdween en buitengerechtelijk duizenden politieke dissidenten in de Evin- en Gohardasht-gevangenissen bij Teheran in het geheim executeerde.

De omstandigheden rond het lot van de slachtoffers en de verblijfplaats van hun lichamen wordt tot op de dag van vandaag systematisch verborgen door de Iraanse autoriteiten, wat neerkomt op voortdurende misdaden tegen de menselijkheid .

Als hoofd van de Iraanse rechterlijke macht heeft Ebrahim Raisi leiding gegeven aan een snel optredend hardhandig optreden tegen de mensenrechten, waarbij honderden vreedzame dissidenten, mensenrechtenverdedigers en leden van vervolgde minderheidsgroepen willekeurig zijn vastgehouden. 

Onder zijn toezicht heeft de rechterlijke macht ook algemene straffeloosheid verleend aan regeringsfunctionarissen en veiligheidstroepen die verantwoordelijk zijn voor het onrechtmatig doden van honderden mannen, vrouwen en kinderen en het onderwerpen van duizenden demonstranten aan massale arrestaties en ten minste honderden aan gedwongen verdwijningen, en martelingen en andere vormen van mishandeling. behandeling tijdens en in de nasleep van de landelijke protesten van november 2019.

Bronnen:

  • naar een artikelHardliner Raisi wins Iran presidency in landslide, amid record-low voter turnout” van 19 juni 2021 en een artikelActivists say Iran presidential frontrunner responsible for mass executions” van 17 juni 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelPresidentsverkiezingen Iran: Amnesty International beschuldigt nieuwe president van misdaden tegen de menselijkheid” van 19 juni 2021 en een artikel van Laurens Bouckaert “Wie is de “beruchte folteraar” die de grootste favoriet is om de Iraanse presidentsverkiezingen te winnen?” van 14 juni 2021 op de site van Microsoft News

Een gedachte over “Van beul tot president: Ebrahim Raisi wordt nieuwe president van Iran

  1. Beter een vijand die duidelijke taal spreekt dan een vijand met wishiwashi verhalen over hervormingen & vrede…..want ‘die zijn pas écht gevaarlijk.

    Er zijn namelijk teveel domme luchtfietsers die deze wishiwashers graag op hun woord en mooie ogen willen geloven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.