Peiling noteert dramatische stijging van Palestijnse steun voor Hamas

Uit onderzoek van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Survey Onderzoek blijkt dat 53% van de Palestijnen gelooft dat Hamas ‘het meest verdient om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen en te leiden’ en 77% gelooft dat de terreurgroep “de recente oorlog met Israël heeft gewonnen”.

Een nieuwe peiling die dinsdag werd vrijgegeven, constateert een dramatische toename van de Palestijnse steun voor Hamas na de oorlog in Gaza van vorige maand, waarbij ongeveer driekwart de islamitische militanten beschouwt als overwinnaars in een strijd tegen Israël om Jeruzalem en zijn heilige plaatsen te verdedigen.

Uit de wetenschappelijke peiling van het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Onderzoeksonderzoek bleek ook dat de steun voor president Mahmoud Abbas, die door de oorlog aan de kant werd gezet, maar internationaal wordt gezien als een partner voor het nieuw leven inblazen van het al lang niet meer bestaande vredesproces.

Het Palestijnse PCPSR onderzoekscentrum op 15 juni 2021:

Uit de peiling bleek dat 53% van de Palestijnen gelooft dat Hamas “het meest verdient om het Palestijnse volk te vertegenwoordigen en te leiden”, terwijl slechts 14% de voorkeur geeft aan Abbas’ seculiere Fatah-partij.

Hoofdonderzoeker Khalil Shikaki, die al meer dan twee decennia de Palestijnse publieke opinie onderzoekt, noemde het een “dramatische” verschuiving, maar zei dat het ook lijkt op eerdere schommelingen in de richting van Hamas in tijden van confrontatie. Die verdwenen allemaal binnen drie tot zes maanden omdat Hamas de beloften van verandering niet waarmaakte.

De weg naar de oorlog begon in april, toen Palestijnse demonstranten ’s nachts in Jeruzalem slaags raakten met de Israëlische politie over beperkingen op openbare bijeenkomsten tijdens de heilige maand Ramadan.

De schermutselingen breidden zich uiteindelijk uit naar de Al-Aqsa-moskee, een heilige plaats rond welke de gevoelens extreem snel ontbranden, en werden ook aangewakkerd door pogingen van Joodse kolonisten om tientallen Palestijnse families uit te zetten.

Israël veroverde het oostelijke deel van Jeruzalem, samen met de Westelijke Jordaanoever en Gaza, in de oorlog van 1967 en annexeerde het op een internationaal niet erkende manier. De Palestijnen willen een staat in alle drie de gebieden, met Jeruzalem als hoofdstad. Hamas, dat door Israël en westerse landen wordt gezien als een terroristische organisatie, erkent Israël niet.

Na Israël te hebben gewaarschuwd de uitzettingen te stoppen en de veiligheidstroepen uit Al-Aqsa terug te trekken, lanceerde Hamas op 10 mei een spervuur ​​van langeafstandsraketten op Jeruzalem, waardoor een jaarlijkse parade door Joodse ultranationalisten die de verovering van Oost-Jeruzalem door Israël vierden, werd verstoord. Dat leidde tot een 11-daagse oorlog waarin meer dan 250 Palestijnen werden gedood, evenals 13 mensen in Israël.

Uit de peiling bleek dat 77% van de Palestijnen gelooft dat Hamas als winnaar naar voren kwam, en bijna net zoveel mensen zeiden dat het de oorlog vocht om Jeruzalem en zijn heilige plaatsen te verdedigen, in plaats van als onderdeel van een interne strijd met Abbas’ Fatah-partij.

De opiniepeilingen hielden vorige week persoonlijke enquêtes met 1.200 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza, met een foutmarge van 3 procentpunt. “Het is duidelijk dat Hamas in de ogen van het publiek als winnaar uit de bus kwam”, zei Shikaki, eraan toevoegend dat het misschien moeite heeft om die winst te behouden, omdat het weinig controle heeft over de gebeurtenissen in Jeruzalem.

Dinsdag doemde een vroege test op, toen Joodse ultranationalisten van plan waren opnieuw door de Arabische wijken van Jeruzalem te marcheren. Hamas heeft de Palestijnen opgeroepen om zich te “verzetten”, maar is misschien terughoudend om nog een oorlog te riskeren, slechts enkele weken nadat de laatste was gestopt door een informeel staakt-het-vuren.

De regering-Biden en de internationale gemeenschap zijn ondertussen op zoek naar versterking van Abbas. Hamas verdreef zijn troepen in 2007 uit Gaza en beperkte zijn Palestijnse Autoriteit tot delen van de Westelijke Jordaanoever. Abbas wordt geconfronteerd met een grote legitimiteitscrisis onder de Palestijnen nadat hij in april de eerste verkiezingen in 15 jaar heeft afgelast.

Destijds leek het erop dat Fatah opnieuw een vernederende nederlaag zou lijden tegen Hamas, dat een verpletterende overwinning behaalde bij de parlementsverkiezingen van 2006. Maar zijn beslissing, waarbij hij de weigering van Israël aanhaalde om toestemming te verlenen om in Jeruzalem te stemmen, hielp Hamas ook de weg vrij te maken om de aandacht te vestigen op Abbas’ zwakte in de heilige stad.

Ongeveer tweederde van de Palestijnen was tegen zijn beslissing om de stemming af te blazen, zo bleek uit de peiling. Een vergelijkbaar aantal gelooft dat Abbas dit deed omdat hij zich zorgen maakte over de resultaten en niet omdat Israël weigerde expliciet te stemmen in Oost-Jeruzalem, zoals hij beweerde.

Shikaki zei dat Abbas mogelijk steun zou kunnen herwinnen, maar alleen als hij initiatief toont, hetzij door de PA te hervormen, die als steeds corrupter en autoritairder wordt beschouwd, of door deel te nemen aan een soort diplomatieke druk na een onderbreking van 12 jaar in het vredesproces .

“Helaas zien we tot nu toe niet dat Abbas het initiatief neemt”, zei Shikaki. “We zien hem niet praten met het publiek, hij heeft geen strategie, hij heeft geen plan. In plaats daarvan wacht hij… Ik denk niet dat dat alleen gaat werken, tenzij Hamas echt jammerlijk faalt.”

Bronnen:

  • naar een artikelPoll finds dramatic rise in Palestinian support for Hamas” van 15 juni 2021 op de site van Ynet News
  • naar een artikelPress Release: Public Opinion Poll No (80)” van 15 juni 2021 op de site van Palestinian Center for Policy and Survey Research  (PCPSR)

2 gedachtes over “Peiling noteert dramatische stijging van Palestijnse steun voor Hamas

  1. Die ‘palestjnen’ hebben nooit onder het Hamas regime geleefd en kunnen dus veilig hun steun uitspreken.

    Misschien zou dat de beste oplossing zijn om deze idioten te laten zien wie hun échte vijand is.

    Er zijn mensen die nooit weten wat goed voor hen is……palestijnen zijn zo een groep.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.