Palestijnen weigeren Israël’s donatie van 1,2 miljoen COVID-vaccins

De Palestijnse Autoriteit heeft vrijdagavond op dramatische wijze aangekondigd dat het een deal annuleerde waarin Israël het ongeveer 1,2 miljoen Pfizer-vaccindoses zou leveren om te helpen met zijn spartelende coronavirusvaccinatiecampagne.

De PA zei dat de doses, die Israël vrijdag naar de Westelijke Jordaanoever begon te verzenden, te dicht bij hun houdbaarheidsdatum zijn. Israëlische functionarissen stonden er echter op dat ze in orde waren en niet verspild mochten worden.

“De professionele teams van het ministerie hebben geconstateerd dat de vaccins die we vandaag uit Israël hebben ontvangen niet aan de specificaties voldeden, dus besloot de regering ze terug te sturen”, zei minister van Volksgezondheid, Mai al-Kaila, van de PA.

De woordvoerder van de PA-regering, Ibrahim Milhim, zei dat premier Mohammad Shtayyeh de annulering van de overeenkomst en de teruggave van de vaccins aan Israël heeft bevolen. Hij zei dat de Palestijnen geen vaccins die bijna verlopen zijn uit Israël zouden accepteren.

PA-functionarissen waren zwaar bekritiseerd op sociale media nadat de overeenkomst eerder vrijdag was aangekondigd, waarbij Palestijnen hen beschuldigden van het accepteren van onvoldoende vaccins en suggereerden dat ze misschien niet effectief zouden zijn.

Volgens de voorwaarden van de deal stemde de PA ermee in om Israël een wederzijds aantal doses te geven van een van zijn eigen zendingen die later dit jaar zullen aankomen.

Er was geen onmiddellijke officiële Israëlische reactie op de annulering, die kwam nadat het Shabbat in Israël was, maar Army Radio citeerde een functionaris van het ministerie van Volksgezondheid die ongeloof uitte. “We weten niet wat ze willen, de vaccins zijn in orde“, zei de functionaris.

In werkelijkheid is de coronacrisis nagenoeg compleet onder controle zoals deze cijfers aantonen

De Ynet-nieuwssite zei dat de vaccinaties die vrijdag aan de Palestijnen zijn overgedragen, goed waren tot eind juni en juli, waarbij Israël deze opzettelijk als eerste stuurde, zodat ze niet verspild zouden worden. De rest van de vaccins die klaar zijn voor levering hebben een latere vervaldatum en waren enkele maanden goed.

Bij de aankondiging van de overeenkomst zei Israël dat de vaccins “binnenkort zullen verlopen” zonder de datum te specificeren.

Eerder vrijdag zei het kantoor van premier Naftali Bennett dat het doses voor onmiddellijk gebruik door de Palestijnen zou overdragen, en dat in ruil daarvoor, in september en oktober, Israël zendingen van Pfizer-vaccins zou ontvangen die oorspronkelijk bedoeld waren om naar de Palestijnen te gaan.

“Het plan werd goedgekeurd op basis van het feit dat de huidige vaccinvoorraad van Israël voldoende is voor de huidige behoeften”, aldus de PMO-verklaring. Een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid zei dat Israël tussen de één miljoen en 1,4 miljoen doses zou afleveren en in ruil daarvoor een identiek aantal doses zou ontvangen.

Vrijdag werd een eerste partij van zo’n 100.000 doses aan de Palestijnen overgedragen. De coördinator van de regeringsactiviteiten in de gebieden die worden gecontroleerd door het Israëlische leger, die Palestijnse civiele zaken beheert, zei dat het al enkele weken bezig was om een ​​deal met de Palestijnse Autoriteit te ondertekenen.

Terwijl Israël een wereldwijde vaccinatiecampagne heeft gelanceerd, blijft de Palestijnse Autoriteit sukkelen om haar bevolking te vaccineren. Volgens het PA-ministerie van Volksgezondheid hadden deze week 436.275 mensen ten minste één dosis gekregen, en ongeveer 260.000 mensen beide doses.

Die cijfers zijn inclusief de meer dan 100.000 Palestijnse arbeiders die Israël sinds maart heeft ingeënt, omdat ze regelmatig in contact komen met Israëli’s op hun werkplek. Het omvat ook ongeveer 52.000 Palestijnen in de Gazastrook die zijn ingeënt.

Bronnen:

  • naar een artikelPalestinians cancel deal for Israel to supply 1 million COVID vaccines” van 18 juni 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelIsrael to give Palestinians over a million vaccines, PA rejects offer” van 19 juni 2021 op de site van The Jerusalem Post
  • naar een artikelIsrael to give PA 1 million COVID vaccine doses in exchange deal” van 18 juni 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Palestijnen weigeren Israël’s donatie van 1,2 miljoen COVID-vaccins

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.