Opkomst en ondergang van het oude koninkrijk Moab in het zuiden van Jordanië

Het oude koninkrijk Moab, ten oosten van de Dode Zee in het zuidelijke deel van het huidige Jordanië, is eerst bekend in de Bijbel en later in de archeologie. Het bestond van de 13de eeuw v.C. tot ca. 400 v.C.

Hun rol bij de Hebreeën varieerde van onderdrukker tot schatplichtige, totdat uiteindelijk verschillende Arabische stammen hen verdreven en tegenwoordig in dat gebied wonen.

De naam Moab is Hebreeuws. Jacobs en Gray zeiden in The Jewish Encyclopedia dat het “zaad van de vader” of “uit de vader” zou kunnen betekenen of misschien een afkorting van Immoab, of “zijn moeder is zijn vader”. Dit verwijst naar zijn incestueuze afkomst: hij is de zoon die Lot kreeg bij de oudste van zijn twee dochters, nadat ze waren gevlucht voor de verwoesting van Sodom en Gomorra.

Een andere mogelijke betekenis is “het begeerlijke land” (van Iav, “verlangen”). Het land dat ze bezetten was inderdaad wenselijk, en dit verklaart waarschijnlijk waarom de grote hongersnood die Egypte trof en er uiteindelijk toe leidde dat de familie van Jacob daarheen verhuisde, geen invloed had op Moab.

Het zou ook kunnen verklaren waarom eeuwen later een familie van Israëlieten zich in Moab zou vestigen om een ​​hongersnood af te wachten tijdens het tijdperk van de Richteren. De hoofdstad Moab heette Dibon, die in de buurt van de moderne stad Dhiban in Jordanië ligt.

De eerste interactie tussen Moab en Israël vond plaats in 1452 v.Chr., in de laatste dagen van de Wandering in the Wilderness-periode, kort voor Israëls invasie van Kanaän. De Israëlieten veroverden eerst de stad Hesbon, wiens koning, Sihon, het zelf op de Moabieten had laten innemen. 

Vervolgens huurde koning Balak van Moab een profeet genaamd Bileam in om Israël te vervloeken, maar Bileam kon zichzelf er niet toe brengen dit te doen, omdat hetzelfde wonder dat Bileam tot een profeet maakte, hem de waarheid, de hele waarheid, en niets maar de waarheid. 

Bileam suggereerde Balak echter een krijgslist van gemengde huwelijken tussen Moabitische vrouwen en Israëlitische mannen – en bij deze gelegenheid zou een jonge man genaamd Pinehas zich onderscheiden door een Israëlitische man en zijn Midianitische bijvrouw met één speerstoot te executeren, waarna een door God geordende plaag op de Israëlieten ophield. (Numeri 25) Pinehas zou later de derde Hogepriester van de Israëlieten worden.

In 1360 v.Chr. viel koning Eglon van Moab de Israëlieten aan met een leger dat werd aangevuld met troepen van Ammoniet en Amalekiet (dat wil zeggen Hyksos). Achttien jaar lang bracht Israël hulde aan Moab. 

Toen droeg een linkshandige man genaamd Ehud de schatting aan Eglon – en vermoordde hem, ontsnapte uit zijn paleis en rekruteerde een leger dat later een Moabitische strijdmacht van tienduizend man zou vernietigen – of misschien tien regimenten van onbekende grootte; het Hebreeuwse woord aleph (meervoud alpayim) kan letterlijk duizend of een zeer sterke militaire eenheid betekenen. (Aleph betekent ook een os, een symbool van kracht.) Ehud bleef 62 jaar lang rechtspreken in Israël.

Ruïnes van de stad Hesbon, Moab. De Israëlieten veroverden eerst de stad Hesbon, wiens koning, Sihon, het zelf op de Moabieten had laten innemen

Vreemd genoeg is de volgende interactie vreedzaam. Tijdens de regering van Ehud trof opnieuw een hongersnood het land, en een Bethlehemiet genaamd Elimelech verliet Israël om zich in Moab te vestigen. In 1320 v.Chr. stierf Elimelech en liet twee zonen na, die elk met een Moabitische vrouw trouwden. 

Twee jaar later waren deze beide mannen dood – en een van de twee weduwen keerde in een berooide staat terug naar Israël, verzamelde graan op het veld van een gulle boer en trouwde toen met die boer, de enige keer dat zo’n huwelijk werd goedgekeurd, en voornamelijk omdat de vrouw, Ruth genaamd, afzag van de Moabitische nationale religie en de Israëlitische religie zonder voorbehoud aanvaardde.

Uiteindelijk zouden koning Saul, en daarna koning David, oorlog voeren tegen Moab. David veroverde Moab, dat hulde bracht aan het Verenigd Koninkrijk tot de dood van koning Salomo en bleef hulde brengen aan het koninkrijk Israël (“het noordelijke koninkrijk”) tot de dood van de Omride-koning Achab. 

Dit was de gelegenheid van de Slag bij Ziz, herdacht in de meest opvallende archeologische vondst die getuigt van Moab: de Moabitische Steen, of de Mesa Stele (hierboven afgebeeld), waarin koning Mesa van Moab opschept over de overwinning in Ziz, hoewel Jeremia ( II Kings) zegt dat Mesha zwaar verloor totdat hij zijn eigen zoon en erfgenaam opofferde.

Sommige Moabitische plunderaars zouden Israël binnenvallen tijdens de regering van koning Joas van het huis van Jehu. Eeuwen later zou Moab zijn onafhankelijkheid verliezen aan de Assyriërs onder Sargon II, Sanherib, Esarhaddon en Assurbanipal, en later zou het schatplichtig worden aan Babylonië en een heffing van troepen bijdragen aan Nebukadnezar II. 

In de dagen van de Perzische bezetting van het Midden-Oosten, zouden Arabieren hun intrek nemen en de Moabieten voor altijd verdrijven.

De Moab Steen of ook Mesha Stele, naar Mesha, de koning van Moab genoemd uit ca. 850 v. Chr. die tegenwoordig in Het Louvre van Parijs staat

Een vertaald fragment op deze beroemde stele:

Ik ben Mesa, de zoon van Kemoš-yatti, de koning van Moab, uit Dibon. Mijn vader was dertig jaar koning over Moab en ik was koning na mijn vader.

En in Karchoh heb ik deze hoge plaats voor Kemoš gemaakt […] omdat hij me van alle koningen heeft verlost en omdat hij me op al mijn vijanden heeft doen neerzien.

Omri was de koning van Israël en hij onderdrukte Moab vele dagen, want Kemoš was boos op zijn land. En zijn zoon volgde hem op, en hij zei – ook hij – ‘Ik zal Moab onderdrukken!’ In mijn dagen deed hij dat, maar ik keek neer op hem en op zijn huis, en Israël is verwoest, ja, het is voor altijd verwoest!

Omri had het hele land Medeba in bezit genomen en woonde daar in zijn dagen en de helft van de dagen van zijn zoon, veertig jaar, maar Kemoš herstelde het in mijn dagen. En ik bouwde Ba’al Meon, en ik maakte daarin een waterreservoir, en ik bouwde Kiriathaim.

Bronnen:

  • naar een artikelThe Ancient Kingdom Of Moab” van 16 mei 2010 op de site van News Network Archeology
  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Newly deciphered Moabite inscription may be first use of written word ‘Hebrews’” van 28 augustus 2019 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.