Feestje van Duitse soldaten in Litouwen ontaardt in seksparty, antisemitische en pro-Hitleriaanse gezangen

Uitnodiging voor “Een nacht zonder Joden”, een antisemitische samenkomst in het Duits-Oostenrijkse Graz uit 1938 [© AP]

Duitse defensiefunctionarissen probeerden een intern schandaal met antisemitische en extreemrechtse provocaties te verdoezelen dat momenteel de strijdkrachten van het land op zijn kop zet, beweerde de krant Süddeutsche Zeitung (SZ).

Woensdag bevestigde een woedende Annegret Kramp-Karrenbauer, de Duitse minister van Defensie, dat een heel infanteriepeloton van 30 soldaten was teruggetrokken uit Litouwen, waar ze hadden gediend met een NAVO-missie naar de Baltische republiek. 

Op een feest georganiseerd door de soldaten in een provinciaal hotel waren antisemitische en racistische liederen te horen, waaronder een verjaardagshulde aan Adolf Hitler, die later ontaardde in berichten over geweld en dronkenschap.

“Het wangedrag van sommige soldaten in Litouwen is een klap in het gezicht van al diegenen die dag in dag uit de veiligheid van ons land dienen in de Bundeswehr”, verklaarde Kramp-Karrenbauer op Twitter. Alle soldaten die schuldig worden bevonden, zouden “met de grootste strengheid worden gestraft”, zei ze.

Volgens de SZ probeerden legerleiders echter in eerste instantie te voorkomen dat het schandaal naar buiten zou komen. Hoewel het feest op 30 april plaatsvond, werd het incident pas op 8 juni officieel gemeld, aldus de krant op woensdag. “Volgens bronnen van SZ onderzoekt het ministerie van Defensie nu aanwijzingen dat superieuren het incident ‘intern’, dat wil zeggen buiten het meldkanaal, probeerden af ​​te wikkelen.

Dezelfde krant citeerde “topfunctionarissen van het ministerie van Defensie” en erkende dat de partij geen “op zichzelf staande gebeurtenis” was en dat hetzelfde peloton eerder bezorgdheid had gewekt over zijn antisemitische en extremistische neigingen.

Het feest van 30 april vond plaats in een hotel in de stad Rukla, in het centrum van Litouwen, terwijl de soldaten op een ‘recreatieweekend’ waren. Er werden grote hoeveelheden alcohol gedronken terwijl ze racistische en antisemitische liedjes zongen – waaronder het eerbetoon aan Hitler, wiens verjaardag op 20 april valt en wordt gevierd in neonazistische en blanke supremacistische kringen – en woedden tegen “Joden en verraders”.

De groep hield zich ook bezig met wat een nieuwszender omschreef als ‘bizarre seksspelletjes’, met enkele soldaten die te dronken waren om weerstand te bieden, naar verluidt onderworpen aan seksuele aanvallen door hun kameraden.

De soldaten werden vervolgens beschuldigd van “belediging met racistische en antisemitische ondertoon en het vertonen van extremistisch gedrag”, vertelde een militaire woordvoerder aan de omroep DW .

“Dergelijk gedrag is niet alleen onvergeeflijk, maar brengt ons allemaal in verlegenheid”, voegde ze eraan toe.

De Duitse strijdkrachten zijn na de Tweede Wereldoorlog herbouwd en getraind door de geallieerde mogendheden en hanteren een strikt verbod op extreemrechtse activiteiten, wat de afgelopen jaren herhaaldelijk is aangevochten. Meest recentelijk werd de elite KSK-commandoeenheid gedeeltelijk ontbonden nadat 20 van haar leden in juni 2020 waren gearresteerd wegens rechts-extremisme. In een afzonderlijk rapport in 2019 waarschuwde de militaire inlichtingendienst dat er ongeveer 600 aanhangers waren van extreemrechtse groepen die in de Duitse strijdkrachten.

Het peloton in Litouwen had dienst gedaan bij de NAVO-missie “Enhanced Forward Presence”, bedoeld om Russische militaire agressie af te schrikken. De Bundeswehr leidt het Litouwse deel van de missie, waartoe ook NAVO-eenheden behoren die in Estland, Letland en Polen zijn gestationeerd.

Bronnen:

  • naar een artikel van Ben Cohen “German Army Chiefs Tried to Cover Up Scandal of Hitler Songs, Antisemitic Chants at Soldiers’ Party in Lithuanian Hotel, Newspaper Claims” van 17 juni 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikel“Was immer passiert ist, ist in keiner Weise akzeptabel”” van 15 juni 2021 op de site van Süddeutsche Zeitung (SZ)

2 gedachtes over “Feestje van Duitse soldaten in Litouwen ontaardt in seksparty, antisemitische en pro-Hitleriaanse gezangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.