Palestijnen waarschuwen leiding van Palestijnse Autoriteit tegen hervatting vredesbesprekingen met Israël

Aanhangers van Hamas in Gaza nemen deel aan een protest tegen het besluit van de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, om de parlementsverkiezingen uit te stellen [beeldbron: Ibrahim Mustafa/Reuters]

Palestijnse facties waarschuwden woensdag de Palestijnse Autoriteit voor het voeren van vredesonderhandelingen met de nieuwe Israëlische regering onder leiding van premier Naftali Bennett.

De waarschuwing kwam naar aanleiding van een rapport op Channel 12 dat beweerde dat de PA
op verzoek van de Amerikaanse president Joe Biden een onderhandelingsteam heeft gevormd om met de nieuwe regering om te gaan.

Volgens het rapport zal het PA-team eisen dat Israël terugkeert naar de situatie die bestond op de Westelijke Jordaanoever vóór de Tweede Intifada. Dit betekent dat de IDF niet langer Area A van de Westelijke Jordaanoever zou betreden om Palestijnen te arresteren die verdacht worden van betrokkenheid bij terroristische activiteiten.

Het PA-onderhandelingsteam zal ook controle eisen over aanvullende gebieden in gebieden B en C. De door Israël en de PLO ondertekende Oslo-akkoorden verdeelden de Westelijke Jordaanoever in drie controlegebieden. Area A wordt exclusief beheerd door de PA; Gebied B wordt bestuurd door zowel de PA als Israël; en Area C wordt beheerd door Israël.

Een belangrijke PA-functionaris in Ramallah weigerde commentaar te geven op het Channel 12-rapport. De functionaris wees er echter op dat de PA de regering-Biden en enkele Arabische landen, waaronder Egypte en Jordanië, heeft geïnformeerd over haar bereidheid om terug te keren naar de onderhandelingstafel met Israël onder de paraplu van het Kwartet, dat bestaat uit de VS, Rusland , de Europese Unie en de Verenigde Naties.

“We geloven dat we kunnen samenwerken met de regering-Biden vanwege haar positieve houding ten opzichte van de tweestatenoplossing”, vertelde de functionaris aan The Jerusalem Post. “De bal ligt nu in het kamp van de nieuwe Israëlische regering.”

Op dinsdag benadrukte PA-premier Mohammad Shtayyeh tijdens een ontmoeting met Jon Hanssen-Bauer, de speciale vertegenwoordiger van Noorwegen voor het vredesproces in het Midden- Oosten, het belang van “het creëren van een serieus politiek pad dat een einde maakt aan de bezetting en leidt tot de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.”

Praten over de mogelijkheid om de vastgelopen Israëlisch-Palestijnse vredesonderhandelingen te hervatten heeft scherpe kritiek gekregen van twee PLO-oppositiefracties, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) en het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP).

Leden van de Ezz-Al Din Al-Qassam Brigades, de gewapende vleugel van de Hamas-beweging, paraderen op vrachtwagens met raketten in een straat in Khan Yunis, in de zuidelijke Gazastrook op 27 mei 2021 [beeldbron: Thomas Coex/AFP]

Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad, de twee terroristische groeperingen in Gaza, zijn ook tegen de hervatting van de vredesbesprekingen.

PLO-functionaris Ahmed Majdalani zei dat hij geen verschil ziet tussen de nieuwe regering en die van voormalig premier Benjamin Netanyahu met betrekking tot het beleid ten aanzien van de Palestijnen en het vredesproces. “De taak van de Palestijnen zou nu moeten zijn om de nieuwe Israëlische regering en haar maatregelen aan de kaak te stellen”, voegde hij eraan toe.

Tayseer Khaled, lid van het uitvoerend comité van de PLO en een hoge DFLP-functionaris, waarschuwde de PA-leiding om “opnieuw in de val te lopen van het beleid van verleiding om het vacuüm te vullen en te wedden op het bereiken van overeenstemming met de nieuwe Israëlische regering.”

Khaled zei dat het rapport over de mogelijke hervatting van de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen hem herinnerde aan het beleid van de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, “dat was gebaseerd op het misleiden van de Palestijnen en de wereld door op te roepen tot voortzetting van de dialoog tussen de twee partijen en de wereld laten zien dat er een vredesproces plaatsvindt onder auspiciën van de VS.”

De PLO-functionaris waarschuwde de PA om het “giftige advies” van de regering-Biden niet te aanvaarden, en zei dat de heropleving van het vredesproces de Israëlische regering ten goede zou komen en “ernstige schade zou toebrengen aan de belangen van het Palestijnse volk”. 

In een afzonderlijke verklaring zei de DFLP dat het hervatten van de onderhandelingen met Israël “betekent dat de Palestijnse politieke dekking wordt geboden voor het criminele beleid van de bezettingsautoriteiten.”

Volgens de groep is “elke samenwerking met de bezettingsautoriteiten in het licht van het aanhoudende beleid van de Israëlische regering om Jeruzalem te Judaïseren, land in beslag te nemen, gebieden met nederzettingen uit te breiden en zich dagelijks voor te bereiden op de annexatie van de Jordaanvallei, in feite een schending van de PA-leiding van de beslissingen van de PLO.” 

De DFLP zei dat “het vormen van een team om samen te werken met Israël, als reactie op Amerikaanse druk, zou betekenen dat het PA-leiderschap ingaat tegen het nationaal overeengekomen beleid, en dat het nog steeds aandringt op het beleid van exclusiviteit en zich aansluit bij het Oslo-project op de kosten van het Palestijnse nationale project. Dit zal ernstige schade toebrengen aan de nationale belangen van onze mensen en hun legitieme rechten.”

De PFLP van haar kant riep de PA-leiding op om “de illusie op te geven om terug te keren naar de onderhandelingen [met Israël] of om een ​​politieke regeling te bereiken die alle rechten van het Palestijnse volk zou garanderen.” Ook de PFLP riep de PA op zich te houden aan de resoluties van de PLO-organen over de noodzaak om alle banden op te schorten en overeenkomsten met Israël op te zeggen.

Gaza, 13 december 2015. Leden van de Nationale Verzet Brigades, het moordcommando van de DFLP, tonen hun wapens aan de internationale pers. De terrorist helemaal rechts op het plaatje, houdt hier een Belgisch wapen in de handen dat werd geproduceerd bij FN Herstal in Wallonië. Het gaat om een nieuw CAL geweer (Carabine Automatique Légère; een Licht Automatische Karabijn). Het is niet duidelijk hoe Belgische wapens bij de terreurgroepen in Gaza geraken. [beeldbron: Ares]

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “Palestinians warn PA against resuming peace talks with Israel” van 16 juni 2021 op de site van The Jerusalem Post

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.