Op initiatief van de Ambassade van Israël in Georgië worden bomen geplant in Arto Garden, Tbilisi

Vice-burgemeester van Tbilisi, Andria Basilaia (links) en de Israëlische ambassadeur in Georgië, Ran Gidor (midden), planten bomen in Tbilisi

Op initiatief van de Ambassade van Israël in Georgië werden, om Wereld Aarde Dag te vieren (22 april 2021), 15 bomen van verschillende soorten, 3 meter hoog, geplant in Arto Garden, Tbilisi.

De vice-burgemeester van Tbilisi, Andria Basilaia en de Israëlische ambassadeur in Georgië, Ran Gidor, namen deel aan de aanplant.

Basilaia zei:

Ik ben blij me aan te sluiten bij het initiatief van de Israëlische ambassadeur. Arto Garden is vernoemd naar Gia Kancheli (°) en de gemeente is van plan dit park in de nabije toekomst te renoveren. Nieuw groen staat bij ons hoog in het vaandel en we renoveren ook andere recreatieruimtes. Dergelijke initiatieven worden door particulieren toegejuicht om groen te stimuleren en te promoten.

Gia Kancheli in Antwerpen op 15 mei 2015
  • Gia Kancheli (1935 – 2019) was een Georgische componist. Hij werd geboren in Tbilisi, Georgië, maar woonde in België. Na de ontbinding van de Sovjet-Unie in 1991 woonde Kancheli eerst in Berlijn en vanaf 1995 in Antwerpen, waar hij huiscomponist werd bij de Koninklijke Vlaamse Filharmonie. Hij stierf in zijn geboortestad Tbilisi, 84 jaar oud.

Israël’s Ambassadeur Ran Gidor:

Als we het hebben over duurzaamheid en innovatieve ideeën met betrekking tot klimaat, dient Israël als voorbeeld en als auteur van manieren om mondiale problemen op te lossen. Het droge gebied en de schaarse watervoorraden van het land, gecombineerd met zijn ondernemende en probleemoplossende geest, zijn precies de factoren die Israël tot leider hebben gemaakt op het gebied van milieu-innovatie. 

Druppelirrigatie en de ontwikkeling van veerkrachtige, rijke gewassen zijn over de hele wereld bekend en worden ook zeer gewaardeerd na de technologieën die in Israël zijn ontwikkeld. Daarnaast loopt Israël voorop in een van de nieuwste trends in de wereld op het gebied van duurzaamheid, zoals de productie van dierlijke eiwitvervangers. 

Israëlische innovatieve bedrijven slagen in de productie van eiwitlabs Wat bijna niet te onderscheiden is van vlees van hoge kwaliteit. Bovendien werd in laboratoria zelfs echt vlees verkregen uit dierlijke cellen.

Bovendien is Israël een belangrijke producent van water. Het is een recordhouder in het hergebruik van water en verwerkt 90% van het afvalwater voor landbouwdoeleinden. Het heeft een van de meest unieke nationale systemen in de waterwereld. 80% van het drinkwater in het land is brak water gezuiverd uit mineralen. 

Meer dan een eeuw ervaring met ontbossing heeft het land tot leider gemaakt op het gebied van ontbossing in semi-aride gebieden. Het is deze kennis en ervaring die in waarde zal toenemen naarmate grootschalige aanplant van bomen en natuurbesparende oplossingen belangrijker worden als methoden om de effecten van klimaatverandering te mitigeren.

Israëlische ambassades over de hele wereld vieren elk jaar Earth Day. Zoals elk jaar zullen de Israëlische diplomatieke missies dit jaar een wereldwijde campagne lanceren om deze datum te markeren en zich te concentreren op de vele innovatieve en moderne oplossingen van hoog niveau die het land heeft genomen. 

Of het nu gaat om het openen van een gemeenschappelijke tuin in Peking, het opruimen van de stranden in Spanje, educatieve activiteiten voor nieuwe alumni van biologie en duurzame ontwikkeling in Rwanda, of online bijeenkomsten in Delhi over wat Israël heeft besloten te doen om zonder grote verliezen uit de pandemie te komen, Israëlische diplomaten zullen de dag vieren.

Israël heeft uitstekende troeven, waardoor het de mogelijkheid heeft om een ​​belangrijke bijdrage te leveren aan de uitvoering van programma’s die nodig zijn voor de overgang naar een groene economie. 

De geavanceerde technologie en tientallen jaren praktijkervaring zijn het resultaat van het aanpakken van de zware milieu-uitdagingen waarmee Israël in de allereerste dagen van zijn staatshoofd wordt geconfronteerd. De beslissingen die het land heeft genomen om deze uitdagingen aan te gaan, kunnen de hele wereld vandaag helpen.

Vandaag bereidt Georgië zich voor om de 30e verjaardag van zijn tweede toetreding tot de staat te vieren, en het is echt de moeite waard om op te merken dat milieubewustzijn altijd een belangrijke rol heeft gespeeld en onlosmakelijk verbonden is met de historische aspiraties van het land naar onafhankelijkheid en zelfbeschikking. 

Het Israëlische Agentschap voor Internationale Samenwerking (MASHAV) werkt sinds 1992 in Georgië en heeft 1.500 Georgische mannen en vrouwen opgeleid op gebieden zoals duurzame landbouw, waterzuivering, schone en hernieuwbare energie en andere die bijdragen aan het milieu.

Met zelf toegebrachte ontberingen en moeilijkheden, heeft het coronavirus ons een unieke kans gegeven om de paden te veranderen die we hebben gekozen om verder te gaan. Israël wil zijn ervaring en kennis (knowhow) delen met zijn Georgische vrienden en partners. We hebben maar één planeet en we moeten allemaal samenwerken om die te redden.

Groen Israël

Bronnen:

  • naar een artikel van Ketevan Skhirtladze “On Initiative of Embassy of Israel, Trees are planted in Arto Garden” van 19 april 2021 op de site van Georgia Today
  • naar een artikelდედამიწის დღე 2021: დედამიწის ეკოლოგიური მდგომარეობის აღდგენის უპრეცედენტო შესაძლებლობა” van 20 april 2021 op de site van Interpress News.ge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.