Antisemitisme opnieuw ‘genormaliseerd’ in de West-Europese politiek, stelt Israëlisch onderzoek

Verwrongen ideeën en politieke partijen worden mainstream in West-Europa en brengen antisemitische opvattingen met zich mee, volgens een Israëlische studie die dinsdag werd vrijgegeven en die een zorgwekkende convergentie van extreemrechtse en extreemlinkse haat aantoont.

“We zien de penetratie van extremen in de politieke mainstream”, zegt Adi Kantor, een van de auteurs van het rapportContemporary Antisemitism in the Political Discourse of Five Western European Countries: Germany, France, Britain, Spain, Ireland” dat werd geproduceerd door het Institute for National Security Studies (INSS), in samenwerking met het Joods Agentschap voor Israël.

Daarin worden uitingen bestudeerd van antisemitisme door politici en politieke partijen in de vijf West-Europese landen tussen eind 2019 en eind 2020. Het onderzoek houdt geen rekening met de piek in antisemitisme dat plaatsvond in Europa en de VS tijdens Israëls 11-daagse Operatie Guardian of the Walls tegen Hamas in mei 2021.

“We wilden proberen te begrijpen hoe dit fenomeen enerzijds wordt beïnvloed door diepe, wereldwijde trends en brede sociale trends, waar het wordt beïnvloed door lokale kenmerken, zoals islamisten in Frankrijk, rechts in Duitsland (voormalige Labour Party) leider Jeremy) Corbyn in het VK, en waar het wordt beïnvloed door onverwachte gebeurtenissen zoals het coronavirus of de ‘gele hesjes’-protesten in Frankrijk”, zegt INSS-onderzoeker Shahar Eilam, een voormalige hooggeplaatste IDF-inlichtingenofficier.

Het project onderzocht antisemitisme bij extreemrechts, dat vaak historische feiten verdraait, slachtofferschap claimt, de rol van zijn land bij de moord op joden tijdens de Holocaust ontkent en minimaliseert, en minderheden tot zondebok maakt, met name immigranten, moslims en joden.

Volgens de onderzoekers hebben extreemrechtse partijen in West-Europa zichzelf afgeschilderd als aanhangers van Israël en zelfs verdedigers van joden, terwijl partijleden uitingen van klassiek antisemitisme blijven gebruiken.

Ze onderzochten ook het antisemitisme van uiterst links, dat meestal wordt vermomd als kritiek op Israël.

Uit de studie bleek dat de meest voorkomende uitingen van antisemitisme – gedefinieerd als “kwaadaardige houdingen en stereotypen”, “vergelijking tussen Israël en nazi’s” en “ontkenning van het recht van het Joodse volk op zelfbeschikking” – overweldigend worden uitgedrukt door politici op links.

Verontrustend is dat de onderzoekers een groeiende convergentie van links en rechts antisemitisme identificeerden, waarbij vergelijkbare berichten en symbolen door beide uitersten werden gebruikt.

“We moeten ons afvragen waarom”, zei Kantor. “Waarom hebben mensen die ooit centristen waren huizen gevonden in extreemrechtse en extreemlinkse posities? Om extreem links en rechts te ontmoeten, moet er een bepaalde ruimte zijn die dit toelaat. Er moet een vacuüm in het midden zijn waardoor de twee randen elkaar kunnen ontmoeten.”

Jodenhaat in linkse democratieën

De onderzoekers kozen er om verschillende redenen voor om zich op West-Europa te concentreren. Kantor zei:

Het is bijzonder interessant om te zien dat in de linkse democratieën – die gebaseerd zijn op vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, individuele rechten, mensenrechten, rechten van minderheden – we daar ontdekten hoe aanwezig antisemitisme is in het politieke discours. We vonden, in de landen waar je het niet zou verwachten, zeer productief antisemitisme van ambtenaren.

Ze stelden ook vast dat Oost-Europa zijn eigen specifieke geschiedenis had die het antisemitische discours daar vormde, en een apart onderzoeksproject zou zich op die landen moeten concentreren. Uit de studie bleek dat er verschillende gemeenschappelijke kenmerken zijn in de vijf landen.

Over het hele continent worden Europeanen geconfronteerd met de economische, politieke, ideologische en sociale gevolgen van de COVID-19-pandemie. Vóór de lockdowns werd Europa gekenmerkt door polarisatie tussen aanhangers van de Europese Unie en haar eurosceptische tegenstanders. Hot-button-kwesties zoals vluchtelingen, minderheden en immigratie voedden “radicalisering, haat en de snelle en ongecontroleerde verspreiding van leugens, nepnieuws, geruchten en complottheorieën”, aldus de auteurs.

Andere elementen werden slechts in enkele van de landen in het onderzoek gevonden. Frankrijk en Duitsland, die in de Tweede Wereldoorlog onder nazi-controle stonden, worden beide geconfronteerd met pogingen om de geschiedenis van de Holocaust te herzien. In Spanje en Ierland, met hun minuscule joodse gemeenschappen, is het meeste antisemitisme gericht tegen Israël en joden in het algemeen.

In Duitsland worden volgens de studie joden vaak beschreven als verantwoordelijk voor elk probleem en blijft het woord ‘jood’ als smet diep geworteld in het gewone spraakgebruik. Joodse instellingen staan ​​onder zware beveiliging. Joden hebben vaak het gevoel dat wetshandhavers zich niets aantrekken van antisemitisme, en de last van het onderzoek ligt vaak bij de gemeenschap zelf.

Frankrijk, Europa’s grootste joodse gemeenschap, heeft te maken gehad met een aantal spraakmakende dodelijke terreuraanslagen door jihadistische groeperingen, waaronder de Islamitische Staat. Antisemitisme heeft de kop opgestoken in het discours rond de ‘gele hesjes’-protesten en in het COVID-19-debat. Aan de rechterkant is er een trend om de rol van Frankrijk bij het deporteren van Joden tijdens de Holocaust te ontkennen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Lazar Berman “Antisemitism ‘mainstreamed’ in Western European politics, says Israeli study” van 15 juni 2021 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikelContemporary Antisemitism in the Political Discourse of Five Western European Countries: Germany, France, Britain, Spain, Ireland” van 15 juni 2021 op de site van INSS
 • naar een artikelIsraëlisch onderzoek: antisemitisme mainstream in West-Europese politiek” van 15 juni 2021 op de site van Joods.nl

2 gedachtes over “Antisemitisme opnieuw ‘genormaliseerd’ in de West-Europese politiek, stelt Israëlisch onderzoek

 1. Europa heeft lang gezocht naar het excuus om zichzelf schoon te wassen van haar eeuwenlange Joden pogroms /moorden…….én gevonden…….

  ‘Palestinisme & Humanisme….’Een Religie voor Dummies.

  Inplaats van de individuele Jood is er nu een héél land vol Joden om te bashen, beschuldigen, vervloeken……een Kadootje voor Dummies.

  Europa kan zo dus de boodschapper beschuldigen i.p.v. de boodschap dat ‘ook Joden recht hebben op een veilig bestaan op de planeet en verplaatst zo haar eigen zonden opnieuw naar haar slachtoffers.

  En dus is er niets nieuws onder de zon.

  De Jood is schuldig!
  De Jood is ons ongeluk!
  De Jood moet dood!

  Ditmaal word het spel gespeeld onder de noemer Humanisme met Palestinisme als lijdend onderwerp.

  Toen:
  Linkse Humanisten haten Israel.
  Rechtse Humanisten haten Joden.
  Palestijnse Humanisten haten allebij.

  Nu:
  Linkse Humanisten haten Israel & Joden.
  Rechtse Humanisten haten Joden & Israel.
  Palestijnse Humanisten haten Israel, Joden & Humanisten.

  En dát schept een band!!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.