Oekraïne erkent 2 kleine volkeren met Joodse wortels op de Krim als ‘inheemse volkeren’

Holocaustoverlevende David Barulya, een 102-jarige inwoner van Sebastopol op de Krim, en een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog staken op donderdag 12 juli 2014 een kaars aan bij het monument voor de 4200 Joden die daar op die datum in 1942 door de nazi’s werden vermoord.

Twee kleine sekten met Joodse wortels zijn betrokken bij weer een diplomatiek gevecht tussen Rusland en Oekraïne.

De paar honderd Karaïetische Joden die nu nog in Oekraïne zijn, zijn overblijfselen van een sekte die zich in het achtste-eeuwse Irak van het reguliere jodendom had afgescheiden. Ze werden gedocumenteerd op de Krim in de 13e eeuw en bijna uitgeroeid tijdens de Holocaust.

De bijna uitgestorven Krymchaks zijn ondertussen verwant aan Karaïeten, maar men denkt dat ze sterker afstammen van Georgische Joden.

Vorige maand onthulde de Oekraïense president Voldymyr Zelensky een wetsvoorstel waarvan hij zei dat het bedoeld was om het erfgoed van de kleine minderheidsgroepen te helpen behouden, plus de Tataren, een moslimvolk.

Maar door die groepen aan te duiden als ‘inheemse volkeren’, maakte Zelensky, die zelf joods is, Rusland boos, dat ijverig de belangen behartigt van de etnisch-Russische minderheid in Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin kwam swingend naar buiten en maakte van de gelegenheid gebruik om de vele reeds bestaande interetnische spanningen in Oekraïne verder aan te wakkeren. Hij protesteerde tegen de vermeende implicatie van het wetsvoorstel dat etnische Russen, die ongeveer een derde van de bevolking van Oekraïne uitmaken, en andere groepen op de een of andere manier niet inheems zijn.

Krymchaks omstreeks 1900, een kleine Joods etnische groep op de Krim

“De indeling in inheemse, eersteklas categorieën mensen, tweederangs enzovoort – dit is absoluut weerzinwekkend en doet denken aan de theorie en praktijk van nazi-Duitsland”, zei Poetin woensdag op de Russische televisiezender Russia 1.

Historici zijn het erover eens dat de volkeren die nu bekend staan ​​als Slaven, Oekraïne hebben bewoond lang voordat de Tataren ongeveer 500 jaar geleden arriveerden. Etnische Slaven arriveerden ook eeuwen voor de Joodse sekten.

Maar Slavische culturen dreigen niet te verdwijnen in Oekraïne. In feite gedijen ze te midden van een golf van nationalisme in de nasleep van het conflict van 2014, een turbulente revolutie die Russische inmenging uitnodigde.

Dat ligt anders voor de ongeveer 300.000 Krim-Tataren die in Oekraïne wonen en in gebieden die internationaal worden erkend als behorend tot Oekraïne.

De Russische inbeslagname van het Krim-schiereiland in 2014 van Oekraïne heeft veel families gescheiden van de Tataarse minderheid, die zelfs vóór de oorlog aan het slinken was als gevolg van assimilatie, emigratie en een laag geboortecijfer. De financiële crisis die door de oorlog is ontstaan, vooral in Oost-Oekraïne, waar de meeste Tataren woonden, heeft de immigratie naar grote steden en het uiteenvallen van eeuwenoude gemeenschappen versneld.

Karaïtische Joden bidden in de Karaïtische synagoge in Jeruzalem, Israël

De Karaïeten en Krymchaks zijn er verreweg het slechtst aan toe. De meeste van de ongeveer 800 Karaïeten wonen op de Krim. In 2007 schatte het Euro-Aziatische Joodse Congres dat er slechts 300 Krymchaks in Oekraïne waren.

Dit erkennend, bevordert Zelensky’s wetsvoorstel “de ontwikkeling van de etnische, culturele, taalkundige en religieuze identiteit van de inheemse volkeren van Oekraïne”, stelt het document. Het schrijft speciale financiering voor voor media- en culturele projecten gericht op het behoud van het erfgoed, de talen en het onderwijs van de drie groepen die het wetsvoorstel aanwijst.

Een bitter geschil verdeelt veel etnische Russen en etnische Oekraïners in het land, dat de afgelopen vijf jaar te maken heeft gehad met afgescheiden enclaves van etnische Russen in de oostelijke regio’s.

De Joden in Oekraïne – ongeveer 50.000, volgens een demografische studie uit 2020 – zijn ook verdeeld door deze strijd. Het gaat om de status van de Oekraïense en Russische taal en de houding van de staat ten opzichte van Oekraïense nationalisten die samenwerkten met nazi-Duitsland om tegen de Sovjet-Unie te vechten.

Sommige Joodse groepen, zoals het Oekraïens Joods Comité, sluiten zich aan bij etnische Russen in hun vocaal verzet tegen de verheerlijking van nazi-collaborateurs door de overheid en particuliere groepen. Maar andere groepen, zoals Vaad, verdedigen het Oekraïense nationalistische sentiment en verzet tegen Rusland.

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Ukraine honors 2 tiny sects with Jewish roots as ‘indigenous peoples,’ and Putin is furious” van 16 juni 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)
  • naar een artikelJewish Diversity: The Karaite Jews” van 10 juni 2014 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelFrom Chufut-Kale to Lenindorf: How Jews arrived in Crimea” van 3 februari 2020 op de site van The Ukrainian Jewish Encounter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.