ICC-aanklager ging achter Israëlische ‘nederzettingen’ aan, maar niét Cyprus

Voormalig aanklager van het Internationaal Strafhof Fatou Bensouda brak haar toezegging om de zaak van de Turkse nederzettingenbezetting van Noord-Cyprus te beslissen voordat ze woensdag zijn ambt verliet, ondanks publiekelijke toezeggingen om dit te doen, en al eind 2019 achter Israël aanging.

Te midden van het allerbelangrijkste ICC-debat over de vraag of Israëlische nederzettingen een oorlogsmisdaad zijn, is de kwestie van de Turkse bezetting van Noord-Cyprus bijna volledig genegeerd.

Nog maar een paar weken geleden kreeg The Jerusalem Post duidelijke aanwijzingen dat Bensouda nog van plan was om voor het einde van haar termijn uitspraak te doen over de Kwestie van de Turkse nederzettingen. Bronnen hebben aangegeven dat er last-minute wijzigingen waren.

Bensouda zei dat ze had gehoopt dat

… in de loop van 2021 beslissingen konden worden genomen om te ontslaan of door te gaan, met betrekking tot Mexico, Cyprus (nederzettingen), Jemen (wapenexporteurs), Cambodja (landroof) en Syrië / Jordanië (deportatie). Ondanks de vooruitgang die is geboekt met betrekking tot een aantal van deze beoordelingen, zal ik deze opnieuw overdragen aan de inkomende aanklager om te overwegen en te beslissen, zoals hij dat passend acht.

Turkije houdt sinds juli 1974 het noorden van Cyprus bezet dat in feite Griekse bodem is

Dit alles kwam nadat Bensouda zich op 18 februari publiekelijk had verbonden tijdens een virtuele conferentie georganiseerd door het Instituut voor Internationale en Europese Zaken om de beslissing te nemen voor het einde van haar termijn.

Haar kantoor heeft dinsdag een stortvloed aan last-minute beslissingen genomen, maar niets meer over de Turkse nederzettingen en Noord-Cyprus voordat haar termijn woensdag om 12.00 uur afliep.

Israëlische functionarissen en Israëlische aanhangers hebben Bensouda en het ICC beschuldigd van een dubbele standaard op het gebied van nederzettingen..

Aangezien de zaak Noord-Cyprus een ander zeldzaam dossier is dat betrekking heeft op vermeende gedwongen bevolkingsoverdracht als een oorlogsmisdaad (in tegenstelling tot “klassieke” oorlogsmisdaden zoals genocide), zou het besluit van het ICC over Cyprus grote gevolgen hebben gehad voor de manier waarop het de Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever behandelt.

Tot de afgelopen maanden was de tijdlijn met betrekking tot een icc-besluit over Noord-Cyprus door elkaar gemodderd. Shurat Hadin-president Nitsana Darshan-Leitner antwoordde:

We zijn teleurgesteld, maar duidelijk helemaal niet verbaasd dat hoofdaanklager Bensouda zijn ambt heeft verlaten zonder de kwestie van de illegale bezetting van Noord-Cyprus door Turkije aan te pakken.

Shurat Hadin bracht deze mededeling jaren geleden naar Den Haag en heeft keer op keer toegekeken hoe Bensouda het gewoon negeerde:

Het leek ons heel duidelijk dat ze van plan was om zich alleen op Israël en de kwestie van de zogenaamde bezette gebieden te richten, en artikel 49 van het Verdrag van Genève had geen echt belang voor haar, onafhankelijk van de beschuldigingen van de Palestijnen tegen Israël.

Verder zei de NGO:

Ze zag deze stellingen onder het internationaal recht, niet als een zoektocht naar gerechtigheid, maar eerder als een zwaard waarmee de Joodse staat kan worden beschuldigd, onderzocht, vervolgd en veroordeeld. We hebben nooit geloofd dat het ICC de morele moed of het daadwerkelijke belang had bij het nastreven van gerechtigheid in conflicten over de hele wereld zoals Cyprus, de Sahara, Tibet of de Oekraïne, en we bleven geobsedeerd door het herstel van Joodse gemeenschappen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever, die het probeert te schilderen als een oorlogsmisdaad.

Darshan-Leitner zei dat het ICC een politiek instrument is geworden dat

… een oogje dichtknijpt voor de misdaden van Turkije in Noord-Cyprus terwijl het de bloed libels van de Palestijnen achtervolgt. Dit is de duidelijkste bevestiging van de reden waarom Israël zich nooit bij het ICC mag aansluiten en op geen enkele manier mag meewerken aan onderzoeken door een van de internationale instanties.

De Palestijnen vroegen in januari 2015 officieel om ICC-interventie tegen Israël. Bensouda verklaarde in december 2019 in wezen israëlische nederzettingen als oorlogsmisdaden. Bensouda heeft het volledige doorlichting in maart besteld.

De eerste klacht van een Cypriotische ambtenaar, vertegenwoordigd door Shurat Hadin, tegen de Turkse nederzettingen in Noord-Cyprus werd daarentegen ingediend in juli 2014 – een half jaar eerder dan de vorderingen tegen Israël.

Het is onduidelijk waarom Bensouda bijna 18 maanden eerder vooruitgang heeft boeken met betrekking tot de Israëlisch-Palestijnse situatie en heeft geweigerd de situatie in Noord-Cyprus te bepalen. Er waren zelfs aanwijzingen dat Bensouda eind 2020 zou beslissen over Noord-Cyprus, maar dit is nooit tot stand gebracht.

Bronnen:

 • naar een artikel van Yonah Jeremy Bob “Karim Khan, new ICC chief prosecutor, to decide Israel’s fate” en een artikelICC prosecutor went after Israeli settlements, but not Cyprus” van 16 juni 2021 op de site van The Jerusalem Post
 • naar een artikelNew ICC Prosecutor Vows to Take ‘Stronger Cases’ to Trial” van 16 juni 2021 op de site van The Algemeiner

Een gedachte over “ICC-aanklager ging achter Israëlische ‘nederzettingen’ aan, maar niét Cyprus

 1. Wie nog iets goeds of gelijke behandeling verwacht van al deze Internationale Instanties….die leeft onder een steen.

  Het is het Internationale Joden Pogrom in de zoveelste vernieuwde versie.

  Anti Semitisme, nu via anti Israelisme door gebruik van Humanisme & Palestinisme.

  Wie dit heeft uitgedokterd was geniaal!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.