De prehistorische mens leefde 50.000 jaar geleden samen met de Neanderthalers in de Negev

Een nieuwe multidisciplinaire archeologische studie die probeert te bepalen wanneer en waar de vroege mens zijn oudere Neanderthaler neven en nichten voor het eerst ontmoette en samenwoonde, heeft die ontmoeting zo’n 50.000 jaar geleden vastgesteld in de Negev-woestijn in Israël.

Volgens de studie is het tijdens deze periode dat de voorouders van de moderne mens mogelijk hebben gefokt met hun Neanderthaler-buren, wat resulteert in een blijvende Neanderthaler genetische vingerafdruk, zelfs nadat de soort zelf is uitgestorven.

Dr. Omry Barzilai, directeur opgravingen op de locatie Boker Tachtit namens de Israel Antiquities Authority, zei:

Wat was de aard van de ontmoeting die we tussen de twee menselijke soorten hebben geïdentificeerd? Zijn Neanderthalers in het hele land op natuurlijke wijze uitgestorven, versmolten met de moderne mens, of zijn ze op gewelddadige manieren verdwenen? Deze vragen zullen ons als onderzoekers de komende jaren blijven bezighouden.

Volgens een persbericht van de IAA is dit de eerste studie die wetenschappelijk verzameld en geanalyseerd bewijs levert voor het naast elkaar bestaan ​​van de twee prehistorische culturen in het Midden-Oosten.

Prof. Elisabetta Boaretto van het Weizmann Institute of Science en de IAA’s Barzilai, zei in een Weizmann-persbericht:

Dit laat zien dat Neanderthalers en Homo sapiens in de Negev naast elkaar bestonden en hoogstwaarschijnlijk met elkaar in wisselwerking stonden, wat niet alleen resulteerde in genetische kruising, zoals wordt gepostuleerd door de theorie van ‘recente Afrikaanse oorsprong’, maar ook in culturele uitwisseling.

Een deel van het bewijsmateriaal werd verzameld uit een recente opgraving van Boker Tachtit, gelegen ten zuiden van de hedendaagse Kibboets Sde Boker. “Boker Tachtit is de eerste bekende vindplaats die door de moderne mens buiten Afrika is bereikt, daarom zijn de vindplaats en de precieze datering zo belangrijk”, zei Barzilai.Vuursteenpunt van Boker Tachtit, gedateerd in het vroege paleolithicum. (Clara Amit, Israel Antiquities Authority)

Volgens de auteurs van het onderzoek hebben de onderzoekers met nieuwe hi-tech methoden en herevaluatie van oude monsters met succes het vroegste bewijs van moderne menselijke activiteit geïdentificeerd die gelijktijdig plaatsvond naast de bewoning van Neanderthalers in dezelfde regio.

De studie, die woensdag is gepubliceerd in het prestigieuze Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) tijdschrift, maakt gebruik van traditionele archeologische methoden, evenals laboratorium koolstof-14 dateringsmethodologie en nieuwe hi-tech optisch gestimuleerde luminescentie (OSL) data.

Bronnen:

  • naar een artikel van Amanda Borschel-Dan “Prehistoric man lived with and loved Neanderthals in the Negev 50,000 years ago” van 14 juni 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.