Talloze brandhaarden ontstoken door Hamas nopen de IDF om terreurnesten te bestoken in de Strook

Het Israëlische leger heeft voor het eerst sinds het einde van de 11-daagse oorlog vorige maand en sinds premier Naftali Bennett maandag aantrad, stellingen van de terreurgroep Hamas aangevallen in de Strook in reactie op de talrijke brandstichtingen in het zuiden van Israël.

“De IDF is klaar voor alle scenario’s”, zegt het leger in een verklaring nadat 26 branden uitbraken nabij de grens met Gaza

Israëlische vliegtuigen hebben woensdag Hamas-sites in Gaza getroffen nadat tientallen brandballonnen waren gelanceerd vanuit de Palestijnse enclave bij de eerste van dergelijke aanvallen sinds het einde van 11 dagen van grensoverschrijdende gevechten vorige maand.

De aanvallen vanuit Gaza waren een reactie op de patriottische vlaggenparade in Jeruzalem op dinsdag die tot actie door Hamas had geleid. De nachtelijke luchtaanvallen maakten tegen de ochtend plaats voor rust en er waren geen meldingen van slachtoffers aan beide kanten.

“Gevechtsvliegtuigen vielen de militaire complexen van Hamas aan die dienst deden als kampen en ontmoetingsplaatsen voor terroristen in de Khan Yunis en Gaza Brigades. Terroristische activiteit was duidelijk te zien in de aangevallen terreinen”, zei de IDF in een verklaring.

“De aanval werd uitgevoerd als reactie op het lanceren van brandgevaarlijke ballonnen op Israëlisch grondgebied. De IDF is voorbereid op alle scenario’s, inclusief de hervatting van de vijandelijkheden, in het licht van aanhoudende terroristische operaties vanuit de Gazastrook’, voegde het leger eraan toe.

Brandstichting terrorisme: een nieuwe methode die door Hamas is bedacht tijdens de ‘terugkeermarsen’ om de gemeenschappen in de buurt van de Gazastrook aan te vallen en hun dagelijks leven te verstoren

Volgens het Joods Nationaal Fonds-Keren Kayemeth LeIsrael braken dinsdag niet minder dan 26 branden uit in de westelijke Negev als gevolg van de aanhoudende opruiende ballonaanvallen, waaronder 15 branden die uitbraken in een bos grenzend aan Kibbutz Be’eri.

Bovendien explodeerde een explosief dat aan een ballon was bevestigd in de lucht boven een kleuterschool in de regionale raad van Sha’ar HaNegev.

Een Hamas-woordvoerder, die de Israëlische aanvallen bevestigde, zei dat de Palestijnen hun “dappere verzet zullen voortzetten en hun rechten en heilige plaatsen” in Jeruzalem zullen blijven verdedigen.

Uren eerder verzamelden duizenden met vlaggetjes zwaaiende Israëli’s zich rond de Damascuspoort van de oude stad van Jeruzalem voordat ze naar de heilige westelijke muur van het jodendom gingen, wat Palestijnse woede en veroordeling wekte.

Voorbereidingen voor ballonvaren in de Gazastrook
Een brandstichtingseenheid van Hamas bereidt de volgende aanval voor

Tijdens de parade protesteerden ongeveer 30 Palestijnen tegen de mars langs de grens met Gaza, wat leidde tot verschillende ongeregeldheden en rellen bij de omheining. De terreurgroep Hamas die de Gazastrook regeert, plaatste eind dinsdag een verklaring waarin ze de eer opeisten voor het Israëlische besluit om de parade om te leiden.

“Het verzet en zijn beslissingen dwongen Israël om de route van de vlaggenparade te wijzigen, weg van de Al-Aqsa-moskee, de civiele routes te wijzigen en de inzet van Iron Dome-systemen te versterken. Dit is een bewijs van onze afschrikking en succes bij het forceren van een nieuwe vergelijking op Israël.”

De nachtelijke aanvallen in Gaza zijn ook de eerste sinds premier Naftali Bennett maandag aantrad, waardoor Benjamin Netanyahu na 12 jaar werd ontzet. Voordat hij premier werd, uitte Bennett zijn overtuiging dat Israël met extreme kracht moet reageren op eventuele opruiende ballonnen.

Als er explosieve ballonnen over huizen in Tel Aviv zouden vliegen of als er een raket op zou worden afgevuurd, zou de IDF het stoppen“, zei Bennett in maart 2019.

In juni 2019 zei hij: “Het zuiden staat in brand en de regering is bezig met verkiezingen. Het regeringsbeleid om terroristen die explosieve ballonnen lanceren niet uit te schakelen, is levensbedreigend en schadelijk voor de afschrikking.”

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael strikes Hamas sites in Gaza after incendiary balloon attacks” van 16 juni 2021 op de site van Ynet News

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.