Libanese politicus: Israëlische invasie van 1982 loste het probleem van Palestijnse terreur voor ons op en bevrijdde ons van een ‘grote plaag’

De Libanese politicus Camille Dory Chamoun, voorzitter van de Nationale Liberale Partij, zei dat hij geen oorlog met Israël zoekt. De christelijke politicus maakte zijn opmerkingen in een interview dat op 16 mei 2021 werd uitgezonden op Sawt Beirut International (Libanon).

Chamoun bleef zeggen dat Israël het ‘Palestijnse probleem’ voor Libanon had opgelost toen het het land in 1982 binnenviel. Hij legde uit dat de Palestijnen Libanon wilden overnemen en veel Libanese facties juichten de Israëlische invasie toe, die ‘ons van een grote plaag heeft verlost’.

Chamoun beweerde dat de sjiieten ‘meer rijst en rozen gooiden’ naar de Israëli’s dan de christenen destijds. Hij zei dat hij, gezien de keuze tussen Hezbollah en SLA-oprichter Saad Haddad, voor Haddad zou kiezen, omdat de SLA Zuid-Libanon beschermde en de Fatahland- en Aaqoub-gebieden confronteerde.

Hij voegde eraan toe dat de SLA de sjiieten nog meer verdedigde dan de christenen. Chamoun bleef zeggen dat terwijl de SLA samenwerkte met Israël, dat ook veel andere organisaties deden, waaronder Hezbollah.

Camille Dory Chamoun:

De Israëli’s willen geen oorlog. Als je ze niet aanvalt, zullen ze jou niet aanvallen. Maar als je toestaat dat er vanuit je land agressie tegen Israël wordt gelanceerd, zul je zeker een pijnlijke aanval tegenkomen Ze spelen geen spelletjes. Als Libanezen is het niet in ons eigen belang om vandaag met wie dan ook in oorlog te zijn. Wij zijn zakenmensen.

[…]

Ja. De Israëlische invasie veroorzaakte veel vernietiging en doodde veel mensen… Ik steun de invasie niet, maar als we serieus willen zijn, vormden de Palestijnse acties op ons land een zware last. Ze kwamen naar ons toe als vluchtelingen na de Nakba. Ze kwamen in kleine aantallen – 35.000 of 50.000 – maar toen werden het 100.000, en later een half miljoen…

Toen kregen ze het recht om wapens te dragen, en toen begonnen ze Israël aan te vallen vanuit Libanees land, ook al durfden ze dat niet te doen vanuit een ander Arabisch land. Ze hebben ons verstrikt in enorme problemen. Ze wilden de controle over het land overnemen en zeiden dat de weg naar Palestina door Jounieh loopt. Dit alles vergeten we niet. Ze verdeelden Libanon en het Libanese volk. [Israël] heeft ons zeker verlost van een grote plaag.

Bronnen:

 • naar een artikelLebanese Politician Camille Dory Chamoun: 1982 Israeli Invasion Solved The Problem Of Palestinian Terrorism For Us, Relieved Us Of A ‘Major Plague’; If You Want To Hold Collaborators To Account, You’ll Have To Throw Half Of Lebanon In Jail” van 16 mei 2021 op de site van The Middle East Media Research Institute (MEMRI)

2 gedachtes over “Libanese politicus: Israëlische invasie van 1982 loste het probleem van Palestijnse terreur voor ons op en bevrijdde ons van een ‘grote plaag’

 1. Een van de dingen die ik nooit begrepen heb is dat Israel het na 1995 toegelaten heeft dat Arafat voor de 3e keer hetzelfde uitgehaald heeft.
  in de jaren ’70 in Jordanie een terreurstaat in een staat opgericht
  in de jaren ’80 in Libanon een terreurstaat
  in de jaren ’90 t/m nu in Israel.

  In 1982 hadden ze Arafat moeten omleggen. En eigenlijk in 1967(?) toen ze hem letterlijk een keer op de korrel hadden.

  Like

 2. Inderdaad, het palestijnse probleem!

  Het is hét probleem van de laatste jaren omdat het totaal gebaseerd is op leugens maar door zovelen omarmd word…..door ignorantie, eigenbelang en/of Jodenhaat.

  Wanneer dit probleem teruggebracht word tot normale proporties en een pragmatische oplossing gezocht word…….zal het misbruik hiervan verdwijnen waardoor het internationale haatniveau een flink aantal graden zal dalen.

  Deze man heeft het licht gezien en durft het ook met ons te delen.

  In een Amerikaans onderzoek blijkt dat in de Arabische landen steeds meer stemmen opgaan voor normalisatie met Israel zonder zich door het ‘palestijnse probleem’ te laten chanteren.

  Ook in de Arabische wereld beginnen ze in te zien dat deze richting van oorlog & haat de foute keuze was.

  Een keuze die niemand wat heeft gebracht……..’behalve Israel!

  Maar een cruiseliner kan je niet zomaar laten draaien en ook de verandering in de Arabische wereld heeft tijd nodig.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.