Israël voert luchtverdediging op terwijl Hamas een aanval met brandballonnen voorbereidt

Een deel van een tarweveld gaat in vlammen op nadat Palestijnen in Gaza op 9 mei 2021 brandballonnen over de grens bij Nir Am, zuid-Israël, stuurden [beeldbron: Reuters/Amir Cohen]

De terreurgroep Hamas, die de Gazastrook regeert, heeft haar dreigementen tegen Israël opgevoerd nu de vlaggenparade van vandaag in Jeruzalem nadert, terwijl het Witte Huis zijn bezorgdheid over een mogelijke uitbraak van geweld aan de Israëlische regering heeft overgebracht.

De Israel Defense Forces bereiden zich thans voor op een heropflakkering van de gevechten in Gaza en een opflakkering van de botsingen op de Westelijke Jordaanoever te midden van Palestijnse dreigingen met geweld als straks de aangekondigde vlaggenparade plaatsheeft door de delen van de Oude Stad.

De vlaggenparade, die de hereniging van Israël van de stad in 1967 viert, gaat door verschillende moslimgebieden van de stad en wordt gezien als een belangrijk kritiek punt voor het conflict. Er zijn de afgelopen weken oproepen geweest om de mars te annuleren, en de route is al een keer gewijzigd in de hoop de spanningen te dempen.

N12 meldde maandag dat de brandstichtingsballoneenheid van Hamas, die brandstichtingen op het zuiden van Israël lanceert, zei dat het weer in actie zal komen, en Hamas roept op tot een mars naar Jeruzalem om de Al Aqsa-moskee te “beschermen”. De vlaggenparade gaat niet door de moskee of de Tempelberg waarop hij staat.

Bovendien verklaarde de Libanese krant Al-Akhbar dat de raketeenheden van Hamas zijn bevolen zich voor te bereiden om Israëlische steden onder vuur te nemen en de terreurgroep heeft de Egyptische inlichtingendienst verteld dat het op Israël zal vuren zoals het vorige maand deed tijdens Operatie Guardian of the Walls.

Het Israëlische parlementslid Itamar Ben-Gvir, die kritiek kreeg omdat hij de spanningen over de mars opwekte, riep de nieuwe premier Naftali Bennett op om een harde lijn te volgen in de kwestie en zei: “De tijd is gekomen voor Israël om Hamas te bedreigen en niet voor Hamas om Israël te bedreigen.”

Walla meldde dat de nieuw geïnstalleerde minister van Openbare Veiligheid Omer Bar-Lev en politiecommissaris Kobi Shabtai de situatie momenteel beoordelen in samenwerking met lokale en nationale veiligheidsfunctionarissen en de IDF.

Bar-Lev had eerder gezegd dat de vlaggenparade door kon gaan en zei: “In een democratie is het toegestaan om te demonstreren en te marcheren zolang het in overeenstemming is met de wet.”

Israël heeft extra batterijen van het Iron Dome raketafweersysteem ingezet en de IDF heeft de strijdkrachten in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever versterkt.

Alon Ushpiz, de directeur-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, vertelde het veiligheidskabinet dat de regering-Biden contact had gehad met het ministerie en verklaarde zich zorgen te maken over de vlaggenparade en zei dat het geen nieuwe uitbraak van geweld in de regio wil.

Bronnen:

  • naar een artikel van Benjamin Kerstein “Israel Ramps Up Iron Dome Defenses as Hamas Readies Incendiary Balloon Unit” van 14 juni 2021 op de site van The Algemeiner
  • naar een artikelIDF prepares for fresh Gaza conflict amid tensions over Jerusalem flag march” van 15 juni 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Israël voert luchtverdediging op terwijl Hamas een aanval met brandballonnen voorbereidt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.