De rabbijn die opriep tot oprichting van een Joodse staat in Oeganda

Theodor Herzl richtte eind 19e eeuw de zionistische politieke beweging op, gericht op het creëren van een veilige haven voor het Joodse volk. Naast Israël overwoog hij verschillende opties om als Joods thuisland te dienen: eerst Zwitserland, dan Argentinië en later Oeganda.

Een tumult vulde de grote zaal in de Zwitserse stad Basel. Het geschreeuw van de afgevaardigden die deelnamen aan het 6e Zionistische Congres in de zomer van 1903, vergezeld van een verscheidenheid aan dramatische gebaren, was overweldigend. De conferentie werd later bekend als het ‘Oeganda-congres’. 

Het is moeilijk om het drama te overschatten dat plaatsvond tijdens deze historische gebeurtenis, waarin een belangrijke breuk ontstond in de jonge zionistische beweging. Het voorstel van Theodor Herzl, om een ​​(tijdelijk!) opvangcentrum voor joden in Afrika te creëren, werd aanvaard. 

Na die stemming verliet een groep Russische zionistische afgevaardigden echter de zaal en sloten zich op in een andere kamer, waar ze rouwden om de verwoesting van Jeruzalem. Volgens een van de beschrijvingen, toen men Herzl vroeg om de kamer binnen te komen en met hen te praten, weigerden ze, waarbij iemand hem zelfs een ‘verrader’ noemde.

Het is de moeite waard om de gebeurtenissen te noemen die hebben geleid tot Herzl’s overhaaste beslissing om het nogal vreemde idee van de vestiging van Joden in Oost-Centraal-Afrika naar voren te brengen. 

Op Pasen 1903 braken antisemitische rellen uit in de stad Kishinev, toen een deel van het Russische rijk, waarbij menigten lokale bewoners hun Jodenhaat botvierden op Joodse huizen en bedrijven, niet gehinderd door leger of politie. 

Duizenden winkels werden geplunderd of gesloopt, huizen werden in brand gestoken en het is beter om niet in detail te treden over de andere gruwelijke gebeurtenissen die plaatsvonden. Ongeveer 50 Joden werden vermoord en ongeveer 600 raakten op brute wijze gewond. 

Plaatje hierboven: Een foto gemaakt naar aanleiding van de Kishinev pogrom in 1903, toen 49 Joden werden vermoord na een ‘bloed laster’ tegen de Joodse gemeenschap. Hier werden de slachtoffers voorafgaand aan de begrafenis omwikkeld met gebedsjaals [beeldbron: The Times of Israel]

De gebeurtenis heeft een wrede, diepe indruk achtergelaten op de Joodse bevolking over de hele wereld – evenals op Herzl, die besloot zijn inspanningen te versnellen om goedkeuring te krijgen van een grote wereldmacht die Joden in staat zou stellen zich ergens over de hele wereld te vestigen op een aangewezen locatie. 

Dit was wat hem betreft een overgangsfase waarin op verschillende locaties meerdere joodse kolonies zouden worden gesticht, waar joden vervolgens een opleiding zouden volgen om later een staat te stichten in het Land Israël.

Het Oeganda-voorstel kreeg veel stemmen in het Zionistische Congres dankzij de steun van een van de belangrijkste facties: de “Mizrachi”-beweging – de religieuze zionisten. Rabbi Jitschak Yaacov Reines, de leider van de beweging en een van de oprichters van de stroom van religieus zionisme, was een medewerker van Herzl en steunde zijn plan krachtig. 

Plaatje hierboven: Rabbi Yitzchak Yaacov Reines van de Mizrachi beweging ontpopte zich als een vurige voorstander van het Britse Oeganda Plan

Veel historici hebben zich afgevraagd over zijn steun, die op het eerste gezicht buitengewoon lijkt in de context van religieus zionisme. De historicus Dr. Moshe Berent stelt echter dat Reines’ standpunt in overeenstemming is met de principes van het vroege religieuze zionisme. 

Deze Mizrachi-leden losten de vermeende tegenstrijdigheid met betrekking tot de doelen van het zionisme op met het religieuze verbod op “het bespoedigen van de verlossing”, met het argument dat het doel van het zionisme was om een ​​onmiddellijke, materiële en politieke verlossing. 

Volgens de leden van Mizrachi was er geen verband tussen het zionisme en de spirituele verlossing van het Joodse volk. De geestelijke verlossing die uiteindelijk in het Land van Israël zou komen, zou alleen plaatsvinden door de wil van God en niet door menselijke acties.

Reines geloofde dat het bestaan ​​van Joodse autonomie het religieuze sentiment onder het Joodse volk zou versterken. Waar die autonomie zou bestaan, was een andere zaak. In tegenstelling tot het concurrerende argument dat het jodendom alleen gered zou worden als het Joods Nationaal Tehuis in het Land van Israël zou worden gevestigd, betoogde Reines dat er voor het bestaan ​​van het jodendom ook joden moesten zijn – en daarom de redding van de mensen zelf had de hoogste prioriteit. 

Plaatje hierboven: Alternatieve geschiedeniskaart van Israël op basis van het Oeganda Plan [beeldbron: IFF]

Reines zag de kwestie van de Europese joden als de meest urgente kwestie op de agenda, met het argument dat het zeer reële fysieke gevaar alle ‘geestelijke’ belangen overstijgt. Bovendien, als het gevaar zou ontstaan ​​vanwege iemands joods-zijn, zou hij of zij gemakkelijk in de verleiding kunnen komen om het weg te gooien. Het standpunt van Reines was dus gerechtvaardigd als maatregel tegen assimilatie.

Dit betekent niet dat Reines niet als ideaal geloofde in een Joodse opleving in het Land van Israël. Hij legde echter de nadruk op zijn praktische motieven en zei: “We stemden in met het Afrikaanse voorstel omdat we aandacht besteedden aan de behoeften van onze mensen, van wie we meer houden dan van het land.

Zoals eerder vermeld, werd het Britse voorstel voor Joodse autonomie in Oost-Afrika aanvaard in het “Uganda Congress”. Zoals u wellicht weet, is het echter niet daadwerkelijk uitgevoerd. Het politieke drama dat zich in Bazel afspeelde was slechts het begin van lange maanden van turbulent debat binnen de zionistische beweging. 

Nadat een compromis was bereikt, werd een delegatie naar Oost-Afrika gestuurd om het gebied en de geschiktheid ervan voor de vestiging van een joodse kolonie te onderzoeken. Het rapport dat aan het 7e Zionistische Congres werd gepresenteerd was ongunstig, en bijgevolg werd het voorstel verworpen. 

Het Britse enthousiasme voor het idee nam ook af nadat de toenmalige Britse minister van Koloniën, Joseph Chamberlain, was vervangen. Deze minister was tevens de vader van de illustere Neville Chamberlain, die diende als premier van het Verenigd Koninkrijk van mei 1937 tot mei 1940.

Neville Chamberlain is vooral bekend om zijn buitenlands beleid van appeasement, en in het bijzonder voor zijn ondertekening van het Verdrag van München op 30 september 1938, waarbij hij het Sudetengebied van Tsjecho-Slowakije weggaf aan nazi-Duitsland “in ruil voor vrede”. Elf maanden later viel Duitsland Polen binnen dat het begin markeerde van WOII.

Minder dan een jaar na de crisis van het ‘Oeganda-congres’ stierf Herzl voortijdig. Rabbi Reines bleef de Mizrachi-beweging leiden tot aan zijn dood in 1915.

Plaatje hierboven: Eliezer Ben-Yehuda, de “reviver van de Hebreeuwse taal” in 1905

De bekendste tegenstanders van het Oeganda-voorstel waren de leden van de “Zionists of Zion”-factie. De meesten waren Russische Joden, onder leiding van Menachem Ussishkin en Chaim Weizmann. Herzl werd gesteund door zijn vriend Max Nordau, de Britse zionistische activist Israel Zangwill en, zoals hierboven vermeld, leiders van de “Mizrachi”-beweging. 

Het ‘Afrikaanse voorstel’, zoals het werd genoemd, had echter nog een paar verrassende aanhangers. Een van de meest luidruchtige was een prominente zionistische activist, die zich al tientallen jaren eerder in Jeruzalem had gevestigd, genaamd Eliezer Ben-Yehuda, de “reviver van de Hebreeuwse taal”. 

Naast enthousiaste artikelen die het voorstel onderschrijven, dat hij publiceerde in zijn tijdschrift “HaZvi”, schreef en publiceerde Ben Yehuda een pamflet genaamd “De Joodse Staat”, waarin hij de redenen uiteenzette die hem ertoe brachten het idee te steunen. 

Dit schreef hij in het eerste hoofdstuk: ‘Is er niets geleerd van de Chronicles? Zullen wij ook zondigen zoals onze voorouders duizend en achthonderd jaar zondigden, door hun ogen te sluiten voor de realiteit en zichzelf tevreden te stellen met alleen hoop?

Bronnen:

  • naar een artikel van Amit Naor “The Rabbi Who Called to Establish a Jewish State in Uganda” van 2 maart 2021 op de site van The Librarians
  • naar een artikel van Jason Blau “A fork in the road: The Uganda Scheme” op de site van The Israel Forever Foundation
  • naar een artikelZionist Congress: The Uganda Proposal (August 26, 1903)” op de site van The Jewish Virtual Library (JVL)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.