Frans parlement gaat vonnis in Sarah Halimi rechtszaak onderzoeken

De Union des démocrates et indépendants (UDI), een centristische, liberale politieke partij in Frankrijk, heeft woensdag aangekondigd dat er een parlementaire onderzoekscommissie zal worden ingesteld naar de brute moord op Sarah Halimi.

De commissie is geïnitieerd en zal worden geleid door Meyer Habib, een Frans-Israëlische UDI-wetgever die Franse expats vertegenwoordigt in landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied, waaronder Israël.

Sarah Halimi, een 65-jarige Frans-joodse gepensioneerde, werd door Kobili Traore in 2017 in haar huis vermoord en van het balkon gegooid. Eerder dit jaar bevestigde het laatste hof van beroep in strafzaken in Frankrijk een eerdere uitspraak dat Traoré niet strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden kan worden voor de moord, omdat hij deze pleegde tijdens een psychotische episode die veroorzaakt zou zijn door het gebruik van cannabis.

Het vonnis leidde in Frankrijk en in Joodse gemeenschappen wereldwijd tot grote verontwaardiging. De Franse president Emmanuel Macron zei dat hij zou streven naar een wetswijziging na de zaak, omdat “de beslissing om drugs te nemen en dan ‘gek’ te worden, naar mijn mening niet je strafrechtelijke verantwoordelijkheid wegneemt.”

In Frankrijk kan elke partij in de Assemblée Nationale één keer per jaar een parlementaire onderzoekscommissie instellen. Het onderzoek naar de Halimi-affaire zal politieagenten, getuigen, rechters, ministers en meer kunnen oproepen om de aspecten van de zaak te onderzoeken.

Samen met het Republikeinse fractielid Constance Le Grip, verzamelde Habib handtekeningen van bijna 80 wetgevers bij 6 rechtse- en centrumpartijen en een paar van Macron’s En Marche-partij. Van de linkse partijen kreeg Habib geen enkele steun voor het parlementair onderzoek.

“Samen met Le Grip zal ik er alles aan doen om de waarheid in de Sarah Halimi-affaire aan het licht te brengen”, zei Habib.

Bronnen:

  • naar een artikelFrans parlement gaat vonnis in Sarah Halimi rechtszaak onderzoeken” van 9 juni 2021 op de site van Joods.nl

Een gedachte over “Frans parlement gaat vonnis in Sarah Halimi rechtszaak onderzoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.