Polen onderzoekt massagraf dat werd gevonden in de buurt van Auschwitz

Poolse aanklagers onderzoeken een schijnbare massabegraafplaats die deze maand is onthuld in de buurt van het voormalige nazi-Duitse vernietigingskamp Auschwitz.

Een lokale bewoner zag zo’n 12 menselijke schedels en veel botten aan de oever van de Sola-rivier, die door de Poolse zuidelijke stad Oswiecim liep, toen het waterpeil erg laag was, zei het Onet-portaal vrijdag.

Politie en openbare aanklagers onderzoeken of de overblijfselen mogelijk een link hebben met het voormalige vernietigingskamp en het National Remembrance Institute van de staat, dat onderzoek doet naar misdaden uit de Tweede Wereldoorlog en het communistische tijdperk, is op de hoogte gebracht.

De persdienst van het Auschwitz Museum zei vrijdag dat het op de hoogte was van de vondst, en van anderen daarvoor, maar dat het gebied buiten de perimeter en administratieve autoriteit van het museum ligt. Eventuele vervolgstappen zijn afhankelijk van de bevindingen uit het onderzoek.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, van 1940-45, werden meer dan 1,1 miljoen mensen gedood in Auschwitz. De overgrote meerderheid van de slachtoffers waren Europese joden, maar ook Polen, zigeuners, Russische soldaten en Duitse politieke gevangenen werden in het kamp vermoord. 

De meeste – maar niet alle – lichamen werden verbrand in de crematoria van het kamp:

Plaatje hierboven en onder: Een Joods Sonderkommando in augustus 1944 verbrandt de lijken van vergaste Joodse mannen, vrouwen en kinderen in grote brandputten nabij Crematoria V in KZ Auschwitz-Birkenau [beeldbron: Wikimedia Commons]

Bronnen:

  • naar een artikelPoland opens probe into mass burial site found near Auschwitz” van 11 juni 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikel van Eleanor Sly “Mass burial site found near Auschwitz” van 12 juni 2021 op de site van The Independent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.