De Joodse wijk Kazimierz is nog steeds – een van de meest populaire locaties in het Poolse Krakau

Plaatje hierboven: De Joodse wijk Kazimierz aan het einde van de 19de eeuw. De wijk was – en is nog steeds – een van de meest populaire locaties in Krakau.

Krakau is de op een na grootste en een van de oudste steden in Polen. De stad, gelegen aan de rivier de Vistula, dateert uit de 7e eeuw en is een van de leidende centra van het Poolse academische, culturele en artistieke leven.

Joden hadden sinds het einde van de 13e eeuw een belangrijke rol gespeeld in de regionale economie van Krakau, en werden vrijheid van gebed en reizen verleend door Bolesław de Vrome (1224-1279) in zijn Algemeen Handvest van Joodse vrijheden – aka het Kalisz Privilege – dat al in 1264 was uitgegeven.

De Joodse gemeenschap in Krakau leefde ongestoord naast hun etnische Poolse buren onder de beschermende koning Casimir III de Grote, de laatste koning van de Piast-dynastie. Niettemin begonnen in het begin van de 15e eeuw, onder druk van de synode van Konstanz, enkele dogmatische geestelijken aan te dringen op minder officiële tolerantie.

Beschuldigingen van bloedsprookje door een fanatieke priester in Krakau leidden in 1407 tot rellen tegen de Joden, hoewel de koninklijke wacht zich haastte om hen te redden.

De Joodse stad

Als onderdeel van de heroprichting van de universiteit van Krakau, die in 1400 begon, begon de Academie bijgebouwen in de oude stad te kopen. Sommige Joden verhuisden naar het gebied rond het moderne Plac Szczepański.

Het oudste synagogegebouw dat nog in Polen staat, werd rond die tijd in Kazimierz gebouwd, ofwel in 1407 of 1492 (de datum varieert met verschillende bronnen). Het is een orthodoxe fortsynagoge genaamd de Oude Synagoge (plaatje hierboven).

In 1494 verwoestte een rampzalige brand een groot deel van Krakau. In 1495 bracht de Poolse koning Jan I Albert (Jan Olbracht) de joden over van de verwoeste oude stad naar de wijk Bawół in Kazimierz. De Joodse Qahal verzocht de gemeenteraad van Kazimierz om het recht om zijn eigen binnenmuren te bouwen, dwars door het westelijke uiteinde van de oudere verdedigingsmuren in 1553.

Vanwege de groei van de gemeenschap en de toestroom van Joden uit Bohemen, werden de muren uitgebreid opnieuw in 1608. Latere verzoeken om de muren uit te breiden werden afgewezen als overbodig.

Het gebied tussen de muren stond bekend als de Oppidum Judaeorum, de Joodse stad, die slechts ongeveer een vijfde van het geografische gebied van Kazimierz vertegenwoordigde, maar bijna de helft van haar inwoners.

Het Oppidum werd het belangrijkste spirituele en culturele centrum van het Poolse Jodendom, waar veel van de beste Joodse geleerden, kunstenaars en ambachtslieden van Polen werden gehuisvest. Onder de beroemde inwoners waren de talmoedist Moses Isserles, de hofjood Abraham van Bohemen, de kabbalist Natan Szpiro en de koninklijke arts Shmuel bar Meshulam.

Plaatje hierboven: Fragment van de bewaarde defensieve muur die middeleeuws Kazimierz omringt (vandaag krakau district)

De gouden eeuw van het Oppidum kwam tot een einde in 1782, toen de Oostenrijkse keizer Jozef II de kahal ontbond. In 1822 werden de muren afgebroken, waardoor elke fysieke herinnering aan de oude grenzen tussen de joodse en etnische Poolse Kazimierz werd verwijderd.

Toen Oostenrijk na 1795 (in de derde deling van Polen) de stad Krakau verwierf, verloor Kazimierz zijn status als aparte stad en werd het een district van Krakau. De rijkere joodse families trokken snel weg uit de overvolle straten van Oost-Kazimierz.

Vanwege het verbod om op sabbat te reizen, bleven de meeste joodse families relatief dicht bij de historische synagogen in het oude Oppidum, waardoor Kazimierz’ reputatie als een ‘joodse wijk’ werd behouden, lang nadat het concept geen enkele administratieve betekenis meer had.

In de jaren dertig had Krakau 120 officieel geregistreerde synagogen en gebedshuizen verspreid over de stad en een groot deel van het joodse intellectuele leven was verhuisd naar nieuwe centra zoals Podgórze.

In een toeristengids die in 1935 werd gepubliceerd, betreurde Meir Balaban, een hervormingsrabbijn en hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Warschau, dat de joden die in het eens zo levendige Oppidum achterbleven, ‘slechts de armen en de ultraconservatieven’ waren.

Deze zelfde exodus was echter de reden waarom de meeste gebouwen in het Oppidum vandaag bewaard zijn gebleven in iets dat dicht bij hun 18e-eeuwse vorm ligt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Joden van Krakau, inclusief die in Kazimierz, door de nazi’s gedwongen tot een overvol getto in Podgórze, aan de overkant van de rivier. De meesten van hen werden later gedood tijdens de liquidatie van het getto of in vernietigingskampen.

Het Joodse leven in Kazimierz, Krakau, Polen ca. 1939

The Steven Spielberg filmarchief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.