Egypte stuurt bulldozers naar Gaza en Hamasleider Haniyeh lonkt weer naar Iran en Hezbollah

Plaatje hierboven: Egypte zond op 4 juni 2021 een hulpkonvooi naar buurland Gaza met Caterpillar bulldozers, vrachtwagens en kranen om “de grond voor te bereiden voor de wederopbouw” van de Palestijnse enclave, verwoest door de recente gevechtsronde [beeldbron: Said Khatib/AFP]

Egypte rekent op een wederopbouwproject van $ 500 miljoen in Gaza om zijn invloed in het Midden-Oosten te versterken, gebruikmakend van de macht die het vergaarde door een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas te bewerkstelligen.

President Abdel Fattah el-Sissi beloofde de geldinjectie om de Gazastrook te herbouwen na een 11-daags conflict vorige maand waarin Hamas en andere Gaza-terreurgroepen Zuid- en Centraal-Israël met duizenden raketten aanvielen en Israël reageerde met honderden luchtaanvallen op Gaza-doelen .

Sissi werd alom geprezen voor het spelen van een cruciale rol bij het onderhandelen over een einde aan de dodelijke vijandelijkheden op 21 mei, onder meer door de Amerikaanse president Joe Biden.

Het steunpakket heeft de vorm van een constructie die wordt uitgevoerd door Egyptische bedrijven – een draaiboek dat Sissi in eigen land met groot succes heeft gebruikt sinds hij in 2014 aan de macht kwam.

Egypte stuurt Caterpillar bulldozers naar Gaza – BDS dat al 20 jaar Caterpillar boycot omdat de IDF deze ook gebruikt – vindt dat niet leuk:

Sissi heeft de technische arm van het leger ingezet voor grootschalige infrastructuurprojecten, zoals de bouw van een nieuwe administratieve hoofdstad, evenals tientallen viaducten en snelwegen in het hele land.

“Sissi ziet deze wederopbouwhulp ongetwijfeld als een investering in ruil voor politieke invloed – zowel aan de grens van Egypte in Gaza als op internationaal niveau”, vertelde Sarah Smierciak, een politiek econoom in het Midden-Oosten, aan AFP.

De zwaar beveiligde grensovergang bij Rafah door Egypte is de enige doorgang van Gaza naar de buitenwereld die niet wordt gecontroleerd door Israël, dat de enclave sinds 2007 blokkeert om te voorkomen dat wapens Hamas en andere Palestijnse terroristische organisaties in de Strook bereiken.

In een zeldzame beweging opende Caïro de oversteekplaats tijdens hevige gevechten om gewonde Palestijnen in Egyptische ziekenhuizen te laten behandelen.

Hamas, Iran en Hezbollah

Intussen plant Hamasleider Ismail Haniyeh een bezoek aan Iran en Libanon voor ontmoetingen met vooraanstaande Iraanse en Hezbollah-leiders, volgens een vrijdagrapport.

Haniyeh, momenteel in de Egyptische hoofdstad Caïro, is begonnen met het regelen van bezoeken aan Iran en Libanon om topfunctionarissen te ontmoeten na de militaire vijandelijkheden in mei tussen zijn Gaza-regerende terreurgroep en Israël, meldde de aan Hezbollah gelieerde Libanese krant Al Akhbar.

In Iran is Haniyeh van plan om opperste leider Ali Khamenei, president Hassan Rouhani, minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif en hoge functionarissen van de Islamitische Revolutionaire Garde te ontmoeten, aldus het rapport. In Libanon zal Haniyeh naar verwachting een ontmoeting hebben met Hezbollah-chef Hassan Nasrallah.

Haniyeh is sinds vorige week in Caïro voor onderhandelingen over een langdurige wapenstilstand en een mogelijke gevangenenruil met Israël.

Afgelopen maandag zei Hamas’ Gaza-leider Yahya Sinwar dat de groep klaar is voor “onmiddellijke onderhandelingen” om tot een gevangenenruil te komen. Dergelijke gesprekken zijn echter blijkbaar vastgelopen te midden van de politieke onzekerheid in Israël.

Hamas houdt twee Israëlische burgers gevangen – Hisham al-Sayed en Avera Mengistu – evenals de lichamen van twee Israëlische soldaten, Hadar Goldin en Oron Shaul.

Israël en Hamas sloten vorige maand 11 dagen van gevechten af, waarin de terreurgroep duizenden raketten afvuurde op Israëlische steden en dorpen, en Israël honderden luchtaanvallen lanceerde in de Gazastrook.

Israëlische functionarissen hebben gezegd dat Israël de volledige wederopbouw van Gaza of de invoer van niet-humanitaire goederen niet zal toestaan ​​totdat de terreurgroep de twee Israëlische burgers en de lichamen van de twee soldaten heeft vrijgelaten. Hamas heeft consequent geweigerd de wederopbouwinspanningen in Gaza te koppelen aan een deal met Israël over de gevangenen na de recente vijandelijkheden.

Bronnen:

  • naar een artikelSissi eyes Gaza rebuilding to enhance Egypt’s regional clout” en een artikelIsmail Haniyeh said planning trip to Iran, Lebanon as Cairo negotiations stall” van 11 juni 2021 op de site van The Times of Israel

Een gedachte over “Egypte stuurt bulldozers naar Gaza en Hamasleider Haniyeh lonkt weer naar Iran en Hezbollah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.