De IDF legt (eindelijk!) uit wat Hamas deed in het Al Jalaa (AP, Al Jazeera) gebouw

Gaza, 15 mei 2021. Het al-Jalaa-gebouw in Gaza waar AP en Al Jazeera gevestigd waren, wordt getroffen door raketten van de Israëlische luchtmacht en stort in [beeldbron: Momen Faiz/NurPhoto via AP]

Een persbericht van de IDF legt te laat uit waarom het het Al Jalaa-gebouw, dat kantoren van AP en Al Jazeera huisvestte, heeft vernietigd:

Tijdens operatie “Guardians of the Walls” trof de IDF het al-Jalaa-gebouw op 15 mei 2021. De site werd gebruikt door de Hamas-terreurorganisatie voor R&D van inlichtingendiensten en voor het uitvoeren van SIGINT (signaalinlichtingen), ELINT (elektronische inlichtingendienst), en EW (elektronische oorlogsvoering) operaties, gericht op zowel IDF operationele activiteiten als civiele systemen in Israël.

Een van de belangrijkste doelen van deze inspanningen was om een ​​systeem te ontwikkelen dat het luchtverdedigingssysteem van de Iron Dome zou verstoren.

Het doel van de IDF-aanval was om deze vijandelijke capaciteiten in te perken, inclusief het vernietigen van speciale uitrusting en het voorkomen van het gebruik ervan tijdens de operatie. Volgens IDF-beoordelingen was de apparatuur in het gebouw op het moment van de aanval.

De aanval was bedoeld om het gebouw in elkaar te doen storten om de vernietiging van de speciale middelen te verzekeren. Het doelwit was van grote militaire waarde voor Hamas en werd doorgelicht volgens rigoureuze procedures binnen de IDF en in overeenstemming met het internationaal recht.

In het licht van de aard van het doelwit heeft de IDF voorafgaand aan de aanval de burgers in het gebouw gewaarschuwd. Er werden aanzienlijke inspanningen geleverd om burgers in staat te stellen het gebouw te evacueren. Het evacuatieproces was minutieus, waardoor er geen burgers gewond raakten. 

Deze gebeurtenis moet in een context worden geplaatst – Hamas opereert opzettelijk binnen de burgerbevolking van Gaza en doet dit om de operationele activiteiten van de IDF te belemmeren. 
De IDF zal de veiligheid van Israëlische burgers blijven handhaven en tegelijkertijd haar best doen om mogelijke schade aan niet-strijders te voorkomen.

Dit is met elke maatregel die passend is volgens het internationaal recht. Een site voor elektronische oorlogsvoering is net zo waardevol als elk commando- en controlecentrum.  

Het enige mogelijke bezwaar zou zijn als de IDF hetzelfde doel had kunnen bereiken door alleen raketten te schieten in de verdiepingen van het gebouw waarin deze kantoren waren gehuisvest. 

Het lijkt onwaarschijnlijk, aangezien er ook veel apparatuur op het dak was, en als (zoals is gemeld) Hamas drie lagere verdiepingen van het gebouw bestuurde, dan zou het verwijderen ervan zeer waarschijnlijk het hele gebouw hebben doen instorten op een manier die veel slachtoffers had kunnen maken als het omviel in plaats van implodeerde. 

Deze operatie is niet in strijd met het onderscheidingsbeginsel, aangezien het een militair doelwit is. Het is niet in strijd met het evenredigheidsbeginsel, want alle burgers werden gewaarschuwd en niet één raakte gewond. De waarde van de apparatuur van Al Jazeera en AP is in waarde nauwelijks evenredig met die van het neerhalen van een grote elektronische oorlogssite van Hamas in oorlogstijd.

Ken Roth van Human Rights Watch heeft vele malen getweet dat er geen bewijs was van de aanwezigheid van Hamas in het gebouw, en zelfs als ze er wel waren, dat het afbreken van het hele gebouw niet proportioneel was.

Dus of je gelooft de IDF, die alles doet om te vermijden dat burgerlijke doelwitten worden aangevallen, of je gelooft een leider van de “mensenrechten” die door de jaren heen zijn haat voor de Joodse staat en zijn vooringenomenheid heeft getoond, en die wil impliceren dat Israël op de een of andere manier proberen om negatieve berichtgeving te stoppen – door nieuwsorganisaties aan te vallen. 

De IDF had deze verklaring op dezelfde dag als de aanval moeten vrijgeven. Ik had weken geleden gelezen dat Hamas het gebouw gebruikte om te proberen de Iron Dome-verdediging te doorbreken, zo duidelijk was dat gelekt. Het had weinig zin om zo lang te wachten. 

Maar het laat wel zien dat de IDF achteraf gezien bijna altijd gelijk heeft en dat zijn critici het helemaal bij het verkeerde eind hebben.

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “The IDF (finally!) explains what Hamas was doing in the Al Jalaa (AP, Al Jazeera) building” van 8 juni 2021 op de site van Elder of Ziyon
  • naar een artikelInformation Regarding the IDF Strike on the al-Jalaa Building, May 15 2021” van 8 juni 2021 op de site van de Israel Defense Forces (IDF/Tsahal)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.