Poolse stad Krakau gaat optreden tegen verkoop antisemitische afbeeldingen van ‘rijke joden’ als ‘geluksbrengers’

Plaatje hierboven: Figuurtjes van een Jood met een zak geld of goud als ‘geluksbrenger’ in de Poolse huishoudens gebaseerd op een oud antisemitisch stereotype en overal te koop in Poolse winkels, n Polen en in de rest van de wereld [beeldbron]

De gemeentelijke autoriteiten in de op een na grootste stad van Polen hebben opgeroepen om een ​​einde te maken aan de verkoop van zogenaamde “gelukbrengende Jood”-beeldjes en schilderijen, die orthodoxe joden afbeelden met stereotiepe antisemitische gelaatstrekken die gouden munten tellen.

“Deze beeldjes zijn antisemitisch, en het is tijd voor ons om dat te beseffen”, verklaarde donderdag Robert Piaskowski, de culturele vertegenwoordiger van de burgemeester van Krakau, Jacek Majchrowski.

“In een stad als Krakau, met zo’n moeilijk erfgoed en een pijnlijk verleden, mag het niet worden verkocht”, zei Piaskowski. “Genoeg om het onder het tapijt te vegen.”

De verklaring volgde op een consultatieproces dat in 2020 werd gelanceerd over de voortdurende verkoop van de beeldjes, die zowel binnen als buiten Polen woede hebben gewekt. Musea, religieuze verenigingen en andere instellingen werden door de gemeente Krakau om hun mening gevraagd.

“Onze positie is een doorbraak”, merkte Piaskowski op. “We hebben het fenomeen eindelijk een naam gegeven, we hebben het laten zien. Ik hoop dat dit het begin zal zijn van een belangrijk gesprek over Pools-Joodse relaties, empathie en het zien van de ander.”

Hoewel de stad geen regelrecht verbod kan opleggen aan handelaren die de beledigende beeldjes verkopen, heeft ze een beleid ingevoerd dat licenties voor marktkraamhouders en andere detailhandelaren voorwaarden stelt om ze in de toekomst niet te verkopen.

Piaskowski zei dat hij verschillende winkels had bezocht die de beeldjes verkochten om hen van het tegendeel te overtuigen.

“Laatst was ik in drie winkels. Twee eigenaren waren het met mij eens dat de afbeeldingen ongepast zijn, één begon te lachen”, herinnert hij zich. “Maar het is niet grappig voor buitenlandse toeristen, die vaak verontwaardigd zijn over deze specifieke afbeelding van een jood. Ik krijg veel brieven van ze.”

Het fenomeen van “gelukbrengende Jood”-beeldjes in Poolse huizen, normaal gesproken gemaakt van hout, is de afgelopen 20 jaar enorm populair geworden. Op een gegeven moment konden de beeldjes zelfs worden gekocht in de officiële cadeauwinkel van het Poolse parlement, totdat protesten van Joodse groepen in 2017 hun verkoop stopzetten. 

Meer recent, in december 2019, de Duits-eigendom retailgigant OBI verwijderd soortgelijke producten uit 58 van zijn winkels in Polen, waaronder schilderijen van Joden die traditionele religieuze voorwerpen dragen als zij aanzaten en zorgvuldig hun munten telden.

Terwijl de beeldjes in Polen vaak worden verdedigd als ongevaarlijke totems die zijn ontworpen om financieel geluk te brengen, brengen Joodse groepen en historici tegen dat ze het gevaarlijke stereotype van Joden oproepen als hebzuchtige geldschieters die door de eeuwen heen pogroms en andere anti-Joodse gruweldaden hebben veroorzaakt.

Het voormalige hoofd van de Anti-Defamation League, Abraham Foxman – die de Holocaust in Polen heeft overleefd – heeft lang aangedrongen op educatieve inspanningen om het antisemitische karakter van de beeldjes bloot te leggen.

“Polen staat vol met afbeeldingen van de Jood in standbeelden, sculpturen, schilderijen die de eeuwenoude antisemitische canard over Joden en geld vieren … Het doodde Joden in Polen tijdens de Holocaust en na de Holocaust”, vertelde Foxman in maart aan The Algemeiner.

Plaatje hierboven: gezien op 22 september 2018 in een Poolse winkel in de Lange Leemstraat te Antwerpen: aan de kassa van de winkel is een staandertje te zien met daarop afgebeeld een ultra-orthodoxe Jood met een dikke zak dollars. Een populaire Poolse ‘geluksbrenger’ gebaseerd op antisemitische vooroordelen [beeldbron]

Bronnen:

  • naar een artikelPolish City of Krakow Announces Crackdown on Antisemitic ‘Lucky Jew’ Figurines” van 10 juni 2021 op de site van The Algemeiner
  • een artikel op deze blog “De Jood met de gouden muntdeel 1deel 2deel 3 van 22-25 oktober 2018
  • naar een artikel van Ewa Tartakowsky “The Jew with the Gold Coin” van 24 april 2017 op de site van Books & Ideas

Een gedachte over “Poolse stad Krakau gaat optreden tegen verkoop antisemitische afbeeldingen van ‘rijke joden’ als ‘geluksbrengers’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.