Israëlische functionarissen weigerden EU-vredesgezant Sven Koopmans te ontmoeten tijdens recent bezoek

Brussel, 9 juni 2021. De Nederlandse diplomaat Sven Koopmans (links) op bezoek bij Ursula von der Leyen, de voorzitster van de Europese Commissie [beeldbron: twitter]

Israëlische ambtenaren hebben de vredesgezant van de Europese Unie voor het Midden-Oosten wandelen gestuurd tijdens zijn recente bezoek aan de regio en hebben al de verzoeken om hen te ontmoeten afgewezen, meldde de Walla-nieuwssite woensdag.

Het rapport citeerde niet nader genoemde hoge Israëlische bronnen en zei dat het besluit om Sven Koopmans af te wijzen werd genomen over wat Israël zag dit als het gebrek aan steun van Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, tijdens de recente gevechten tegen de terreurgroepen in Gaza.

Sven Koopmans, een Nederlandse politicus en diplomaat voor de liberale VVD partij, werd op 1 mei 2021 benoemd tot speciale vertegenwoordiger voor de Europese Unie voor het vredesproces in het Midden-Oosten.

Twee weken geleden vertelde Koopmans aan de Israëlische ambassadeur bij de EU, Ronnie Lashno-Yaar, dat hij Israël wilde bezoeken en Israëlische functionarissen wilde ontmoeten, aldus de nieuwssite. Terwijl Lashno-Yaar het idee steunde, had het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem bedenkingen bij de timing en vertelden Koopmans dat hij zijn reis voor een latere datum moest plannen.

Koopmans besloot het bezoek toch door te laten gaan. In reactie daarop besloot het ministerie van Buitenlandse Zaken dat geen enkele Israëlische diplomatieke van defensieambtenaar hem zou ontmoeten en al zijn verzoeken om vergaderingen bij te wonen werden afgewezen, aldus het rapport.

In plaats daarvan reisde Koopmans naar Ramallah waar hij figuren van de Palestijnse Autoriteit ontmoette en ook de zuidelijke Israëlische stad Ashkelon bezocht en mensen ontmoetten wiens huizen werden beschadigd door raketten die werden afgevuurd door terreurgroepen in Gaza.

Een Israëlische functionaris zei dat Jeruzalem boos was op Borrell omdat hij het raketvuur op Israël niet adequaat had veroordeeld. De functionaris zei dat minister van Buitenlandse Zaken Gabi Ashkenazi tijdens de gevechten een “moeilijke” telefoongesprek had met Borrell.

Op 18 mei, na een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, riep Borrell op tot de implementatie van een staakt-het-vuren.

“De prioriteit is de onmiddellijke stopzetting van alle geweld en de implementatie van een staakt-het-vuren”, vertelde Borrell aan verslaggevers, die de verklaring aan het toevoegen was van alle lidstaten van het blok, behalve Hongarije.

Het Walla-rapport zei dat Israël ook geloofde dat Borrell opzettelijk de standpunten van andere EU-landen verkeerd voorstelde in een poging een verenigd front te vormen, en dat Hongarije niet de enige was die zich tegen de oproep verzette.

De 27 landen van het blok hebben vaak moeite om een gemeenschappelijk standpunt over het conflict te vinden, waarbij sommige leden, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Slovenië, het recht van Israël om zichzelf te verdedigen krachtig steunen en anderen aandringen op meer terughoudendheid.

EU-functionarissen die door de nieuwssite geciteerd worden, verwierpen de Israëlische kritiek op Borrell en zeiden dat hij en andere Europese functionarissen hun steun hadden uitgesproken voor het recht van Israël op zelfverdediging.

“Koopmans heeft een mandaat van de 27 ministers van Buitenlandse Zaken van alle [EU]-lidstaten om als hun gezamenlijke gezant te dienen en het gebied te bezoeken, en hij hoopt gesprekken te voeren met vertegenwoordigers van de Israëlische regering”, aldus de functionaris aan Walla.

Bronnen:

 • naar een artikelIsraeli officials snubbed EU peace envoy during recent visit — report” van 9 juni 2021 op de site van The Times of Israel

2 gedachtes over “Israëlische functionarissen weigerden EU-vredesgezant Sven Koopmans te ontmoeten tijdens recent bezoek

 1. De EU denkt nog steeds een factor te zijn in dit hele gebied/conflict.

  Is ook zo…….een stoorfactor!

  Door Europa is dit héle conflict ontstaan met hun Sykes Picot verdeelplan uit 1916!

  Vandaag spelen ze hun stoorzender politiek door het blijven steunen van terreur & terroristen via financiele steun aan obscure (humanitaire) terreur organisaties en in EU gedrukte/goedgekeurde schoolboeken die steeds maar weer nieuwe generaties van terroristen opleiden.

  Ze weigeren hun eigen gedrag onder de loep te nemen, laat staan hun eigen stoep schoon te vegen.

  Ze spelen hun hypocriete politieke spelletjes door het met met de voeten treden van (mede door hen) ondertekende verdragen die illegale bouw in bepaalde gebieden verbied.

  Zij draaien de ventilatoren van de Israel haat stééds hoger door het stééds opnieuw meestemmen met abjecte despoten uit de méést dictatoriale gebieden/landen over de méést ridicule & gefabriceerde anti Israel resoluties.

  Het Europees meten met 2 maten is een geschreven/ondertekende wet in het EU handboek van politieke wetgeving geworden, bestaande uit 7 regels voor Israel, de Jood…..en de universele regels voor de rest van de wereld.

  Europa laat zien dat Antisemitisme weer word getolereerd en
  gelegitimeerd zolang ‘hun versie van Humanisme word gekoppeld aan palestinisme.

  Dat Israel deze vertegenwoordiger heeft genegeerd is een duidelijke boodschap……….maar zéker niet duidelijk genoeg!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.