Grafstenen vernield op Joodse begraafplaatsen in Oekraïne en Roemenië

Vernielde grafzerken op de Joodse begraafplaats Radvanka, Oekraïne

Bij twee afzonderlijke incidenten werden vernielingen aangericht op joodse begraafplaatsen in Roemenië en Oekraïne.

Het Centrum voor Monitoring en Bestrijding van Antisemitisme in Roemenië-MCA berichtte zondag over het incident in de stad Ploesti, ongeveer 80 kilometer ten noorden van Boekarest. Meerdere grafstenen, sommige zo recent als 2009, werden omgestoten. Verschillende werden vernield.

Volgens de Verenigde Joodse Gemeenschap van Oekraïne, een van de vele gemeenschappelijke belangengroepen, werden op 3 juni 2021 minstens 10 van de 60 grafstenen beschadigd op de Joodse begraafplaats van Radvanka, een dorp in het westen van Oekraïne aan de rand van Uzhgorod, geplaatst. Het oudste graf dateert van 1855.

Ook, zei de groep vrijdag, op een niet-omheind kerkhof op een heuvel met overwoekerd gras, waren verschillende grafstenen vernield. Bij beide incidenten werd de politie op de hoogte gesteld van de schade. In beide gevallen zijn er geen verdachten.

Plaatje hierboven: De nasleep van vandalisme op de Joodse begraafplaats van Ploesti, Roemenië, juni 2021. (MCA Roemenië)

In 2012 nam de Raad van Europa, een intergouvernementeel orgaan dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, een niet-bindende resolutie aan die de verantwoordelijkheid voor de zorg voor Joodse begraafplaatsen bij de nationale regeringen legt. De resolutie was gedeeltelijk gebaseerd op een rapport dat zei dat Joodse begraafplaatsen “waarschijnlijk” kwetsbaarder zijn dan andere begraafplaatsen.

Naast veelvuldig vandalisme, ook om antisemitische redenen, op Joodse begraafplaatsen, vermeldt het rapport ook gevallen van begraafplaatsen in Oost-Europa die zijn veranderd in “woongebieden, openbare tuinen, recreatieparken, legerterreinen en opslagplaatsen; sommige zijn veranderd in meren.

Grafzerken beschadigd in Oekraïne

Bronnen:

  • naar een artikel van Cnaan Liphshiz “Headstones smashed at Jewish cemeteries in Ukraine and Romania” van 7 juni 2021 op de site van The Jewish Telegraphic Agency (JTA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.