Psycholoog: antisemitisme kan een ziekte zijn

Plaatje hierboven: print naar een handgemaakte houtgravure van Daniel Pudles (Parijs, 1958), een bekroonde illustrator die sinds 2004 in Brussel woont [beeldbron: Puddles]

Hoewel ik mede-oprichter ben van de Association for Women in Psychology (1969) en een pionierende feministische psycholoog ben, ben ik al lang geleden gestopt met het bijwonen van professionele bijeenkomsten. 

Er zijn veel redenen waarom, waaronder een steeds giftiger beeld van het jodendom en Israël door academici die op geen enkele manier experts waren in deze onderwerpen. Dit leidde tot de vorming van Joodse Vrouwen Caucuses binnen de beroepen die vaak werden gezien als het nabootsen of proberen om de donder van vrouwen van kleur te stelen.

Nadat ik in 2003 The New Antisemitism had gepubliceerd, ontving ik een stortvloed aan e-mails van professoren wier reputatie, financiering, vriendschappen en zelfs banen in gevaar kwamen, aangezien hun kijk op Israël te positief was omdat ze op feiten waren gebaseerd. 

Ik vond een onderwijsredacteur van de New York Times die geïnteresseerd was in het interviewen van deze bedreigde academici. Maar binnen enkele weken vertelde ze me dat ze ‘op het hoogste niveau was gestopt’.

De olifant in de kamer

Veel joodse psychologen, zowel academici als clinici, zijn doorgaans sterk geassimileerde progressieven, vaak linksen, trots niet-religieus, ‘cultureel’ joods. Ongeveer 10 jaar geleden gaf ik als gunst aan twee bevriende psychoanalytici een lezing over antisemitisme voor een grote groep analisten in New York City. 

Ik ontsnapte ternauwernood met mijn waardigheid intact. Het ongeloof, de woede, de beschuldigingen, de afwijzing van wat zij als een te zionistisch standpunt beschouwden, een standpunt dat mij bijna trendy maakte als een gevaarlijke buitenstaander, een gênant groentje, was iets verbazingwekkends om te ervaren.

De Raad van Afgevaardigden van de American Psychological Association (APA) nam in 2005 een resolutie aan over antisemitische en anti-joodse vooroordelen en wijzigde deze in 2007, waarin werd besloten om “onderzoek aan te moedigen”, “een leidende rol te spelen” en “gepaste informatie op te nemen” over antisemitisme in zijn multiculturele en diversiteitstrainingsmateriaal en -activiteiten.” 

Binnen de gelederen veranderde er echter niet veel. Ondanks al hun werk op het gebied van sociale gerechtigheid, merkten de meeste psychologen – professoren, therapeuten, psycho-analisten, enz. zelden iets dat hun collega, psycholoog Neil Kressel, al in 2012 had gedocumenteerd.

Namelijk dat virulent antisemitisme ook onder moslims bestaat (!); dat Amerikaanse leerboeken over vooroordelen en racisme geen islamitisch antisemitisme bevatten, en trouwens zelden antisemitisme zelf als een vorm van racisme.

In 2016 en 2017 publiceerde Kressel een reeks studies die het gebrek aan wetenschappelijke antiracistische interesse in antisemitisme documenteerden. Hij schreef:

Er is geen enkele verwijzing naar een van de boeken die in de afgelopen twee decennia zijn gepubliceerd en die zich richten op recent antisemitisme. Bovendien is er geen enkele verwijzing naar antisemitisme afkomstig van moslims, Arabieren of de moslimwereld.

Dus antisemitisme lijkt niet te bestaan ​​in de academie, is niet belangrijk, zelfs geen unieke vorm van vooroordelen. Maar valse begrippen als “islamofobie” gevent door de Moslim Broederschap en door Hatem Bazian in Berkeley worden als goddelijke waarheid aanvaard. Antizionisme, dat tegenwoordig een actuele vorm van antisemitisme is, wordt als zodanig fel bediscussieerd en ontkend.

De kanselier van de Rutgers University heeft zojuist zijn excuses aangeboden aan de afdeling Students for Justice in Palestine (SJP) van de school voor het veroordelen van antisemitisme. De SJP legde aan de regering-Rutgers uit dat antizionisme de kern was van hun identiteit als Palestijnen en dat het veroordelen ervan neerkwam op het uitwissen van hen.

Op zo’n moment hebben we een ander soort academische krijger nodig, iemand die vecht voor feiten, niet voor verhalen. Een held, bereid om veel te riskeren omwille van de waarheid.

Lees hier verder het artikel van professor Phyllis Chesler

Bronnen:

 • naar een artikel van professor Phyllis Chesler “Psychologist: Antisemitism may be an illness” van 9 juni 2021 op de site van Arutz Sheva

Een gedachte over “Psycholoog: antisemitisme kan een ziekte zijn

 1. Het kan een ziekte zijn? Het is een ziekte!

  Het is een van de dodelijkste ziektes waar zelfs geen moeite voor word gedaan om er een medicijn voor te vinden en daarom etterert het maar door…..van generatie naar generatie.

  Het is een foute DNA gen in de hersenen van mensen die doorgegeven word.

  Door deze aangeboren trigger is er maar weinig nodig om dit gen te activeren. (jaloezie, falen, domheid, omgeving, etc.etc.) .

  Familieleden die dit gen niet meegekregen hebben zijn geen antisemiet ….ondanks hun foute omgeving/opvoeding.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.