Oproepen tot de verdwijning van Israël is een daad van terrorisme

Plaatje hierboven: Santiago, Chili, 11 december 2017. Anti-Israël manifestatie “Dood aan de Zionisten” georganiseerd door de Chileense marxistisch-leninistisch partij UPA (Unión Patriótica)

Luis Almagro uit Uruguay en de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), vaardigt een uitvoerend bevel uit om de functie van OAS-commissaris voor het toezicht op en de bestrijding van antisemitisme te creëren, vertelde Almagro dinsdag aan het American Jewish Committee (AJC) 2021 Virtual Global-forum.

“De belangrijkste verantwoordelijkheden van de commissaris zullen zijn om de goedkeuring en implementatie door alle landen in de regio van de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) te bevorderen, en om staten en maatschappelijke organisaties krachtig te betrekken bij het vergroten van het bewustzijn van de noodzaak om alert te blijven tegen alle vormen van antisemitisme”, aldus Almagro.

De baanbrekende aankondiging kwam tijdens de opmerkingen van Almagro over de inspanningen van de OAS om terrorisme en antisemitisme te bestrijden en steun te betuigen aan Israël.

Twee jaar geleden, op het AJC Global Forum, ontving Almagro AJC’s Champion of Democracy Award. Hij kondigde destijds aan dat de OAS de werkdefinitie van de IHRA overnam en zou er bij haar 35 lidstaten op aandringen hetzelfde te doen. 

Vandaag zei Almagro dat de OAS het IHRA-lidmaatschap heeft aangevraagd als institutionele partner. Daarnaast werken de OAS en AJC aan de publicatie van een Latijns-Amerikaanse versie van het Handbook for the Practical Use of the IHRA Working Definition of Antisemitism dat in januari door de Europese Commissie is gepubliceerd.

Het besluit van Almagro om de functie van commissaris voor antisemitisme in het leven te roepen, volgt op de vestiging in de afgelopen jaren van soortgelijke functies in Europa, Canada en de Verenigde Staten. “We zijn ervan overtuigd dat ons halfrond voldoende moet worden voorbereid om de groeiende dreiging van antisemitisme het hoofd te bieden, op dezelfde manier als veel andere naties en democratische internationale organisaties dat hebben gedaan”, zei Almagro.

“Antisemitisme heeft traumatische en gewelddadige dimensies gehad in onze regio”, zei Almagro, verwijzend naar de terroristische bomaanslag op AMIA in Buenos Aires in 1994, de terroristische aanslag van 1992 op de Israëlische ambassade in Argentinië, gewelddadige aanvallen op de Chileens-joodse gemeenschap en het gebruik van antisemitisme als ideologisch politiek instrument. “Het zijn allemaal duidelijke voorbeelden van bedreigingen, niet alleen tegen Joodse gemeenschappen, maar ook tegen de samenleving waartoe ze behoren”, benadrukte hij.

Almagro sprak ook zijn diepe bezorgdheid uit over de meedogenloze aanvallen op Israël. “We zijn op veel plaatsen getuige van antisemitische campagnes die Israël proberen te delegitimeren en oproepen tot zijn verdwijning”, voegde Almagro eraan toe. “Ik wil het luid en duidelijk zeggen – oproepen tot de verdwijning van de staat Israël is een daad van terrorisme en is duidelijk, eenvoudig antisemitisme.”

Vorige maand verklaarde de secretaris-generaal van de OAS Hamas een terroristische organisatie. Hij vertelde vandaag aan het AJC Global Forum dat de OAS “afzonderlijke landen in de regio onder druk zet hetzelfde te doen”. Op het AJC Global Forum van 2019 verklaarde hij dat de OAS Hezbollah aanwees als een terroristische organisatie.

AJC CEO David Harris prees Almagro enthousiast. “Laat de wereld weten dat morele moed en morele duidelijkheid een thuis hebben in het kantoor van de secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, die zojuist geschiedenis heeft geschreven”, zei Harris.

“Secretaris-generaal Almagro heeft zojuist voor het eerst tegen de wereld gezegd dat de OAS een commissaris zal aanstellen, wiens taak het zal zijn om antisemitisme te controleren en te bestrijden, en om individuele lidstaten aan te moedigen dit voorbeeld te volgen”, aldus Harris. “We hebben ook een luide roep gehoord om de staat Israël te steunen, zijn recht om zichzelf te verdedigen, en zeer duidelijke woorden over Hamas en Hezbollah.”

Merida, Venezuela, 28 november 2012. Antisemitische graffiti: “Joden ga naar huis!” (Judios Go Home!). Het opschrift werd ondertekend met het gekende logo hamer-en-sikkel van de extreemlinkse beweging JCV van sovjet-origine. Het is niet duidelijk wat met ‘Go Home’ wordt bedoeld. Naar Israël of naar Europa of de VS, of naar de voormalige Sovjet-Unie misschien? Als ze maar weg zijn uit Venezuela… 😦

Bronnen:

  • naar een artikel‘Calling for Israel’s disappearance is an act of terrorism’” van 9 juni 2021 op de site van Israel Hayom

Een gedachte over “Oproepen tot de verdwijning van Israël is een daad van terrorisme

  1. Chili was altijd een fel antisimitisch land.

    Deze Leninistische Marxistische partij zijn de laatste stuiptrekkingen van een uitstervend ras bestaande uit mensen die nooit onder dit soort regime geleefd hebben.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.