Ongepubliceerd EU-rapport vindt dat PA-leerboeken aanzetten tot geweld en Jodenhaat

Haatonderwijs in de Palestijnse scholen: “Jong geleerd is oud gedaan

Een niet-gepubliceerd rapport van de Europese Unie over Palestijnse leerboeken bevestigde dat het Palestijnse leerplan antisemitische inhoud, het aanzetten tot geweld en de delegitimisering van Israël omvat.

De Duitse krant  BILD  publiceerde dinsdag bevindingen uit het rapport en vroeg waarom ze nooit openbaar werden gemaakt. In de publicatie stond dat het rapport in 2019 in opdracht van de toenmalige EU-vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Federica Mogherini was opgesteld en dat het de leerinstructies onderzocht die tussen 2017 en 2020 door het Palestijnse ministerie van Onderwijs waren gepubliceerd.

Het rapport, geschreven door het Duitse Georg-Eckert Institute for International Textbook Research, werd ook gezien door het Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se), een Israëlische ngo die eerder de aandacht heeft gevestigd op soortgelijke aanstootgevende inhoud in Palestijnse leerboeken.

Volgens IMPACT-se vond het instituut in leerboeken het “frequente gebruik van negatieve attributies met betrekking tot het Joodse volk in bijvoorbeeld leerboekoefeningen [die] wijzen op een bewuste voortzetting van anti-joodse vooroordelen.” Het ontdekte zelfs een hoofdstuk uit een leerboek dat “de boodschap uitzendt dat de Joden als collectief gevaarlijk en bedrieglijk zijn, en hen demoniseert. Het wekt haatgevoelens op tegen Joden.”

Het onderzochte materiaal bevatte ook afbeeldingen van Israëlisch geweld dat “de neiging heeft om de Israëlische tegenstander te ontmenselijken; af en toe met beschuldigingen van kwaadwilligheid of bedrog.” Bij het bespreken van gewelddadige acties van Palestijnen tegen Israël, bestempelen de leerboeken ze als onderdeel van “een heroïsche strijd” tegen de Joodse staat; in het algemeen presenteren afbeeldingen van geweld gepleegd door de Israëlische protagonisten hen als “een homogene entiteit die meestal wordt aangeduid als de ‘(zionistische) bezetting’ of met soortgelijke scheldwoorden.”

“Dit nog niet gepubliceerde EU-rapport in Palestijnse leerboeken is een vernietigende aanklacht tegen de systematische en doelbewuste opname van antisemitisme, haat en aanzetten tot geweld door de Palestijnse Autoriteit in haar leerboeken”, zei IMPACT-se CEO Marcus Sheff.

Hij voegde eraan toe: “De vraag is of de EU-beleidsmakers eindelijk actie zullen ondernemen om de EU-financiering aan de PA afhankelijk te stellen van positieve hervormingen van het leerplan, zoals het Europees Parlement bij verschillende gelegenheden heeft geëist?”

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de bevindingen “de consequente bewering van Israël bewijzen dat ophitsing constant aanwezig is in de leerboeken van de Palestijnse Autoriteit… een bewering die Israël al vele jaren bij de Europese Unie en haar lidstaten aan de orde stelt.”

“In plaats van te onderwijzen voor tolerantie, coëxistentie, vrede en geweldloosheid – zoals vereist is volgens de verplichte normen van UNESCO – bevatten Palestijnse leerboeken antisemitische componenten, ontkennen ze het bestaan ​​van de staat Israël en verheerlijken ze geweld als een methode om het conflict op te lossen, ‘, aldus de woordvoerder.

De woordvoerder merkte ook op dat de EU miljoenen blijft investeren in de financiering van het onderwijssysteem van de PA zonder toezicht te houden op de inhoud die in schoolboeken staat of te eisen dat het stopt met “haar kinderen te indoctrineren om te haten en te doden”.

Bronnen:

 • naar een artikelEU unpublished report finds Palestinian textbooks contain anti-Semitism, incitement” van 9 juni 2021 op de site van The Jewish News Syndicate (JNS)
 • naar een artikel van Björn Stritzel “Palästinensische Schulbücher hetzen Kinder zu Gewalt und Judenhass auf” van 8 juni 2021 op de site van Bild

2 gedachtes over “Ongepubliceerd EU-rapport vindt dat PA-leerboeken aanzetten tot geweld en Jodenhaat

 1. PA leerboeken zetten aan tot geweld…….

  Ze worden geproduceerd, gecontroleerd & gefinancierd in/door Europa.

  “Give me the child until he’s 7 and I will give you the man”.
  (Geef mij het kind tot zijn 7e en ik vorm hem tot man).

  Het is dus logisch dat deze rapporten verdwijnen moeten net nu Europa zijn imago aan het oppoetsen is van bloeddorstige coloniale heerser via wereldoorlogen & Holocaust tot moderne humane werelverbeteraar.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.