De gele Davidster: een zware badge om te dragen

Op 29 mei 1942 stuurde de prefectuur Seine et Oise een brief naar al haar politiecommissarissen. Onderwerp van het document: speciale badge van de Joden. 

De prefect “vraagt” zijn teams vervolgens “de nodige maatregelen te nemen” om te zorgen voor de uitvoering van een verordening van de Duitse autoriteiten, opgesteld door Oberg, SS-brigadechef en generaal-majoor van de politie, “onder het gezag van de autoriteiten. hem verleend door de Führer, opperbevelhebber van de Wehrmacht”.

In de verordening staat in deze termen:

Het is Joodse mensen vanaf 6 jaar verboden om in het openbaar te verschijnen zonder de Jodenster te dragen.

In die tijd werd Frankrijk in tweeën gesplitst: de door Duitsland bezette zone in het noorden en de zogenaamde vrije zone onder het gezag van het Vichy-regime in het zuiden. De tekst betreft alleen de Joden in de bezette zone, maar zal voor hen het begin van een nieuw tijdperk betekenen.

Vanaf de zomer van 1940, na de nederlaag in juni tegen Duitsland, waren de Joden van Frankrijk het doelwit en werden de anti-joodse maatregelen geïntensiveerd naarmate de Duitse bezetting vatte. Als de dreiging het meest voelbaar is in de bezette zone, zien de joden van het hele grondgebied een vermindering van hun vrijheden. 

Op 3 oktober 1940 vaardigde de Vichy-regering “het eerste statuut voor joden” uit, dat definieerde wat een jood was en hem verbood een openbaar ambt te bekleden. Het werd in juni 1941 gevolgd en vervangen door een tweede “Statuut van de Joden”, dat de lijst van verboden beroepen uitbreidde en de weg vrijmaakte voor een verplichte volkstelling in de onbezette zone. Merk op dat het “Statuut van de Joden” een Frans initiatief is, aangenomen zonder enige druk van de Duitsers.

De verordening van 29 mei 1942 over het dragen van de ster maakt deel uit van de wens van de nazi’s om onderscheid te maken tussen joden en de rest van de Franse bevolking en hen te beletten een normaal leven te leiden. Het is bedoeld om heel precies te zijn:

De ster van de Joden bestaat uit een zespuntige ster, zwart, zo groot als de handpalm, van geel materiaal, met het opschrift “Jood” in het zwart. Het moet stevig vastgenaaid worden, opvallend op de borst, aan de linkerkant van het kledingstuk. 

Opmerkelijk: Joden moesten hun herkenningsteken zelf betalen:

Elke Jood krijgt 3 sterren en moet hiervoor een punt van zijn textielkaart afgeven.

Het besluit is vrijwel onmiddellijk, aangezien het op 7 juni 1942 ingaat. De joden die bij deze maatregel betrokken zijn, moeten daarom uiterlijk op 6 juni in het bezit zijn van hun insignes, de prefect hiervan op de hoogte stellen. En om aan te dringen: “De Duitse autoriteiten specificeren dat de datum van inwerkingtreding strikt moet worden gerespecteerd”.

Wie de voorschriften van de verordening overtreedt, riskeert een gevangenisstraf of een geldboete. Sterker nog, in de woorden van het document, “kunnen politiemaatregelen worden bevolen, waaronder de overbrenging naar een kamp van joden.”

Uit angst voor hun veiligheid verlieten veel Joden Parijs. Sommigen geloven dat ze meer beschut zijn op het platteland, anderen proberen de demarcatielijn over te steken om de onbezette zone te bereiken, waar Joden de gele ster niet hoeven te dragen.

In Frankrijk weigerde de regering onder het Vichy-regime het bevel toe te passen, uit angst voor een wind van protest van de bevolking. Zelfs na november 1942, toen de Duitsers heel Frankrijk bezetten, zouden ze in de zuidelijke zone afzien van het dragen van de Joodse ster uit angst voor hevig verzet onder de bevolking.

Dora’s gele ster: herinneringen aan een tienermeisje

De gele ster was niet alleen een symbool van de absolute scheiding tussen joden en de rest van de bevolking, maar zorgde er ook voor dat joden onmiddellijk als zodanig konden worden geïdentificeerd en daardoor vernederd en mogelijk gedeporteerd.

Dit is wat Dora Weinberger (geboren Weissman), geboren in 1931, heeft ervaren. Nadat Hitler de macht in Duitsland had overgenomen, verhuisde haar familie naar Metz voordat ze naar Angoulême werden geëvacueerd toen Elzas-Lotharingen door Duitsland werd geannexeerd. In dit door de Duitsers bezette deel van het zuidwesten bevindt Dora zich wanneer het dragen van de gele ster verplicht wordt. Ze was toen iets meer dan 10 jaar oud:

Het was heel moeilijk voor mij. We kregen de gele ster van de gemeentelijke diensten in ruil voor kledingbonnen. De eerste dag dat ik de gele ster naar school droeg, zag ik dat sommige van mijn klasgenoten die van hen verstopten met hun boeken of hun tas. Persoonlijk heb ik me nooit geschaamd en heb ik het ook nooit verborgen. Misschien was ik naïef, of misschien wist ik niet hoe erg de situatie was. Die dag liet de leraar de meisjes met de insignes achter in de klas zitten en negeerde ons. Ik werd er echt kwaad van, maar ik kon me concentreren op mijn studie, en in het bijzonder het toelatingsexamen voor de middelbare school.

Het dragen van de gele ster stigmatiseert Joden en verstoort hun dagelijks leven. Openbare plaatsen – zwembaden, parken, bioscopen, bibliotheken – zijn dan voor hen verboden. Dora, een kleine boekenwurm, herinnert zich:

Het beïnvloedde onze manier van leven. Tot die tijd namen mijn moeder en zus ons elke donderdag mee naar de openbare baden om ons voor te bereiden op de sjabbat. Ik kon niet doorgaan met het lenen van boeken uit de bibliotheek zoals vroeger. De bibliothecaris, met wie ik een vriendschappelijke relatie had, zei eens tegen me toen ik boeken kwam lenen: ‘Geef me deze boeken en maak dat je wegkomt. Je kunt niet meer terugkomen.’ Toen ik haar vroeg waarom, antwoordde ze: ‘Je draagt ​​een gele ster.’ Ik ging op de trap zitten en begon te huilen.

Terwijl de razzia’s en Aktion toenemen, besluit Dora’s familie naar de vrije zone te verhuizen. Richting Limoges. Ze vestigen zich in het kleine dorpje Lectoure. Begin 1943, toen de benarde situatie van de joden verslechterde en de angst voor detentie toenam, zaten Dora en haar zus ondergedoken dankzij de tussenkomst van de OSE.

In 1948 maakte Dora haar alijah met haar moeder en zus. Ze trouwt met Moshe Weinberger met wie ze twee kinderen krijgt en lerares wordt. Decennialang zweeg ze over haar ervaringen met de Holocaust, en ging zelfs zo ver dat ze elk jaar speciale toestemming vroeg om de herdenkingen van Jom Hashoah op haar middelbare school niet bij te wonen. 

Op een dag is zijn tweede klas verantwoordelijk voor het organiseren van de oprichtingsceremonie. De studenten zijn van plan om te praten over het getto van Warschau, maar ze stelt voor om te vertellen over de Holocaust in Frankrijk:

Ik zei tegen hen: ‘Weet je, ik was jonger dan jij, en ik droeg de gele ster. We hebben verschrikkelijk geleden.’ Totale stilte hing over de klas. De studenten konden niet geloven wat ik hen vertelde. Ze waren absoluut niet op de hoogte van wat er in Frankrijk was gebeurd. Een van hen vroeg me zelfs of er in Frankrijk de Shoah was geweest.

Na deze ervaring begon Dora Weinberg zich te interesseren voor het onderwerp, onderzoek te doen en te studeren. Al 20 jaar maakt ze deel uit van de vereniging van kinderen die tijdens de Shoah, Aloumim, in Frankrijk zijn verborgen. Ze zit ook in de Commissie voor de Erkenning van Rechtvaardigen onder de Volkeren.

Plaatje hierboven: Een Franse familie (ouders van Sabine Mosieznik) draagt ​​de gele ster tijdens de Holocaust in Parijs [beeldbron: Yad Vashem]

Bronnen:

  • naar een artikelL’étoile jaune : un insigne lourd à porter” op de site van Yad Vashem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.