Israël zetelt voor het eerst in de Economische Raad van de Verenigde Naties (Ecosoc)

Israël is maandag voor het eerst gekozen als lid van de Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties (ECOSOC).

Meer dan tweederde van de VN-lidstaten – 153 landen – steunden de poging van Israël om lid te worden van de economische raad van het orgaan, die is samengesteld uit 54 landen.

“De keuze voor Israël om deel te nemen aan ECOSOC is een erkenning van onze innovatie en creativiteit, die ten goede komt aan alle naties van de wereld, evenals het bewijs van onze diplomatieke inspanningen in de hele internationale gemeenschap”, zei de Israëlische ambassadeur bij de VN Gilad Erdan na de stemming. “Ik zal de staat Israël blijven leiden naar verdere prestaties en de samenwerkingsinspanningen bij de VN uitbreiden, ondanks de inspanningen van de Palestijnen en hun aanhangers.”

Zetels in de ECOSOC worden toegewezen op basis van geografische vertegenwoordiging, met 14 zetels voor Afrikaanse staten, 13 voor West-Europa, 11 voor Azië-Pacific staten, 10 voor Latijns-Amerikaanse en Caribische staten en zes voor Oost-Europese staten. Naties worden gekozen in het lichaam voor drie jaar overlappende termijnen. In totaal zijn deze week 18 nieuwe staten gekozen in de ECOSOC, die hun ambtstermijn op 1 januari 2022 beginnen.

Erdan zei dat de verkiezing van Israël tot lid, “na de operatie in Gaza en na moeilijke diplomatieke activiteiten hier door de Palestijnen en hun aanhangers”, bewijst dat Israël nog steeds wordt gezien als een waardige toevoeging aan de raad.

Eind vorige maand stemde de VN-Mensenrechtenraad voor een open-end internationaal onderzoek naar de behandeling van Palestijnen door Israël, nadat het VN-rechtenhoofd had gezegd dat de Israëlische strijdkrachten oorlogsmisdaden hebben begaan in de recente 11-daagse oorlog met Gaza.

De resolutie, die werd goedgekeurd met 24-9 stemmen, met 14 onthoudingen, riep op tot de oprichting van een permanente “onderzoekscommissie” – het krachtigste instrument dat de raad ter beschikking staat – om toezicht te houden op en verslag uit te brengen over mensenrechtenschendingen in Israël, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Het zou de eerste dergelijke COI zijn met een “lopend” mandaat.

Eerder vorige maand stormde Erdan de VN-kamers uit tijdens een toespraak van de minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit, Riad al-Maliki, die Israël beschuldigde van het plegen van genocide op de Palestijnen.

Bronnen:

  • naar een artikelIsrael elected to UN economic council for the first time” van 8 juni 2021 op de site van The Times of Israel
  • naar een artikelIsrael elected to serve on UN Economic and Social Council” van 7 juni 2021 op de site van Israeli Ministry of Foreign Affairs (IMFA)
  • naar een artikel van Luuk Smit “Israel verkozen tot ECOSOC” van 8 juni 2021 op de site van CIDI.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.