De misselijkmakende ‘post-waarheid’ van het Westen over de Gaza-oorlog

Plaatje hierboven: Een Israëlische middelbare school in Ashkelon kreeg een voltreffer door raketvuur van Hamas, 18 mei 2021

In de nasleep van het Israëlisch-Gaza-conflict in mei werd een Amerikaanse auteur door Twitter geschorst omdat hij een cartoon van Boston Globe vergeleek met nazi-propaganda. 

Schrijvers van de New York Times die, door hun verdriet te uiten over het feit dat “de meeste kinderen die stierven, Arabieren waren”, in feite toegaven dat ze gelukkiger zouden zijn als de meeste kinderen die stierven Israëlische joden waren geweest.

Het is niet alleen de islamitische sterke man van Turkije, president Recep Tayyip Erdoğan, die mensen censureert. Met grote mediamerken in de ‘bakermat van de democratie’ die terroristische thugocratieën zoals Hamas enthousiast steunen, schept de westerse wereld het verkeerde precedent voor autocraten zoals Erdoğan. Hij vraagt ​​zich misschien af: als Israël zelfs door het Westen wordt gekruisigd, wat is er dan mis met ons antisemitisme uit de derde wereld?

De recente oorlog in Gaza en de daaropvolgende pro-Hamas-propaganda op wereldschaal verschilden niet van voorgaande jaren.

In 2012 was er een video van een colonne met ongeveer een dozijn Palestijnse terroristen die vreugdevol op motorfietsen reden, in de lucht schietend in de overwinning, en het lichaam achter zich sleepten van een man die ze net hadden gedood op verdenking dat hij een collaborateur met Israël was. 

Het slachtoffer was een van de zes Palestijnen die hun mede-Palestijnen hadden vermoord. De video toonde tientallen andere Palestijnen die trots het tafereel op hun mobiele telefoons filmden en foto’s maakten van het historische moment.

Ongeveer een dag later was de stemming in de Gazastrook opnieuw vrolijk: een nieuwe hudna , of tijdelijke wapenstilstand, was “gewonnen” en de vijand was “opnieuw verslagen”.

Later die dag in 2012 maakte de internationale pers melding van feestelijke uitbarstingen van geweervuur, gejuich en gezang, minuten nadat het staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas van kracht werd. 

Terroristen uit alle hoeken van Gaza-Stad kwamen de straat op om de ‘overwinning’ te vieren. Sommige van de “overwinnaars” staken vuurwerk af vanaf daken. Langs de waterkant van Gaza-stad herhaalde een luidspreker van een moskee keer op keer: “Allahu Akbar” (“Allah is de grootste”). 

Een inwoner, Adel Mansour, vertelde de Guardian: “Ze hebben ons gebombardeerd, ze hebben onze vrouwen en kinderen vermoord, maar ze konden het verzet niet stoppen. Dus moesten ze zich overgeven en ermee instemmen de moorden te stoppen. Ze hebben geleerd dat we niet verslagen kunnen worden door hun bommen.”

Toen Mansour die woorden bijna tien jaar geleden uitsprak, waren ongeveer 150 Palestijnen en vijf Israëli’s omgekomen. In die achtdaagse oorlog richtte het Israëlische leger zich op meer dan 1.500 locaties in Gaza met luchtaanvallen en beschietingen. Er werden meer dan 1.000 raketten op Israël afgevuurd en een bom was door een bus van Tel Aviv gescheurd, waarbij 17 mensen gewond waren geraakt.

Dit jaar, nadat Hamas meer dan 4.000 raketten en raketten naar Israël had gestuurd gedurende 11 dagen, terwijl Israël zichzelf probeerde te verdedigen door de plaatsen uit te schakelen van waaruit het vuur was begonnen, hoorde men opnieuw uit Gaza: “De vijand is verslagen!” 

Net als in de afgelopen jaren deed Israël zijn uiterste best om het doden van Palestijnse burgers te voorkomen, terwijl Hamas doelbewust Israëlische burgers als doelwit had en zijn eigen burgers gebruikte om zijn wapens te beschermen , en vervolgens zijn doden – hoe meer hoe beter, vooral kinderen – tentoonstelde aan televisieploegen.

Niets van dit alles is een schok, helaas. Wat is schokkend is de manier waarop de westerse media had betrekking op de oorlog.

Op 24 mei tekende de Boston Globe- kunstenaar Christopher Weyant een tank met een Israëlische vlag erop, met de implicatie dat deze werd bestuurd door een Joodse soldaat. De soldaat doodt opzettelijk een vermoedelijk vreedzame Palestijnse man die een vlag vasthoudt (die nu onder de tank uitsteekt). 

De achtergrond toont Israëlische vliegtuigen die lukraak massaal raketten afwerpen Het bijschrift is een briefje dat wordt voorgelezen door een Palestijnse vrouw: “Dit is van premier Netanyahu. Respecteer alstublieft het bestaansrecht van de staat Israël. We waarderen uw medewerking terwijl we aan u bouwen.”

Faith Quintero, auteur van Loaded Blessings, een familie-saga die wisselt tussen Spanje uit het Inquisitietijdperk en het hedendaagse Israël, reageerde via Twitter:

De Globe / Weyant-cartoon laat Joden letterlijk Palestijnen vermoorden voor een huis, net zoals nazi-propaganda Joden laat geld tellen op de schedels van Duitsers, en in plaats van vliegtuigen die bommen laten vallen zoals in het Weyant-beeld, is er een implicatie dat Joden een soort van vernietiging hebben veroorzaakt op de achtergrond van het nazi-beeld. Ik plaatste de nazi-propaganda-afbeelding als reactie op de Weyant-propaganda en vroeg ‘Wat is het verschil?’

Als reactie heeft Twitter Quintero geschorst. “Het is verkeerd. Ik zou het niet erg hebben gevonden dat iemand op Twitter me vertelde dat mijn nazi-vergelijking niet eerlijk is, of waarom het verkeerd is en heel anders dan de Globe- cartoon. Maar dat is niet wat er gebeurde. Ze hebben gewoon mijn punt verwijderd,” zei Quintero. “Het kan me niet schelen dat ik niet op Twitter zit. Maar het beangstigt me dat mijn stem het zwijgen wordt opgelegd – door een bedrijf in de VS.”

Ondertussen publiceerde The New York Times, die niet de moeite nam om te berichten over de 85 schoolmeisjes die onlangs in Afghanistan zijn vermoord, foto’s te publiceren van alle kinderen die naar verluidt zijn gedood tijdens de laatste botsingen tussen Hamas en Israël.

Het NYT-verhaal vermeldde wel dat “Hamas en andere militante groepen zonder onderscheid meer dan 4.000 raketten op Israëlische steden hebben afgevuurd.” Het verklaarde ook terecht dat het Israëlische luchtverdedigingssysteem ongeveer 90% van de raketten had weten te stoppen.

Het artikel merkte ook op dat ten minste twee van de kinderen die in Gaza zijn gedood mogelijk zijn omgekomen toen Palestijnse militanten een raket afvuurden die niet werkte, en dat een van de kinderen die in Israël werd gedood, Nadine Awad, een Palestijn was. “De lage tol aan Israëlische zijde weerspiegelde ook een onevenwichtigheid in defensieve capaciteiten”, concludeerde NYT .

Desalniettemin was de pro-Hamas-propaganda van de krant zeer problematisch in zijn ontwijkende taal. De auteurs van het opiniestuk, toen ze hun verdriet uitten over het feit dat “de meeste kinderen die stierven, Arabieren waren”, gaven in feite heimelijk toe dat ze gelukkiger zouden zijn als de meeste kinderen die waren gestorven Israëlische joden waren.

Zouden de romantici van de underdognatie in het Westen zich beter voelen als de Iron Dome van Israël was gefaald en de raketten van Hamas 500 Israëlische kinderen hadden gedood in plaats van twee? 

Is het echt te moeilijk te begrijpen dat 500 Israëlische kinderen werden gespaard, niet omdat Hamas ze niet wilde doden, maar omdat, zoals het NYT- artikel aangaf, er “een onevenwicht is in de defensieve capaciteiten?” 

Is het Israëls zonde om de Iron Dome te hebben gebouwd om het aantal slachtoffers te minimaliseren wanneer het wordt bedreigd door duizenden raketten die over zijn lucht vliegen?

Als dit het precedent is dat wordt geschapen door de ‘wieg van de democratie’, zullen de kleinere democratieën van de wereld het veel gemakkelijker vinden om meer Joods bloed te eisen.

Bronnen:

  • naar een artikel van Burak Bekdil “The West’s Nauseating “Post-Truth” Over the Gaza War” van 7 juni 2021 op de site van The Begin–Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center)
  • naar een artikelSuspended From Twitter For Calling Out a ‘Blood Libel’ Cartoon” van 27 mei 2021 op de site van Israellycool

2 gedachtes over “De misselijkmakende ‘post-waarheid’ van het Westen over de Gaza-oorlog

  1. “What the truth denies is where the truth lies”.
    “Waar de waarheid word ontkent is waar de waarheid ligt”!

    De links liberale genieën hebben blijkbaar nog stééds niet begrepen dat zij met ‘hun waarheid’ in hun eigen gegraven zinkgat zullen storten…….en de rest van ons meenemen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.