De jaren tussen 1964 en 1967 vertellen je alles wat je moet weten over wat de Palestijnen willen (hebben)

Plaatje hierboven: Israëlische krantenkoppen tijdens de Zesdaagse Oorlog van juni 1967

Op deze 54ste verjaardag van de Zesdaagse Oorlog is het de moeite waard om te herinneren aan wat het oorspronkelijke PLO-handvest zei over zijn doelstellingen. 

Artikelen 22-24:

  • Artikel 22. Het volk van Palestina gelooft in vreedzaam samenleven op basis van een wettelijk bestaan, want er kan geen samenleven zijn met agressie, noch kan er vrede zijn met bezetting en kolonialisme.
  • Artikel 23. Bij het verwezenlijken van de doelstellingen en beginselen van dit Verdrag vervult de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie haar volledige rol om Palestina te bevrijden in overeenstemming met de fundamentele wet van deze Organisatie.
  • Artikel 24. Deze Organisatie oefent geen regionale soevereiniteit uit over de Westelijke Jordaanoever in het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië, in de Gazastrook of het Himmah-gebied. Haar activiteiten zullen op nationaal populair niveau zijn op bevrijdend, organisatorisch, politiek en financieel gebied.

Artikel 22 laat zien dat de PLO heel Israël als “bezet” beschouwt. En artikel 24 laat zien dat de PLO de Westelijke Jordaanoever of Gaza niet beschouwde als onderdeel van de Palestijnse staat die ze zeiden te willen.

Plaatje hierboven: Op deze foto van een PLO-bijeenkomst in Gaza vóór 1967 laat een kaart van “Palestina” op de achtergrond zien dat de PLO op dat ogenblik de Westelijke Jordaanoever en Gaza niet beschouwden als een deel van het toekomstige Palestina.

Pas nà de Zesdaagse Oorlog besloot de PLO dat de Westelijke Jordaanoever en Gaza deel uitmaakten van de Palestijnse staat die ze zochten.

Samengevat: de PLO wil alleen de delen van Palestina die door Joden worden gecontroleerd. (We hebben vaak besproken dat historisch Palestina delen van Libanon en Jordanië omvat die de PLO nooit heeft opgeëist.)

Een ander interessant feit is dat de Palestijnse claim op Jeruzalem ruim na 1967 begon! In het PLO-handvest van 1968 wordt Jeruzalem niet één keer genoemd. 

Is het je ooit opgevallen dat Palestijnse functionarissen graag een foto van de Rotskoepel als achtergrond in al hun kantoren plaatsen? 

Hierboven verwelkomt Mahmoud Abbas de Franse president Emmanuel Macron op zijn hoofdkantoor in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, op 22 januari 2020 [beeldbron: Abbas Momani/AFP]

Er waren geen foto’s van de Rotskoepel die de PLO vóór 1967 met zichzelf associeerde – omdat Jordanië deze controleerde. Ik kan zelfs geen foto’s vinden van PLO-leiders met de Rotskoepel als achtergrondversiering tot ongeveer 1991, toen Yasir Arafat het in zijn kantoor in Tunis plaatste.

Palestijnse claims op Jeruzalem lijken zorgvuldig te zijn gecoördineerd met andere Arabieren (bijvoorbeeld tijdens een Arabische bijeenkomst in 1982), maar het lijkt erop dat pas na 1988, toen Jordanië afstand deed van zijn claim op de Westelijke Jordaanoever, de PLO van Jeruzalem een ​​belangrijke eis maakte. 

Plaatje hierboven: De Rotskoepel op de Tempelberg ca. 1875, compleet verwaarloosd en vervallen. Pas nà 1967 zal deze belangrijk en hersteld worden en voortaan dienen als politiek wapen gericht tegen de Joodse staat Israël [beeldbron: Hershkovitz]

Bronnen:

  • naar een artikel “Misplaced honor: The real obstacle to peace” en een artikel “The years between 1964 and 1967 tell you all you need to know about Palestinian goals” van 7 juni 2021 op de site van Elder of Ziyon

Een gedachte over “De jaren tussen 1964 en 1967 vertellen je alles wat je moet weten over wat de Palestijnen willen (hebben)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.