Zesdaagse oorlog: toen Israël Jeruzalem heroverde, zijn eeuwige hoofdstad

Historisch perspectief: Terugblik op de 54-jarige gebeurtenissen die leidden tot de verbluffende overwinning van Israël in 1967

De verovering van de oude stad van Jeruzalem was niet eens een voorbijgaande gedachte toen de Zesdaagse Oorlog begon, maar binnen 48 uur wapperde de Israëlische vlag over de wallen. Het was een onbedoelde verovering waarvan de galm Israël en Palestijnen nog steeds in een gewelddadige omhelzing vastgrijpt.

Aan de vooravond van het conflict van 1967 waarschuwde minister van Defensie Moshe Dayan legercommandanten in Jeruzalem om provocatie van de Jordaanse troepen tegenover hen te vermijden. 

Een preventieve aanval zou spoedig worden gelanceerd tegen Egypte, wiens leger zich snel in de Sinaï opstelde, en Syrië wachtte in de coulissen. Israël wilde niet nog een front openen.

“Je moet de positie van Israël ten opzichte van Jordanië niet compliceren”, zei Dayan. Als het ergens anders slecht gaat, is het misschien onmogelijk om Jeruzalem te versterken als dat nodig is.

In de ochtend van 5 juni, toen 200 vliegtuigen terugkeerden van een preventieve aanval op Egyptische luchtmachtbases, stuurde premier Levi Eshkol een bericht naar de Jordaanse koning Hoessein, die de week ervoor een defensiepact met Egypte had ondertekend. Als Jordanië geen vijandige zet zou doen, schreef Eshkol, zou Israël dat ook niet doen.

Om 10.00 uur opende Jordanië het vuur langs de scheidslijn tussen Jeruzalem en elders langs de grens. Gen. Uzi Narkiss, OC Centraal Commando, beval troepen om in natura te antwoorden – geweervuur ​​voor geweervuur, mitrailleurvuur ​​voor machinegeweervuur ​​- maar niet om te escaleren. Hij hoopte dat de Jordaanse eer tevreden zou worden gesteld door hun openingsgroet. 

De eerste van zo’n 6000 artilleriegranaten begonnen echter al snel neer te dalen op Israëlisch Jeruzalem, waardoor het geluid van kleine wapens werd overstemd. Toen de luchtmacht de rapporten van haar piloten verzamelde, werd het duidelijk dat de preventieve aanval verwoestend was geweest. 

Na een snelle ommekeer en een tweede luchtaanval hield de Egyptische luchtmacht voor de middag vrijwel op te bestaan. Egyptische pantserdivisies in de Sinaï begonnen toen ook te kraken Een Israëlische parachutistenbrigade die van plan was die nacht achter de Egyptische linies te vallen, kreeg te horen dat het doelwit al was overspoeld door Israëlische tanks. De brigade werd in plaats daarvan per bus naar Jeruzalem gebracht om de verdediging van de stad te versterken.

Israël had zich twee weken lang schrap gezet voor een existentiële strijd, mogelijk tegen verschillende Arabische landen; toeristen waren het land ontvlucht en duizenden graven werden opgegraven in grote steden. 

Nu er vanuit de Sinaï optimistische gevechtsrapporten begonnen door te sijpelen, begon de mentaliteit te veranderen, maar de Generale Staf was nog steeds afkerig om het gevecht met Jordan uit te breiden tot een bewegingsoorlog.

Het keerpunt kwam in de vroege namiddag toen een bericht op Radio Cairo werd opgepikt dat Jordaanse troepen een Israëlische enclave hadden ingenomen op de berg Scopus in het noorden van Jeruzalem. De enclave, een halve mijl achter de Jordaanse linies, omvatte de oorspronkelijke campussen van het Hadassah-ziekenhuis en de Hebreeuwse Universiteit. 

De verdedigers hadden 19 jaar eerder standgehouden tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog; onder een wapenstilstandsovereenkomst was de strategische heuvelrug onder Israëlische controle gebleven, het 120 man tellende garnizoen rouleerde elke maand onder bescherming van de VN.

Plaatje hierboven: De Hereniging van Jeruzalem, 7 juni 1967. Moshe Dayan, Yitzhak Rabin, Rehavam Zeevi en Uzi Narkiss in de oude stad van Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 [beeldbron: Israëlische GPO]

Ondanks het Radio Cairo-bericht was Scopus in feite niet aangevallen, maar Narkiss vatte de aankondiging op als een intentieverklaring. Met goedkeuring van de Generale Staf zette hij een tegenaanval in. (Hij zou achteraf beweren dat als het radioverslag er niet was geweest, de Westelijke Jordaanoever en de Oude Stad aan het einde van de oorlog misschien in Jordaanse handen waren gebleven.)

De parachutistenbrigade kreeg de opdracht om door de formidabele Jordaanse verdedigingswerken te breken die de route naar Scopus bewaakten en het garnizoen te ontzetten. Narkiss zei tegen de brigadecommandant, kolonel Mordecai Gur, om een ​​van zijn bataljons in het Rockefeller Museum tegenover de oude stadsmuren te plaatsen voor het geval de regering zou besluiten in te breken. Er was tot nu toe geen enkele aanwijzing dat ze dit overweegt.

Ministers die aan de kust wonen, reden op de middag van de eerste dag naar Jeruzalem om een ​​kabinetsvergadering in de Knesset bij te wonen, waarbij hun auto’s ongerijmd waren vermengd met een gepantserde colonne. Het Knessetgebouw, net een jaar oud, was gevuld met parlementariërs en journalisten die geruchten uitwisselden over de voortgang van de oorlog. Het hoofdonderwerp was Jeruzalem. Zou – moet – het leger de Oude Stad innemen?

Toen de kabinetsvergadering in de Knesset-schuilplaats aan de gang was, was buiten de hernieuwde beschietingen te horen. Twee ministers aan weerszijden van het politieke spectrum riepen voor de eerste keer op tot verovering van de Oude Stad: Menachem Begin op de rechtervleugel en Yigal Allon, van de kibboetsbeweging, op de linkerkant. Beiden zeiden dat de geschiedenis de regering niet zou vergeven als ze de kans niet greep om de Joodse heerschappij over de plaats van het bijbelse Jeruzalem 2000 jaar na de val van de Romeinen te herstellen.

Ironisch genoeg waren ministers van de Nationale Religieuze Partij, wiens nominale politieke erfgenamen de kolonistenbeweging naar de Westelijke Jordaanoever zouden leiden, tegen het idee. Ze uitten hun bezorgdheid dat de christelijke wereld, geleid door het Vaticaan, nooit de Joodse heerschappij over de heiligste plaatsen in het christendom zou accepteren.

De voorzitter van de partij, minister van Binnenlandse Zaken Haim-Moshe Shapira, sprak zich krachtig uit tegen annexatie. De beste oplossing, zei hij, was de internationalisering van de Oude Stad. “We zullen het niet teruggeven aan Jordanië”, zei hij. “Voor de wereld, ja.”

Een predikant, die opmerkte dat Joden de afgelopen 2000 jaar voor Jeruzalem hadden gebeden, suggereerde dat het misschien het beste zou zijn om gewoon door te gaan in plaats van politiek verwikkeld te raken met de internationale gemeenschap. Een ander, van de partij van Eshkol, waarschuwde dat de VN zou kunnen besluiten de hele stad te internationaliseren, inclusief de Israëlische kant, als Israël het Jordaanse Jeruzalem zou willen annexeren.

De leiders van Israël werden nog steeds achtervolgd door de herinnering aan hoe in 1956, na de Sinaï-campagne, dreigementen met economische sancties van Washington en militaire interventie van Moskou premier David Ben-Gurion dwongen zijn hoop op het behoud van Israëls greep op de Sinaï op te geven. Die herinnering was duidelijk in Eshkols gedachten toen hij het kabinet toesprak. 

“In de Jordaanse sector gaan we vooruit in de wetenschap dat we ons [na de oorlog] uit [Jordaans] Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever zullen moeten terugtrekken.” Dayan “toonde weinig enthousiasme” voor de verovering van de Oude Stad, zou historicus Ami Gluska schrijven. 

In het dagboek van Ben-Gurion wordt een gesprek vastgelegd met zijn voormalige assistent, die nu voor Dayan werkt. “Moshe wil het [de Oude Stad] niet veroveren,” zei de assistent, “omdat hij de Westelijke Muur niet terug wil geven.” Dayan had aan de vooravond van de oorlog tegen het kabinet gezegd: “We hebben geen enkel territoriaal doel.”

De Oude Stad was zo’n monumentale prijs dat sommige ministers zich afvroegen of een land met minder dan drie miljoen inwoners het zou durven claimen. Aan de andere kant, hoe kon de herboren Joodse staat het niet claimen? De wortels van Israël lagen niet in Tel Aviv of zelfs niet in het moderne Jeruzalem, de hoofdstad van Israël, maar in de stad met dezelfde naam die over een smalle strook niemandsland lag, anderhalve kilometer van waar ze zaten.

De Generale Staf, die in zijn kluizen noodplannen had voor potentiële doelen in het Midden-Oosten, had er geen voor de Oude Stad van Jeruzalem, letterlijk op een steenworp afstand van Israëlische buurten – geen aanwijzing van welke poort te doorbreken, geen strijdplan binnen de muren.

Het Israëlische publiek werd de hele dag in het ongewisse gehouden over de ontwikkelingen op het slagveld na de eerste oorlogsaankondiging om 8 uur ’s ochtends. Degenen die Arabisch verstonden hoorden uitbundige beweringen van Radio Cairo en Radio Amman, maar het Israëlische opperbevel vreesde dat het voortijdig onthullen van de successen van Israël zou leiden tot de VN om een ​​staakt-het-vuren op te roepen voordat de overwinning was bezegeld.

Pas een uur na middernacht – 17 uur na de eerste aankondiging van schermutselingen met Egypte – introduceerde Israel Radio de stafchef van het leger Yitzhak Rabin zonder voorafgaande kennisgeving. Ondanks het uur waren bijna alle volwassenen in het land wakker en luisterden.

Op kalme toon vertelde generaal Rabin dat Israëlische troepen El Arish in de Sinaï hadden bereikt en dat Jenin, op de Westelijke Jordaanoever, was gevallen. Het was de eerste bevestiging dat de oorlog niet binnen Israël maar in vijandelijk gebied werd uitgevochten.

Rabin werd gevolgd door de commandant van de luchtmacht, generaal Mordecai Hod. Met droge stem beschreef hij de klap die zijn vliegtuigen toebrachten aan de luchtmachten van Egypte, Jordanië, Syrië en Irak, waarbij hij het ongelooflijke aantal van 400 vijandelijke vliegtuigen liet vallen die deze dag werden vernietigd, waarvan het grootste deel op de grond. Israëlische verliezen werden gegeven als 19 vliegtuigen.

De parachutistenbrigade sloot zich na zonsopgang op dag twee aan bij Mount Scopus na een hevig gevecht bij Ammunition Hill en Sheikh Jarrah, waarbij zware verliezen vielen. Vanaf de bergkam keken de commandanten neer op een spectaculair uitzicht op de aangrenzende oude stad.

Gezien de verdeeldheid binnen het kabinet, stelde minister van Buitenlandse Zaken Abba Eban voor om de aangekondigde verovering van de Oude Stad aan te kondigen als een tactische reactie op Jordaanse beschietingen, waardoor de kwestie van de toekomstige status ervan wordt uitgesteld en de mogelijkheid van een terugtrekking open blijft. (Bijna 1.000 gebouwen in Israëlisch Jeruzalem werden getroffen door granaten, maar liepen slechts beperkte schade op.) Eshkol nam de suggestie van Eban over.

Overlevende Jordaanse soldaten die buiten de oude stad hadden gevochten, trokken zich tegen de schemering terug binnen de muren en de grote houten poorten werden met bouten dichtgegooid. Die nacht zocht de Jordaanse commandant, Brig. Ata Ali Haza’a de gouverneur van het Jordaanse Jeruzalem, Anwar al-Khatib, op. 

De elektriciteit was afgesneden en de twee mannen zaten in het donker in het kantoor van Khatib naast de Tempelberg, alleen verlicht door periodieke Israëlische fakkels. Op jeeps gemonteerde luidsprekers buiten de muren riepen bewoners in het Arabisch op om buiten hun huizen witte vlaggen op te hangen.

“De strijd is verloren”, zei Haza’a. Op twee na waren zijn 23 officieren allemaal gedeserteerd en zonder hen konden de troepen niet worden gecontroleerd. De mannen waren gedemoraliseerd en uitgeput. Om hen te redden, zei hij, had hij geen andere keuze dan zich terug te trekken voordat de Israëli’s aanvielen. Khatib was geschokt. Hij probeerde te argumenteren dat Haza’a’s 500-600 mannen, met Jeruzalemieten die vrijwillig als officieren dienst deden, een effectief gevecht konden leveren in een doolhof als de Oude Stad.

“‘Mijn troepen zijn niet in staat weerstand te bieden,” antwoordde de brigadegeneraal. Kort voor zonsopgang leidde hij hen door de Mestpoort, de enige poort die niet werd geblokkeerd door Israëlische troepen, en ging op weg naar de rivier de Jordaan.

Het was Begin die het laatste bedrijf in gang zette. Hij was de avond ervoor in het kabinet overstemd toen hij opriep tot een onmiddellijke aanval op de oude stad. Hij ontwaakte uit een onrustige slaap en stemde af op de BBC. Het belangrijkste nieuwsbericht ging over een staakt-het-vuren in het Midden-Oosten die de Veiligheidsraad vandaag wilde afkondigen. Begin belde Dayan en zei: “we kunnen niet meer wachten.”

Dayan was het daarmee eens. Om 5.30 uur werd Narkiss gecontacteerd door Dayan’s plaatsvervanger, generaal Haim Bar-Lev. De parachutisten zouden de Oude Stad zo snel mogelijk aanvallen. Het kabinet had het nog niet goedgekeurd, zei hij, maar dat zou in een telefonische peiling ongetwijfeld gebeuren. Elke slepende dubbelzinnigheid was terzijde geschoven door de snelle ontwikkelingen.

Het vertrek van Haza’a’s troepenmacht bespaarde de parachutisten die om 10.00 uur door Lion’s Gate braken een bloedig gevecht. (Twee Israëli’s zouden binnen de muren worden gedood in schermutselingen met een verstrooiing van Jordaanse soldaten die waren achtergebleven.)

Plaatje hierboven: Jeruzalem, 5 juni 1967. Israëlische soldaten kijken vanop een heuvel neer op de stad en staan op het punt om hun hoofdstad weer te heroveren en de illegale Jordaanse bezetting te verdrijven uit Oud-Jeruzalem en Judea & Samaria [beeldbron: Wikimedia]

Toen Dayan op de Tempelberg aankwam, beval hij dat een Israëlische vlag die door soldaten op de Rotskoepel was gehesen, moest worden verwijderd. Hij zou binnenkort de facto de controle over de Tempelberg teruggeven aan de islamitische religieuze autoriteiten.

Bij de Westelijke Muur las Dayan een verklaring voor aan de pers:

“We zijn teruggekeerd naar de heiligste van onze sites en zullen er nooit meer van worden gescheiden. Aan onze Arabische buren strekt Israël de vredeshand uit; en aan de volkeren van alle religies garanderen wij volledige vrijheid van aanbidding en religieuze rechten. We zijn niet gekomen om de heilige plaatsen van anderen te veroveren, noch om hun religieuze rechten te verminderen, maar om de eenheid van de stad te verzekeren en er in harmonie met anderen in te leven.”

Hoewel ze genereus en staatsman waren, betekenden Dayans woorden dat de Oude Stad niet zou worden opgegeven. Een commissie bestaande uit hoge ambtenaren en een generaal werd aangesteld om de nieuwe oostelijke grens van Jeruzalem op te stellen. Drie weken na de oorlog nam de Knesset hun aanbevelingen over, waarbij 28 vierkante mijl werd geannexeerd, inclusief land dat toebehoorde aan twee dozijn Arabische dorpen.

Van de ene op de andere dag verdrievoudigde het Israëlische Jeruzalem in omvang en hield het Jordaanse Jeruzalem op te bestaan. Het geannexeerde gebied werd in de eerste plaats uitgehouwen op basis van veiligheid, niet op heiligheid. De planners kozen voor hoger gelegen terrein en creëerden een buffer om te dienen – militair en demografisch – mocht er opnieuw oorlog vanuit het oosten dreigen.

Wat was Jordaans Jeruzalem, met inbegrip van de halve mijl vierkante Oude Stad en de Olijfberg, vormde slechts 6% van het ingenomen land. Maar de ommuurde entiteit, met zijn wallen en heilige plaatsen, zou het hart van Jeruzalem blijven en verhalen herbergen die zowel sublieme contemplatie als raketoorlogen kunnen inspireren. De Arabieren en Joden van Jeruzalem zouden in de nabijheid beginnen te bidden terwijl ze zich verdrongen om een ​​plaats bij de poort naar de hemel.

Bronnen:

 • naar een artikel van Abraham Rabinovich “Six Day War: When Israel reclaimed Jerusalem, its eternal capital” van 4 juni 2021 op de site van The Jerusalem Post

Een gedachte over “Zesdaagse oorlog: toen Israël Jeruzalem heroverde, zijn eeuwige hoofdstad

 1. De 6-daagse oorlog.

  Waarom is hij ook alweer begonnen?

  O ja…..Arabische landen wilden het kleine Israel vernietigen.

  1) Egypte door vaarroutes voor voorraden in Straat van Tiran te sluiten.

  2) Jordanie & Syrie omdat ze dachten dat het déze keer wél zou lukken.

  a) Toen waren “bezet Oost- Jeruzalem & West Bank” nog in Jordaanse handen. (sinds 1948)

  b) Toen waren er nog géén settlements!

  c) De Golan was nog bezet Syrie, van waaruit iedere dag Israelische vaartuigen & burgers & landerijen werden beschoten.

  ** En tóch wilden ze oorlog!

  ** En tóch wilde niemand die beroemde ‘legitieme’ staat
  palestina oprichten.

  ** En toch kraaide er geen haan naar …..ook geen ‘palestijnse”.

  Maaaaar……toen ging het mis en verloren ze hun héle inzet.

  Misschien zouden onze “experts” & beleidsmakers tóch nog eens een geschiedenisboek ter hand nemen i.p.v. zich gek laten maken door gezichtsloze tiktokkies.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.