De nieuwe regering Bennett-Lapid begint al helemaal onderaan

Plaatje hierboven: Een zure overwinning voor het duo Naftali Bennett en Ayelet Shaked van de Yamina-partij. Op de achtergrond stapt Bezalel Smotrich, leider van de Religieuze Zionistische partij, boos weg van een persconferentie

Benjamin Netanyahu, met de 52 leden van de Knesset die hem steunen, verliest het premierschap vanwege ernstige beschuldigingen tegen hem. 

Zijn tegenstanders, die de toekomstige regering in elkaar knutselen, beweren dat “zijn heerschappij onwettig is” omdat hij “alleen geeft om zijn eigen voortbestaan, geen nationale begroting heeft goedgekeurd, zijn eigen belangen verkiest boven die van het land”, en dat hij “zijn heeft geloofwaardigheid verloren”.

 • 1. Geloofwaardigheid: Zelfs vóór haar oprichting lijdt de toekomstige Bennett-Lapid-regering al aan dezelfde kwalen.  De schijnbare volgende premier, Naftali Bennett, heeft het vertrouwen verloren van de meeste van zijn kiezers, die volgens peilingen volledig gekant zijn tegen de samenstelling van de regering die hij wil leiden.

De achtergrond hiervoor is natuurlijk zijn campagnebeloften om niet bij Lapid te blijven zitten en alleen een rechtse regering te vormen. Met deze posities als uitgangspunt is het moeilijk te concluderen dat hij meer geloofwaardigheid heeft dan Netanyahu.

 • 2. Overlevingsvermogen: dit zal de belangrijkste en misschien enige doelstelling zijn van de nieuwe regering in het algemeen en van Bennett in het bijzonder. Er bestaat immers een ideologische kloof tussen de leden van de voorgestelde coalitie. Ze zijn het over niets eens, behalve ‘niet Netanyahu’. 

Deze realiteit zal Bennett, Lapid en de overige leden dwingen beslissingen te nemen die volledig in tegenspraak zijn met hun eigen wereldbeeld. Hoe zullen deze “compromissen” anders zijn dan de vele keren dat Netanyahu zijn eigen waarden moest opgeven om te overleven!? 

Hier hebben we parlementslid Matan Kahana, de lakei van Bennett, die al zegt: “Er is een tijd voor ideologie en tijd voor verzachting.” Met andere woorden, zeg vaarwel tegen ideologie en hallo tegen zetelologie.

 • 3. Het budget: Volgens rapporten zijn Bennett en Lapid van plan om de historische beperking op te heffen die is verankerd in de basiswet en die regeringen verplicht om begrotingen goed te keuren. 

Deze wet werd geratificeerd omdat onverantwoordelijke Israëlische regeringen er niet in slaagden de nationale begrotingen goed te keuren, zoals Netanyahu vorig jaar ten onrechte niet heeft gedaan. Maar als Bennett en Lapid een pad uitstippelen waardoor ze een budget kunnen vermijden, hoe is dat dan beter dan Netanyahu?

 • 4. Legitimiteit (I): “Netanyahu kreeg vier keer geen steun van het volk”, zeggen leden van de nieuwe regering. Dit is natuurlijk correct, maar heeft een van hen meer steun gekregen? Zijn de zes mandaten van Bennett, of de 17 van Lapid, meer dan de 30 mandaten van Netanyahu!? Dit hele argument is volkomen absurd. 

Bovendien zal deze toekomstige regering de eerste minderheidsregering in de geschiedenis van Israël zijn. Kijk eens aan, de regering zonder 61 zetels, waarvan de leden diep verdeeld zijn op alle gebieden, wiens premier afkomstig is van een kleine partij waarvan de eigen kiezers zich tegen zijn acties verzetten, zal nu het land besturen. Het is eerlijk om zo’n coalitie een mutatie te noemen die ook lijdt aan een gebrek aan legitimiteit – niet minder dan Netanyahu.

 • 5 Legitimiteit (II): In haar huidige constellatie sluit deze minderheidsregering belangrijke componenten van de bevolking uit, met name het Joodse publiek. Het is in wezen een elitaire regering die, in plaats van te steunen op de steun van de bevolking, vertrouwt op de rijken en machtigen van Israël, met name de invloedrijke linkse media. Het zal misschien het vereiste aantal stemmen in de Knesset opleveren, maar we kunnen moeilijk zeggen dat het in de ogen van het publiek meer legitimiteit heeft dan Netanyahu.

Het komt erop neer dat Bennett, als hij een regering beëdigt, zijn reis vanaf een ongekend dieptepunt zal beginnen. Misschien ontbrak het alleen Ehud Olmert, in de nasleep van de Tweede Libanonoorlog, aan publieke steun in dezelfde mate waarmee Bennett zal beginnen. 

Vanuit deze uitgangspositie zal Bennett binnenkort zeer moeilijke beslissingen moeten nemen die de economische situatie van miljoenen kunnen beïnvloeden en levens in gevaar kunnen brengen, terwijl hij te maken krijgt met diplomatieke druk die hij niet kan doorgronden.

Het is op zijn zachtst gezegd niet ideaal om op deze manier een nieuwe regering te beginnen.

Bronnen:

 • naar een artikel van Ariel Kahana “The new government is already starting from behind” van 1 juni 2021 op de site van Israel Hayom
 • naar een artikel van David Israel “Hindsight Politics: Poll Shows 52% of Yamina Voters Regret their Choice” van 3 juni 2021 op de site van The Jewish Press
 • naar een artikel van Stuart Winer “Smotrich threatens to expel Arab MK, other Muslims who don’t accept Jewish rule” van 7 april 2021 op de site van The Times of Israel
 • naar een artikelPoll: Most Israelis prefer the Bennett government” van 6 juni 2021 op de site van Arutz Sheva

3 gedachtes over “De nieuwe regering Bennett-Lapid begint al helemaal onderaan

 1. De grootste scam in de Israelische politieke geschiedenis sinds haar oprichting.

  Van uitsluiting (niet boven de kiesdrempel) tot PM met 6 leden.

  Een kadootje van Zionistisch idiologisch rechts aan de linkse & Moslim partijen…..

  Bennett & Gideaon Saar……& Shaked

  Bennenett die alle partij principes overboord heeft gegooid voor 2 jaar PM, zonder de steun van zijn achterban. Hij weet natuurlijk dat zijn politieke carriere over is en pakt daarom zijn droom.

  Gideon Saar, de beledigde schoonheid die, omdat hij geen baan kreeg aangeboden in een Netanyahu regering, nu de hele partij verkoopt.

  Ayelet Shaked kiest loyaliteit aan Bennett, niet aan haar achterban.

  Een allegaartje van partijen met allemaal een totaal opposite mening en hangend aan het infuus van een Islamitische partij.

  Hét rampen scenario par excellence.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.