Hamas dreigt gevechten te hervatten als Israël de ‘hulp’-fondsen uit Qatar niet aan de Gazastrook doorgeeft

Als Israël de doorgang van Qatarese fondsen naar de Gazastrook niet toestaat, zal Hamas de situatie aan de grens met Israël escaleren, vertelden bronnen in de terreurgroep vrijdag aan de Libanese media.

Met de goedkeuring van Israël heeft Qatar de afgelopen jaren honderden miljoenen dollars in contanten verdeeld om de Hamas-heersers van Gaza in staat te stellen brandstof te betalen voor de elektriciteitscentrale van de Strook, ambtenaren te betalen en hulp te bieden aan tienduizenden verarmde gezinnen.

Hamas-bronnen vertelden de Libanese krant Al Akhbar dat de organisatie zou wachten tot het einde van volgende week voor het geld binnenkomt, “en als dit niet gebeurt, zal het een belangrijke beslissing nemen met betrekking tot het wederzijdse staakt-het-vuren”, dat twee weken geleden van kracht werd. na 11 dagen vechten met Israël.

Een hoge Hamas-functionaris zei in januari dat Qatar elke maand $ 30 miljoen zou verstrekken , bedoeld voor arme gezinnen in de Gazastrook.

Qatar is een belangrijke steunpilaar van Hamas en heeft sinds 2012 zo’n 1,4 miljard dollar geïnvesteerd in de kustenclave, zei de Qatarese minister van Buitenlandse Zaken sjeik Mohammed bin Abdulrahman al-Thani vrijdag op een financiële conferentie in St. Petersburg, Rusland.

Al-Thani verwierp frequente beschuldigingen dat het Qatarese geld naar de terreurorganisaties in Gaza gaat en voerde aan dat Israël weet hoe het geld wordt overgemaakt, meldde de Ynet-nieuwssite.

Volgens het Libanese rapport dreigde de groep “druk uit te oefenen in het grensgebied”, en zou ze ook haar toevlucht kunnen nemen tot opties die “de grootschalige confrontatie zouden kunnen vernieuwen”, zonder verder uit te werken.

Israël en Hamas sloten vorige maand 11 dagen van gevechten af ​​waarin de terreurgroep zo’n 4.300 raketten afvuurde op Israëlische steden en dorpen, en Israël lanceerde honderden vergeldingsaanvallen in de Gazastrook.

Volgens het door Hamas geleide ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn tijdens de gevechten 253 Palestijnen gedood, onder wie 66 kinderen. Palestijnse terreurgroepen in Gaza hebben gezegd dat 80 van de totale slachtoffers strijders waren, terwijl Israël zegt dat het werkelijke cijfer veel hoger is. 

Dertien mensen in Israël, waaronder een 5-jarige jongen en een 16-jarig meisje, werden gedood. Israël zegt dat tientallen dodelijke slachtoffers in Gaza werden veroorzaakt door Hamas-raketten die tekortschoten en in de Strook landden.

Sinds het staakt-het-vuren op 20 mei van kracht werd, is er geen raketbeschieting meer geweest vanuit Gaza richting Israël. Echter, zondagavond stak een Palestijn die de Strip overstak  een bewaker neer , waarbij hij hem licht verwondde buiten een Israëlische stad in de buurt van de enclave. 

Maandag werd  een brand in Zuid-Israël  blijkbaar aangewakkerd door een door een ballon gedragen brandbom die vanuit de Gazastrook werd gelanceerd.

De dreigementen van vrijdag door niet nader genoemde functionarissen van de terreurgroep waren niet de eerste sinds het staakt-het-vuren.

Een leider van de terreurgroep in Gaza dreigde afgelopen woensdag met het hervatten van raketaanvallen als Israël de Al-Aqsa-moskee op de Tempelberg in Jeruzalem “schendt”, terwijl een woordvoerder van de gewapende vleugel van Hamas vorige week een menigte aanhangers vertelde dat het zal reageren op elke Israëlische escalatie in natura, nadat sommige Israëlische functionarissen hadden opgeroepen tot een hardere reactie op de terreurgroep, inclusief de hernieuwing van moorden op Hamas-leiders.

Bronnen:

  • naar een artikel van Emanuel Fabian en Aaron Boxerman “Hamas threatens to renew fighting if Qatari funds don’t enter Gaza next week” van 4 juni 2021 en een artikelQatar says it will contribute $500 million for Gaza reconstruction” van 27 mei 2021 op de site van The Times of Israel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.