Mansour Abbas (Ra’am): ‘Wij maken deel uit van het Palestijnse volk’

Zoals bekend staan we aan de vooravond van een historische politieke omwenteling in Israël waarbij premier Netanyahu na 12 jaar ononderbroken bestuur opzij wordt geschoven en een regering tot stand zal komen waaraan voor het eerst sinds lang tijd de Likoedpartij niet aan zal deelnemen.

Het nieuwe kabinet zal wellicht op woensdag 9 juni 2021 worden beëdigd. Eén van de opmerkelijkste partners in het nieuwe kabinet, dat onder leiding zal staan van Naftali Bennet, Gantz en Lapid, is de Arabisch partij Ra’am (Arab Joint List) geleid door Mansour Abbas.

Ra’am-voorzitter Mansour Abbas gaf donderdag een interview aan de Jordaanse omroep Al-Mamlaka en besprak zijn besluit om deel te nemen aan de coalitie onder leiding van Yair Lapid en Naftali Bennett.

We maken geen onderscheid tussen rechts en links van de zionistische politieke boog – ze dienen allemaal hun project, hun land, de verschillen tussen hen zijn niet zo groot“, zei Abbas, wiens opmerkingen werden vertaald door Omri Haim van het Israëlische publiek. omroep Kan .

Abbas benadrukte tijdens het interview dat hij en zijn volk geen Israëli’s zijn, maar deel uitmaken van een “Palestijns Arabisch publiek – wiens mensen burgers van Israël zijn en een deel van ons Palestijnse volk”.

Hij werd ook gevraagd wat de rode lijnen van zijn beweging waren en hoe hij reageerde op beschuldigingen tegen hem dat hij een daad van verraad had gepleegd aan de Palestijnse Arabieren. 

Hij antwoordde dat zijn identiteit duidelijk is en dat hij zijn deel doet als het gaat om de kwestie van “ons Palestijnse volk: we steunen Al-Aqsa, bewaken de moskee, investeren in ontwikkeling in Jeruzalem om ons volk daar te vestigen.

Abbas voegde eraan toe dat “als burgers van Palestina die in deze realiteit zijn geboren, we ons beleid voeren in overeenstemming met deze realiteit … we zullen nooit opgeven om onze voeten in ons land en thuisland te vestigen.

Journalist Khaled Abu Toameh over…

“Wie is Mansour Abbas?

We hebben twee abbases: Mahmoud Abbas en Mansour Abbas. Ik blijf mezelf afvragen: “Wat maakt iemand die aangesloten is bij de Moslimbroederschap ineens zo pragmatisch?”

Mansour Abbas behoort tot de Islamitische Beweging in Israël en zijn opvattingen zijn algemeen bekend of zijn al vele jaren bekend. Persoonlijk vertrouw ik niets dat uit de Moslimbroederschap komt of iemand die bij de Moslimbroederschap is aangesloten.

Hij heeft zijn ideologie niet opgegeven. Ik zag geen verandering in de ideologie van Mansour Abbas of in de lijst van zijn partij en de ideologie van zijn partij, maar ik zag wel enkele verrassende ontwikkelingen uit Mansour Abbas komen.

Mansour Abbas presenteert vandaag een nieuwe trend onder Arabische Israëli’s. Hij maakte zich los van de Gezamenlijke Lijst, die vroeger uit vier Arabische partijen bestond, en deed mee aan de laatste Israëlische verkiezingen op een ticket waarop stond: “Stem op mij. Ik wil integratie in de Israëlische samenleving. Stem op mij. Ik wil onderdeel van het Israëlische besluitvormingsproces.”

Als zodanig hebben meer dan 150.000 Arabieren in Israël op hem gestemd, wat een goed teken is. Het laat zien dat de Arabieren in Israël integratie willen. Ze willen niet dat hun vertegenwoordigers in de Knesset praten over Hamas en de islamitische jihad of dat ze de Palestijnse Autoriteit vertegenwoordigen.

Ze willen dat hun vertegenwoordigers in de Knesset zich bezighouden met de echte problemen waarmee de Arabische gemeenschap in Israël wordt geconfronteerd, en dat is waar Mansour Abbas zeer succesvol was.

Hij zei tegen de Arabisch-Israëlische kiezers: “Stem op mij. Ik ga de PLO niet vertegenwoordigen. Ik ga Hamas niet vertegenwoordigen. Ik zal me concentreren op interne kwesties, en ik, Mansour Abbas, ik sluit de mogelijkheid niet eens uit om in een door Netanyahu geleide regering te zitten”, en als zodanig stemden veel mensen op hem.

Nu is het voorbarig om beleid te beoordelen. Maar als Mansour Abbas een authentieke vertegenwoordiger van de Arabische Israëli’s zal zijn en zich wil inzetten voor gelijkheid en voor betere dienstverlening, en voor het oplossen van de problemen van werkloosheid en armoede in de Arabische sector, dan is dat heel goed.

Als hij zijn lijst gaat gebruiken als een Trojaans paard om deel te nemen aan een Israëlische coalitie en ons dan begint te vertellen over de Moslimbroederschap, en dan praat over het verspreiden van de islam en zo, nee, dank je. Dat is niet wat de Arabische Israëli’s willen. We moeten afwachten.

Er zijn daar twee Mansour Abbases. Er is er één die aangesloten is bij de Moslim Broederschap en er geen afstand van heeft genomen.

Er is nog een Mansour Abbas die een pragmatische, realistische man lijkt te zijn die zijn volk wil dienen. Ik stel voor dat we afwachten wat er gaat gebeuren.

Bronnen:

 • naar een artikelMansour Abbas: We are part of the Palestinian people” van 4 juni 2021 op de site van Arutz Sheva
 • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Middle East: An Alarm Bell to the Biden Administration” van 3 juni 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Mansour Abbas (Ra’am): ‘Wij maken deel uit van het Palestijnse volk’

 1. De ‘Just no Bibi patchwork coalitie.
  Een rampscenario in de maak.

  Het goede nieuws?
  Binnen een jaar zijn ze weg……..’als ze al ingezworen worden.

  Bennett wéét dat bij volgende verkiezingen zijn koffers kan pakken, samen mat Shaket…… en daarom zal hij aan alles toegeven om dit te vemijden.

  Deze Yemina partij (Ideologisch Rechts) heeft zijn reden van bestaan verkwanselt en zijn rechtse ideologische kiezers in een links/Islamitische coalitie gemanouvreerd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.