Israël soeverein van de VS of diens satellietstaat?

Minister van Defensie Benny Gantz verwelkomt zijn Amerikaanse tegenhanger, Lloyd Austin

“Israël heeft het recht om zichzelf te verdedigen”, zei Joe Biden onder toejuichingen van de Joodse staat. Maar blijkbaar niet te sterk of te lang. Toen de druk van de linkervleugel van zijn partij ongemakkelijk begon te worden, stelde hij een ultimatum. En als Amerika zegt “spring”, dan springt Israël.

Een van de grootste fouten die Israël heeft gemaakt in de 73 jaar sinds zijn onafhankelijkheidsverklaring was om zich aan te melden als een satelliet van de Verenigde Staten, in ruil voor militaire hulp.

De hulp is invretend geweest : het geeft de VS te veel invloed op ons beleid, verstoort onze beslissingen over militaire aankopen, corrumpeert onze besluitvormers, verlamt onze eigen defensie-industrie en schaadt onze soevereiniteit. We hebben het niet nodig en we zouden beter af zijn zonder.

Hoewel veel Amerikanen Israël steunen, zijn er, waaronder sommigen in het Amerikaanse Congres, de Senaat en de regering, die liever zouden zien dat ze verdwijnt. Zelfs onder degenen die Israël steunen, is kennis van de feiten over onze situatie zeldzaam. 

Amerikaanse media zijn, op enkele uitzonderingen na, op zijn best sterk bevooroordeeld in de richting van een beleid van Israëlische concessies waar de meeste Israëli’s tegen zijn. Sommige misvattingen van de media zijn lachwekkend, zoals hun herhaling dat Benjamin Netanyahu een “hardline rechtse” is. Veel Israëli’s zouden hierop reageren, “was dat maar waar!”

Israël en zijn conflict met de Palestijnse Arabieren is een zeer partijdige kwestie geworden, waarbij Amerikaanse politici onzin spuien om hun politieke basis te activeren. Anti-Israël-propaganda is een grootschalige industrie geworden in de VS, met tal van organisaties die opkomen, gefinancierd door onze staatsvijanden en niet-statelijke actoren zoals de groepen geassocieerd met George Soros, waarschijnlijk de meest productieve financier van anti-Israëlische initiatieven .

Naast dit alles maken de VS momenteel een krampachtige sociale omwenteling door waarin het onderwerp ras centraal staat. De mix van geweld en onsamenhangende ideologieën, samen met wat waarschijnlijk een opzettelijke poging is om het land te destabiliseren, heeft in sommige delen van de samenleving ook aanleiding gegeven tot antisemitisme (zoals politieke en economische instabiliteit altijd doet) en zijn constante metgezel, misoziony , de irrationele , extreme en obsessieve haat tegen de Joodse staat

Sommigen hebben opzettelijk geprobeerd om binnenlandse raciale kwesties, zoals de betrekkingen tussen de politie en zwarte Amerikanen, aan Israël te koppelen. Ondanks de absurditeit van dit voorstel, heeft het veel steun gekregen.

Henry Kissinger zei ooit dat Israël geen buitenlands beleid heeft, alleen een binnenlands beleid. Dit geldt ook voor Amerika. Alle politiek, zoals Daniel Moynihan zei, is lokaal. In steeds meer ideologische plaatsen mogen ze ons niet, en dat heeft effect op het nationale beleid.

Willen wij, als Israëli’s, ons voortbestaan ​​verbinden met de VS? Of een andere grootmacht, zoals China bijvoorbeeld? Ik denk het niet.

Maar wat is het alternatief? Israël is een heel klein land met een kleine bevolking in een steeds vijandiger wordende wereld. Het bevindt zich op een zeer strategische plek, zowel fysiek als in de conceptuele geografie van een groot deel van het menselijk ras. Zonder bondgenoten zou ze overgeleverd zijn aan veel grotere en sterkere naties. Vandaag wordt ze geconfronteerd met een directe dreiging vanuit Iran, een land met een bevolking die bijna tien keer groter is.

De Trump-regering, wat er ook maar over gezegd kan worden, was stevig pro-Israël. Haar acties met betrekking tot Jeruzalem en de Golanhoogten, evenals de scherpe vermindering van de financiële steun aan UNRWA en de Palestijnse Autoriteit, versterkten Israël met betrekking tot haar interne en naburige vijanden. De Abraham-akkoorden die het bemiddelde, boden – voor de eerste keer – een waar licht aan het einde van de tunnel voor het Israëlisch-Arabische conflict, op een manier die de koude vredesakkoorden met Egypte en Jordanië niet deden.

Ik was destijds erg optimistisch dat het beleid van Trump het begin markeerde van vooruitgang weg van het internationale isolement, evenals – voor de eerste keer – een einde aan de kunstmatige steun voor de giftige en destructieve Palestijnse beweging. 

Israël, dacht ik, zou zich kunnen ontwikkelen tot een leider van een sterke niet-gebonden beweging, inclusief Arabische landen en mogelijk India, die de Iraanse agressie zou kunnen afschrikken. Ik dacht dat de irredentistische PLO en Hamas misschien konden worden verdreven en dat er een vorm van Palestijnse autonomie zou worden gevestigd die zowel een beter leven voor de Palestijnen zou bieden als een einde zou maken aan de plaag van terrorisme die onze natie sinds haar begin vergezelt.

Helaas verwierp de Biden-regering, die de behoefte voelde om alles wat met Trump te maken had te verwerpen, zijn pro-Israëlische beleid. Het ging terug naar het mislukte en gevaarlijke initiatief van de regering-Obama om Iran te sussen, een beleid dat een nieuwe regionale oorlog in het Midden-Oosten garandeert – een die de recente ruzies in Gaza zal laten lijken op een ruzie op het schoolplein. 

Bovendien is het voor mij onmogelijk te begrijpen hoe Iran, waar ‘dood aan Amerika’ een populaire slogan is, een betere bondgenoot van de VS zal zijn dan de ontluikende Abraham Accords-gemeenschap beloofde te zijn.

Biden is een goede vent. Hij zei dat Israël het recht had om zichzelf te verdedigen, en zei dat “totdat de regio, ondubbelzinnig zegt, het recht van Israël om te bestaan ​​als een onafhankelijke Joodse staat erkent, er geen vrede zal zijn.” Hij is niet persoonlijk confronterend met Israël of haar leiders, zoals Obama was. 

Maar men moet verder kijken dan wat politici zeggen naar wat ze doen. Zijn regering gaat door met het hervatten van de Iran-deal en het hervatten van de financiering van de PA en UNWRA. En zijn ultimatum over Gaza, hoe beleefd ook, was nog steeds een ultimatum.

Ik hoop dat het voor Israël mogelijk zal zijn om de nodige veranderingen aan te brengen om zijn afhankelijkheid van de VS te verminderen. Het zal niet gemakkelijk zijn.

Ondertussen worden we deze week geconfronteerd met een test van onze soevereiniteit en onafhankelijkheid. Dat is het conflict over de wijk Sheik Jarrah. Israëls rechtbanken hebben, na een juridische strijd van tientallen jaren, besloten dat vier Arabische families die nooit huur hebben betaald aan de Joodse eigenaren van het onroerend goed, eruit moeten worden gezet. 

Als de huisuitzettingen niet worden uitgevoerd, zal het aantonen dat de Israëlische wet niet van toepassing is in Israël als het de Arabieren en hun internationale supporters niet uitkomt.

Premier Netanyahu zal de komende dagen de kans krijgen om te bewijzen dat hij de leider is van een werkelijk soevereine en onafhankelijke staat. Eens kijken of hij het kan.

Bronnen:

  • naar een artikel van Victor Rosenthal “Sovereign or Satellite?” van 23 mei 2021 op de site van Abu Yehuda

2 gedachtes over “Israël soeverein van de VS of diens satellietstaat?

  1. Prima analyse…….alleen krijgen we nu te maken met een ruziënde Israelische patchwork coalitie en dat zal haar beslist niet helpen….wél haar vijanden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.