Het Midden-Oosten: een alarmbel voor de regering van Joe Biden

Veel journalisten in de reguliere media lijken hier niet geïnteresseerd te zijn in bepaalde verhalen, met name verhalen die een negatief beeld hebben van Arabieren of Palestijnen. 

De meesten zoeken alleen naar verhalen die een negatief beeld hebben van Israël, die een anti-Israëlische invalshoek hebben.

Dat laat de rest van ons kansen om verhalen te publiceren die de reguliere media in het Westen niet willen. Naast Palestijnse zaken volg ik ook de Arabische wereld — waar het belangrijk is om over Iran te praten.

De afgelopen weken zijn veel mensen in de Arabische wereld, vooral in de Golfstaten – Saoedi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten – extreem bezorgd over de manier waarop de regering-Biden en de westerse mogendheden omgaan met de Islamitische Republiek.

Elke dag in tientallen artikelen en opiniestukken – in kranten, websites, radio, televisie-uitzendingen uit deze Arabische landen – is het verbazingwekkend om te zien hoe bezorgd ze zijn, de Arabieren daar, over de mogelijkheid dat de regering-Biden zou kunnen terugkeren naar de nucleaire deal met Iran.

Zelfs vandaag de dag,  schreef een Egyptische journalist hoe ongerust de Arabieren waren over de mogelijkheid om terug te keren naar de nucleaire deal, omdat ze niet Iran vertrouwt. 

De Arabieren zeggen dat de Iraniërs leugenaars zijn. Ze zeggen dat Iran probeert zijn eigen agenda vooruit te helpen. Iran probeert de islamitische revolutie naar de Arabische wereld te exporteren en de Arabische landen te destabiliseren . Iran mengt zich al in de binnenlandse aangelegenheden van de Arabische landen. En ze sponsoren terrorisme.

Als je kijkt naar de Arabische reacties op waar de VS mee bezig zijn, dan zie je dat ze zich minder zorgen maken over de atoombom dan over wat Iran al doet. “Kijk,” zeggen ze, “Iran is al in Jemen via de Houthi-militie; in Libanon via Hezbollah; in Gaza via Hamas; in Syrië via Hezbollah, in het Assad-regime. Iran bemoeit zich ook met de interne aangelegenheden van Irak, en Iran sponsort deze golf van terrorisme in Gaza.” Ze maken zich grote zorgen over wat zij zien als een beleid van verzoening jegens Iran.

Dit is de reden waarom we nu zien dat veel mensen in de Arabische wereld, al deze commentatoren en politieke analisten en columnisten, een alarmbel luiden gericht aan de regering-Biden.

Als ik de Egyptische schrijver in Asharq Al-Awsat , een Saoedische krant, mag citeren , zegt hij: “President Trump had gelijk toen hij uit de overeenkomst met Iran stapte omdat deze overeenkomst erg gevaarlijk was. De Iraniërs hebben zich er toch nooit aan gehouden. probeerden iedereen voor de gek te houden.” Hij schreef zelfs: “Bedankt, meneer de president Trump, dat u op de hoogte bent van de Iraanse truc.”

De boodschap die nu uit de Arabische wereld naar de VS komt, is: “Laat u niet voor de gek houden door de Iraniërs. Als u Iran aanmoedigt, vergemakkelijkt u de missie van Iran om de veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten te ondermijnen. onze regimes, onze regering, onze economie. U helpt Iran via zijn volmachten in het Midden-Oosten – Hezbollah, Hamas, Islamitische Jihad, de Houthi’s – om het terrorisme in de Arabische wereld te verspreiden.”

Dit zijn krachtige berichten.

Ik heb in de Arabische wereld nog nooit zo’n bezorgdheid gezien over het beleid of de houding van een Amerikaanse regering met betrekking tot Iran. We kunnen het niet negeren.

De Saoedi’s zeggen dat hoe meer Amerika Iran kalmeert, hoe meer raketten en drone-aanvallen ze krijgen vanuit Jemen via de door Iran gesteunde Houthi-militie. Kijk ook naar wat er in Libanon gebeurt.

Voor het eerst heb je een Libanese Intifada tegen Hezbollah en Iran. Voor het eerst zijn er mensen die demonstreren in de straten van Beiroet en andere delen van Libanon en zeggen: “We willen een einde maken aan de Iraanse bezetting.” Dit is ongekend. Zulke protesten hebben we in het verleden nog nooit gezien.

De Arabische wereld stuurt uit bezorgdheid een bericht naar de regering-Biden: “Wees alstublieft voorzichtig in uw omgang met Iran. Moedig Iran niet aan. Sus de mullahs niet tenzij ze veranderen, natuurlijk.”

De voorspelling in de Arabische wereld is echter dat de Iraniërs, onder het huidige regime, de mullahs, niet zullen veranderen. Het algemene gevoel is dat de Iraniërs proberen de westerlingen, de regering-Biden voor de gek te houden, door te doen alsof ze zich aan hun afspraken houden en zo. 

Misschien is dat een van de redenen waarom mensen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken mij nu volgen op Twitter om te zien wat ik schrijf. Het is goed dat ze… Of het hun standpunt zal veranderen, weet ik niet, maar ze luisteren in ieder geval naar deze stemmen. We zeggen het gewoon in hun gezicht.

Dat is Iran. De andere kwestie die belangrijk is om aan te pakken, zijn de Palestijnen. Het is mijn favoriete onderwerp. Zoals jullie allemaal weten, zijn de verkiezingen afgelast. Het is als: “O, oké. Grote verrassing.”

Vanaf de eerste dag, in januari, toen president Abbas aankondigde dat hij verkiezingen zou houden, zeiden enkelen van ons dat we zeer ernstige twijfels hadden of hij ze zou houden, en dat we zouden proberen een excuus te vinden om ze voor onbepaalde tijd te annuleren of uit te stellen – – en dat dit excuus bij voorkeur moest zijn door alle schuld bij Israël te schuiven.

Degenen die dachten dat hij dol was op verkiezingen, die weten niet waar ze het over hebben. President Abbas zit nu in het 16e jaar van zijn vierjarige ambtstermijn. Er was geen reden waarom hij op een ochtend op 85-jarige leeftijd plotseling wakker zou worden en zou besluiten de verkiezingen te houden.

Het hele ding was vanaf het begin oplichterij. Het was vooral bedoeld om de Europeanen, die president Abbas onder druk zetten, te sussen: “Alsjeblieft, ga verkiezingen houden. Alsjeblieft, doe iets.”

Veelbelovende verkiezingen waren waarschijnlijk ook een poging om indruk te maken op de regering-Biden door te laten zien dat: “O, ziet u, meneer de president, we zijn in staat om democratie te hebben, of meneer. Mahmoud Abbas…” Dat was de echte bedoeling.

President Abbas zei eerder dat hij niet echt van plan was door te gaan met de verkiezingen, tenzij Israël de stemming in Jeruzalem liet plaatsvinden. Hij zat daar te wachten op een excuus. Ik heb medelijden met al die Palestijnen die zich hebben ingeschreven voor de parlementsverkiezingen, die over een paar weken zouden plaatsvinden.

Als je het positieve aspect van deze hele zaak wilt zien, we hadden 36 lijsten die zich registreerden voor de parlementsverkiezingen, en veel van hen hadden jonge mensen, ambitieuze mensen, hervormers — mensen die democratie willen, die regimeverandering willen, die zeggende: “We zijn de corruptie zat. We willen nieuwe, jonge leiders. Het is tijd om de oude garde, vertegenwoordigd door Abbas, af te schaffen.”

Bronnen:

  • naar een artikel van Khaled Abu Toameh “The Middle East: An Alarm Bell to the Biden Administration” van 3 juni 2021 op de site van The Gatestone Institute

Een gedachte over “Het Midden-Oosten: een alarmbel voor de regering van Joe Biden

  1. De juiste analyse.

    Jammer én levensgevaarlijk dat er in de VS nu een oude seniele man in het Witte huis zit die samen met zijn ideologisch doorgedraaide democratische partij & naieve EU partners gaten in de woestijn zoekt om zijn kop in te verbergen.

    De Arabieren kennen hun pappenheimers en de betweterige Biden zou er beter aan doen daarna te luisteren.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.