De Verenigde Naties over de status van Jeruzalem

VN-secretaris-generaal António Guterres sprak op 20 mei 2021 tot de Algemene Vergadering (UNGA) toen de laatste strijd tussen HAMAS en Israël ten einde liep. Hij sprak meerdere malen over de status van Jeruzalem:

 • “Ik maak me ook grote zorgen over de aanhoudende gewelddadige confrontaties tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnen op de bezette Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, waar verschillende Palestijnse families worden bedreigd met uitzetting.”
 • “Ik dring er bij Israël op aan om de sloop en uitzettingen in de bezette Palestijnse gebieden, inclusief Oost-Jeruzalem, stop te zetten, in overeenstemming met zijn verplichtingen op grond van de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving. Alle nederzettingenactiviteiten, inclusief huisuitzettingen en vernielingen, zijn illegaal volgens het internationaal recht.”
 • Jeruzalem is een heilige stad voor drie wereldreligies. Ik onderstreep dat de status-quo op de heilige plaatsen moet worden gehandhaafd en gerespecteerd.”
 • “We moeten werken aan een hervatting van de onderhandelingen die de status van Jeruzalem en andere problemen met de definitieve status zullen aanpakken, de bezetting zullen beëindigen en de realisatie van een tweestatenoplossing op basis van de lijnen van 1967, de resoluties van de Verenigde Naties, het internationaal recht mogelijk zullen maken. en wederzijdse overeenkomsten, met Jeruzalem als hoofdstad van zowel Israël als Palestina.”

Merk op hoe VN-secretaris-generaal António Guterres wisselde tussen “Oost-Jeruzalem” en “Jeruzalem”. Hij noemde het een echte plaats wanneer het verbonden was met de ‘bezette Westelijke Jordaanoever’, maar gaf toe dat het voor de rest een enkele stad is.

Toen het over Oost-Jeruzalem ging, verklaarde hij dat Arabieren het recht hebben om daar te wonen, terwijl Joden er geen hebben. Elk huis waar een Jood woont, werd omgevormd tot een “nederzetting”, zelfs een gebouw dat hij bezit en waar zijn voorouders woonden.

Aangezien het betrekking heeft op de “status-quo op de heilige plaatsen”, die momenteel een verbod op Joods gebed op hun heiligste locatie van de Joodse Tempelberg omvat, wil Guterres dat dat verbod van kracht blijft. 

Hij lijkt ook te willen dat de Arabische krakers in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem, die weigeren huur te betalen aan de joodse eigenaren, kunnen blijven. Hij wil echter schijnbaar dat alle Joden die in “Oost-Jeruzalem” wonen, uit de stad worden verdreven, omdat ze dit illegaal doen “volgens het internationaal recht”.

Sjeik Jarrah-buurt zoals in kaart gebracht door de pro-Palestijnse groep Peace NowHuizen waar Joden wonen, worden als “nederzettingen” beschouwd, terwijl andere huizen geen speciale markeringen krijgen.

Guterres riep ook op tot hervatting van de onderhandelingen tussen de partijen, maar riep tegelijkertijd op tot de resultaten waar de Palestijnen de voorkeur aan geven: dat de onderhandelingspositie begint bij “de lijnen van 1967” en dat Jeruzalem de “hoofdstad van zowel Israël als Palestina” zal zijn, standpunten die niet de voorkeur genieten van Israël.

De verschillende standpunten vertonen inconsistentie in de toepassing, tenzij ze worden beschouwd als het streven naar resultaten die de voorkeur genieten van de Arabieren.

Als de Verenigde Naties voorstander zijn van de “status quo” in zaken als het verbod op Joods gebed op de Tempelberg en het beschermen van de residentie van Palestijnse krakers, erkent ze impliciet alle Joden die al in Oost-Jeruzalem wonen en zou ze hen niet langer “kolonisten” moeten noemen. 

Als de VN streeft naar coëxistentie tussen Joden en Arabieren, moet ze volledige gelijke rechten voor Joden op de Tempelberg ondersteunen, en voor Arabieren en Joden om vrij samen te leven zoals ze willen in heel Jeruzalem. 

Ten slotte, als de VN wil dat de twee partijen over vrede onderhandelen, moet ze de partijen toestaan ​​dat te doen zonder vooruit te lopen op een uitkomst over bepaalde kwesties.

Maar de VN steunt niet echt de status-quo, coëxistentie of een onderhandelde vrede tussen Israëli’s en Palestijnen. De VN steunt alleen de Palestijnen, de geadopteerde afdelingen, waardoor het voor de organisatie onmogelijk is om een ​​constructieve rol tussen de partijen te spelen. Het onderstreept ook het belang voor de Verenigde Staten om volledig achter Israël te blijven staan.

Gevaar: Palestijnse Apartheid!

Bronnen:

 • naar een artikelThe UN on the Status of Jerusalem” van 2 juni 2021 op de site van First One Through

Een gedachte over “De Verenigde Naties over de status van Jeruzalem

 1. Je zou bijna medelijden met deze VN secretaris krijgen.

  De man loopt ‘bezorgd’ van de ene naar de andere vergadering…..terwijl niemand naar hem luisterd.

  De status van “oost”-Jeruzalem is allang uitgehandeld…..het was, is & blijft gewoon de Joodse hoofdstad.

  De “bezette gebieden” aan de Westelijke Jordaanoever (1948-1967, door oorlog verkregen en Joodse bevolking vermoord & uitgedreven) waren, zijn en blijven de Bijbelse gebieden Judea & Samaria, de bakermat van het Jodendom.

  Dat Jeruzalem 3 religies huisvest is prima en Israel zal er ook voor zorgen dat dat zo blijfrt, wat van de Islam bestuurders niet gegarandeerd kan worden.

  Dhr. Guterres zou er samen met zijn organisatie goed aan doen zich eens met échte problemen bezig te houden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.