Palestijnse vrouwenorganisatie kant zich tegen Arabische vrouwenrechten

Elke dag worden in de Palestijnse gebieden en in de wereld tienduizenden meisjes hun gezondheid, rechten en toekomst gestolen. Ten minste 200 miljoen meisjes en vrouwen die nu in 31 landen leven, hebben FGM (Female Genital Mutilation) ondergaan

Sommigen worden onderworpen aan vrouwelijke genitale verminking. Sommigen worden als kind gedwongen tot ‘huwelijken’, en weer anderen worden verwaarloosd of uitgehongerd, simpelweg omdat ze vrouw zijn.

Besnijdenis van Vrouwen

In veel gevallen kunnen ouders die hun dochters aan schadelijke praktijken onderwerpen, dit met goede bedoelingen doen. Ze accepteren ten onrechte dat genitale verminking van vrouwen een rol moet spelen bij de acceptatie door leeftijdsgenoten in gemeenschappen waar deze praktijk wijdverbreid is.

Ze denken ten onrechte dat het uithuwelijken van een kind haar toekomst veilig zal stellen. Sommigen zijn zich niet bewust van de fysieke en psychologische gezondheidsrisico’s. Goede bedoelingen betekenen echter weinig voor het meisje dat de school en haar vrienden moet verlaten om gedwongen te trouwen, of voor het meisje dat een leven lang gezondheidsproblemen heeft als gevolg van verminking door een schadelijk overgangsritueel.

Er is geen bewijs dat vrouwelijke genitale verminking/besnijdenis in Palestina wordt toegepast. Sommigen geloven dat er incidenten plaatsvinden in Palestina meer bepaald in gemeenschappen zoals in de zuidelijke delen van de Gazastrook, waar een Egyptische invloed is. Maar wetten en beleid verbiedt deze praktijken niet specifiek,” aldus UN Woman in een rapportPalestine: Gender Justice & The Law‘ uit 2018.

Er zijn ook geen bewijzen dat FGM in Gaza wordt toegepast en er zijn ook geen data daaromtrent beschikbaar om de eenvoudige reden dat er nooit onderzoek naar werd gedaan vermits Hamas elke poging daartoe verbiedt.

Kortom: FGM wordt wel degelijk toegepast in het bijzonder in Gaza, dat een voormalige kolonie was van Egypte (1948-1967) en sinds 2007 heel alleen door Hamas wordt bestuurt, dat zoals bekend een ent is van de Egyptische Moslim Broederschap.

In buurstaat Egypte, dat sinds 2007 een blokkade van de Gazastrook handhaaft, worden naar schatting 92% van de vrouwen tussen 15 en 49 jaar oud besneden, hoewel die praktijk sinds juni 2008 bij wet is verboden. In 2013 hadden 27,2 miljoen vrouwen FGM ondergaan in Egypte.

Vrouwen NGO in Gaza tegen vrouwenrechten

De Culture and Free Thought Association (CFTA) is een Palestijnse NGO in Khan Younis, een stad in de zuidelijke Gazastrook. 

Hun visieverklaring luidt:  

CFTA streeft ernaar een toonaangevende organisatorische bijdrage te leveren aan de inspanningen van het maatschappelijk middenveld om een ​​Palestijnse samenleving op te bouwen waarin alle burgers vrijheid, gelijkheid en mensenrechten genieten. 

Ze hebben, samen met andere organisaties, € 481.773 ontvangen van de Europese Unie (EU) om de rechten van vrouwen in het Midden-Oosten te ondersteunen. Op het eerste gezicht klinkt CFTA als een organisatie die moet worden ondersteund en die het geld verdient dat ze van de EU hebben gekregen. 

Maar wat heeft de CFTA besloten met al dat geld te doen? Ze besloten het anti-Israëlische beleid te steunen, waarin vrouwen over de hele wereld worden opgeroepen om Israël te boycotten vanwege de “vreselijke” manier waarop Israël vrouwen behandelt. Dit standpunt is in de hoogste mate ironisch als je bedenkt dat Israël verreweg het meest feministische land in het Midden-Oosten is.

Verkrachting is een van de meest flagrante misdaden tegen vrouwen. Als dat zo is, moet de straf voor verkrachting in verhouding staan ​​tot hoe verwoestend het misdrijf is. In Israël kun je 16 jaar tot levenslang verwachten voor de misdaad van verkrachting. 

In Jordanië is verkrachting slechts 7 jaar strafbaar. Dat is minder dan de hoeveelheid tijd in de gevangenis die u zou krijgen voor een gewapende overval in sommige staten in de Verenigde Staten. Heeft de cultuur en vrije gedachte Assoc. riep om Jordanië te boycotten vanwege hun houding van “slap op de pols” ten opzichte van veroordelingen voor verkrachting? 

Een andere misdaad die specifiek vrouwen treft, is echtelijke mishandeling. 51% van de vrouwen in de Gazastrook heeft te maken gehad met een vorm van huiselijk geweld (PCBS, Violence Survey in Palestijnse Society, 2011). Heeft de CFTA een oproep gedaan om hun eigen regering te boycotten omdat ze een angstaanjagend aantal huwelijksmishandeling toelaten?

Free Gaza From Hamas !!

Hoe wordt de getuigenis van een vrouw in de rechtbank afgewogen tegen die van een man? In Egypte, Irak, Iran, Syrië, Jordanië, Saoedi-Arabië en alle gebieden die onder de Palestijnse Autoriteit vallen, is de getuigenis van een vrouw de helft waard van die van een man. 

Dit betekent concreet dat als een vrouw een man beschuldigt van het plegen van een misdaad tegen haar, of het nu gaat om aanranding, beroving, verkrachting, enz., ze een andere vrouwelijke getuige nodig heeft om dezelfde mate van geloofwaardigheid te hebben als de man. Welk land in het Midden-Oosten behandelt de getuigenissen van beide geslachten gelijk? Je zou gelijk hebben om, nogmaals, Israël aan te nemen.

Is Israël een vrouwonvriendelijk land? Is Israël een patriarchale samenleving? In Israël krijgt een kind automatisch het staatsburgerschap als de vader of de moeder staatsburger is. Niet alle landen in het Midden-Oosten volgen het voorbeeld dat Israël geeft. In Jordanië en Libanon moet de vader van het kind staatsburger zijn. Zelfs als een moeder een Jordaanse of een Libanese staatsburger is, als ze met een buitenlander trouwt, krijgt het kind haar staatsburgerschap niet.

Gedwongen kindhuwelijken zijn een weerzinwekkende praktijk en een schending van kinderrechten. Vanaf 2017 is in Gaza 15% van de meisjes onder de 18 jaar getrouwd en 1% van de meisjes onder de 15 jaar. Ter verduidelijking: bijna 4.000 meisjes onder de 15 jaar in Gaza zijn getrouwd. In Egypte is dat 17% onder de 18 en 2% onder de 15. Iran? 17% en 3%. Hoe ziet 3% eruit? 526.854 kleine meisjes die vóór de leeftijd van 15 worden uitgehuwelijkt. In Israël is het illegaal voor een persoon om met iemand onder de 18 te trouwen .

Een van de sterkste indicatoren van gendergelijkheid zijn vrouwen in posities met politieke autoriteit. Vanaf 2018 is 28% van het Israëlische parlement vrouw. Dat verslaat zelfs de Verenigde Staten, waar slechts 20% van het Congres vrouw is. En waar staat het Midden-Oosten op het gebied van empowerment van vrouwen? Het gemiddelde percentage vrouwen in politieke machtsposities in het Midden-Oosten is maar liefst…6%.

Als de Culture and Free Thought Association (CFTA) echt wilde praten over genderongelijkheid en empowerment van vrouwen, zouden ze zich kunnen richten op een aantal van de problemen die in dit artikel worden behandeld. Ze zouden hun buurlanden kunnen oproepen tot hervormingen. Helaas zijn ze meer geïnteresseerd in het doorgeven van hun politieke agenda door de schendingen van vrouwenrechten in het Midden-Oosten te negeren en het enige feministische land in het gebied, Israël, aan te vallen.

Israel, the only place in the Middle East

where woman are truly Free

Bronnen:

  • naar een rapportPalestine: Gender Justice & The Law‘ uit 2018 op de site van UN Woman
  • naar een artikelPalestinian Woman Group against Arab Woman Rights” van 1 juli 2018 op de site van Jerusalem Institute of Justice (JIJ.org)

Een gedachte over “Palestijnse vrouwenorganisatie kant zich tegen Arabische vrouwenrechten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.