Mike Fegelman: Hoe Hamas en de PA de ‘TikTok-intifada’ begonnen

Na twee weken van vijandelijkheden tussen Israël en Hamas-terroristen, zijn de raketten eindelijk gestopt en is er een fragiel staakt-het-vuren tot stand gekomen. In zijn kielzog: dood, vernietiging en trauma.

Ondanks het lijden van onschuldige burgers aan beide kanten, is er niets fundamenteel veranderd. Beide volkeren – Israëli’s en Palestijnen – zijn hier om te blijven, en als er positieve ontwikkelingen plaatsvinden, zal dat waarschijnlijk niet het gevolg zijn van een gewapend conflict. Wat moet er dan veranderen?

Het antwoord op deze vraag betekent zowel het begin als het einde van deze recente geweldsronde. Voordat Hamas lukraak meer dan 4.000 raketten op Israëlische burgers begon af te vuren – terwijl ze zich verschuilden achter Palestijnse burgers – namen de spanningen toe naarmate de islamitische heilige maand Ramadan ten einde liep.

In een poging geweld te voorkomen, installeerde Israël tijdelijke veiligheidspoorten in Jeruzalem, en de Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas reageerden met door de staat gesteunde ophitsing, waarbij jongeren werden aangemoedigd gewelddadig in opstand te komen tegen minimale veiligheidsmaatregelen die werden genomen om wrijving te verminderen en conflicten te voorkomen.

Tegelijkertijd vocht een groep Arabische families in de Oost-Jeruzalemse wijk Shimon HaTzaddik, in het Arabisch bekend als Sheikh Jarrah, tegen uitzetting in een al lang bestaand eigendomsconflict dat op het punt stond te worden beslecht door het Israëlische Hooggerechtshof.

A new intifada wave on ‘Tik Tok’ – Dr. Michael Barak

TikTok-intifada

Zowel de PA als Hamas zagen een kans en grepen die aan en positioneerden de rechterlijke beslissing als een aanval op moslims over de hele wereld en moedigden hun volgers op sociale media opnieuw aan om gewelddadig in opstand te komen. Vandaar de bewering van Israël dat een onroerendgoedgeschil werd gebruikt om onenigheid en geweld aan te wakkeren.

En zo werd de “TikTok-intifada” geboren met video’s die Palestijnen aanmoedigen om Israëli’s aan te vallen. En deze berichten werden wereldwijd geëxporteerd. Joden werden aangevallen in Los Angeles, New York, Toronto, Montreal en elders. Bloeddorstige lynchbendes zwierven door de straten en probeerden een pogrom op gang te brengen zoals we die sinds de Kristallnacht niet meer hebben gezien. Ongebreideld antisemitisme was volop in beeld.

Het duurde niet lang of jonge Palestijnse mannen begonnen enorme rotsstenen aan te leggen in de Al-Aqsa-moskee, een verfoeilijke ontheiliging van de op twee na heiligste plaats van de islam, als voorbereiding op geweld. En toen de politie terecht probeerde die wapens in beslag te nemen, begonnen de relschoppers de politie en Joodse burgers aan te vallen.

Zowel de tijdelijke veiligheidsmaatregelen die Israël in Jeruzalem heeft genomen als de rechterlijke beslissing met betrekking tot de huurders in Sheikh Jarrah, zijn een microkosmos van de kern van het conflict: verkeerde informatie verspreid door de PA en Hamas, aangezet door de mainstream en sociale media, schilderde Israël af als een snode landdief en zijn politie en soldaten als oorlogszuchtig.

Behalve dat niets minder waar is. Israël is een land dat de rechtsstaat respecteert, een onafhankelijke rechterlijke macht heeft en misschien wel het meest morele leger ter wereld – een land dat aanvallen afbreekt wanneer er burgers in het gebied zijn, terwijl zijn tegenstanders zich richten op onschuldigen.

Maar in het heetst van de strijd is de waarheid altijd het eerste slachtoffer. Feiten zoals hoe Israël beweert dat het meer dan 200 terroristen heeft gedood, werden ceremonieel genegeerd in het aantal slachtoffers van de media. Zodra de stenen en raketten door de lucht begonnen te razen, zou het delen van de waarheid met gewone Palestijnen gewoon niet voldoende zijn om de situatie te verdoezelen.

Het is veel gemakkelijker om Israël af te schilderen als een criminele landdief dan om te erkennen dat het Israëlisch-Palestijnse conflict complex is en bol staat van desinformatie, waarbij de ene partij vreedzaam samenleven predikt en een andere partij wil dat het land Israël Judenrein wordt.

Dit staakt-het-vuren is geen vredesakkoord en evenmin een erkenning van de fout door Hamas. Sterker nog, juist het tegenovergestelde. Ismail Haniyeh, een senior Hamas-leider, kraaide dat het geweld één belangrijk doel had bereikt: het voorkomen van vrede met de Joodse staat. “We hebben het project van coëxistentie met Israël, van normalisatie met Israël vernietigd”, zei Haniyeh nadat het staakt-het-vuren van kracht werd.

Haniyeh maakt er geen geheim van dat hij regelmatig het uiteindelijke doel van Hamas, de vernietiging van Israël, en in de tussentijd de voortdurende weigering om het bestaansrecht van de Joodse staat te accepteren, herhaalt. Het sturen van raketten naar Israël en het doden van burgers in hun huizen was daarvoor slechts een middel voor de korte termijn.

Het doel op langere termijn is om een ​​morele gelijkwaardigheid te creëren tussen Israël en de islamistische terroristische groeperingen die de vernietiging ervan nastreven, om ervoor te zorgen dat de handen van Israël gebonden zijn in elk toekomstig conflict, en zo te voorkomen dat het Hamas’ vermogen om Israëlische burgers te vermoorden op een betekenisvolle manier degradeert.

Deze meest recente aanval van geweld, en al het geweld dat eraan voorafgaat, wordt uitsluitend gedreven door de weigering van Hamas en de PA om het bestaansrecht van Israël als Joodse staat te accepteren. Toch hoeft het niet zo te zijn.

Israël heeft keer op keer pijnlijke concessies gedaan voor vrede en genereuze vredesvoorstellen gedaan aan de Palestijnen, die alleen met afwijzing en terrorisme beantwoordden. Israël heeft altijd zijn hand uitgestoken voor vrede met de Arabische wereld, wat wordt geïllustreerd door de onlangs gesloten vredesakkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Marokko en Soedan.

Het enige dat wordt bereikt door te doen alsof er een morele gelijkwaardigheid is tussen Israël en degenen die het willen vernietigen, is het creëren van een feelgood-performante oefening die alleen de gewelddadige patstelling tussen Israël en Hamas bestendigt. Dit komt niemand ten goede, en zeker niet de Palestijnen, wiens bloeddorstige en onverzoenlijke leiderschap het grootste obstakel voor vrede blijft.

Bronnen:

 • naar een artikel van Mike Fegelman “Mike Fegelman: How Hamas and the PA started the ‘TikTok intifada’” van 31 mei 2021 op de site van The National Post
 • naar een artikelIsrael Under Attack From Hamas and Media: HonestReporting CEO Interviewed by CUFI” van 1 juni 2021 op de site van Hoest Reporting

Een gedachte over “Mike Fegelman: Hoe Hamas en de PA de ‘TikTok-intifada’ begonnen

 1. Tijd om op te houden stééds maar de waarheid te herhalen waar al deze bloedzoekende bendes met hun Celeb supporters sowieso geen boodschap aan hebben.

  Wat Israel ook doet om palestijnse levens te redden, vrede te zoeken…..nooit is het goed genoeg.

  Israel dat zijn eigen burgers beschermt……..schande!
  Israel dat palestijnen waarschuwt voor bommen……schande!
  Israel dat palestijnen te eten geeft in tijden van conflict….schande!
  Israel dat familie van terroristen in ziekenhuizen verzorgt……schande!

  “”De Jood moet dood””…….dát is de boodschap van de Tik Tok meute.

  En dus moet Israel de haar toegeeigende “reputatie” gewoon waarmaken.

  Is het in een keer opgelost!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.