Hamas en Fatah proberen zich elk voor te doen als de ware leiders van het ‘verzet’ tegen de Joodse staat

In een eer/schaamte samenleving zijn schijn de realiteit, en Hamas verscheen als de onbetwiste leider van de Palestijnen tijdens de gevechten in Gaza, terwijl de meeste Palestijnen Hamas zagen als een organisatie die daadwerkelijk iets doet, in tegenstelling tot Fatah.

Maar nu moet Hamas Gaza weer opbouwen – en de meeste donoren willen niet rechtstreeks of exclusief met Hamas te maken hebben. Egypte, dat bemiddelde voor het staakt-het-vuren, betrekt de PLO bij alle onderhandelingen en neemt zelfs vertegenwoordigers van de PA mee om Gaza te bezoeken. 

Mahmoud Abbas tracht ervoor te zorgen dat de rol van de PLO bij het verkrijgen van donoren voor Gaza het mogelijk maakt dat een deel van die fondsen naar hem en zijn groepen gaat.

De Palestijnse Autoriteit probeert ook de nadruk te leggen op ‘het verdedigen van Jeruzalem’ als haar rol, en dat is precies wat Hamas deed met zijn duizenden raketten.

Daarnaast werkt de PLO nauw samen met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om te proberen Israël te laten beschuldigen van oorlogsmisdaden in Gaza. Zowel Hamas als de PLO proberen contacten te leggen met Arabische landen om op te treden als de echte vertegenwoordigers van de Palestijnen. 

De PLO leidt in die race, maar het lijkt erop dat Hamas de betrekkingen met Syrië zal herstellen op aandringen van Iran; de twee gingen uit elkaar toen Hamas Syrië bekritiseerde voor het doden van honderdduizenden burgers. 

Hamas roept op tot een Dag van Woede op de Westelijke Jordaanoever aanstaande vrijdag 4 juni, in een poging om de massa’s te overtuigen van het idee dat Hamas hun echte leider is. Twee weken geleden hield Fatah met hetzelfde doel een algemene staking op de Westelijke Jordaanoever. 

Hamas voert ook veel publiciteit voor zijn zogenaamde overwinningsparades doorheen Gaza en stuurt een bericht naar de Arabieren op de Westelijke Jordaanoever als de ware leiders in de strijd tegen Israël.

We hebben het niet eens over de pogingen van de internationale gemeenschap om dit in hun eigen voordeel te gebruiken. De VN, de EU, het Kwartet, Egypte en Qatar proberen er allemaal uit te zien als degenen die een deal kunnen sluiten en als wereldleiders op te treden. ‘Mensenrechtenorganisaties’ haasten zich om anti-Israëlische rapporten zo snel mogelijk te publiceren.

Het is allemaal politiek. Niemand geeft echt om echte, gewone Palestijnen en hoe ze een normaal leven kunnen leiden zonder overgeleverd te zijn aan hun onvolwassen leiders die bereid zijn hen in een oogwenk op te offeren voor hun eigen politieke gewin. 

Suïcidale waanzin verduistert de geesten in de Palestijnse semi-autonome gebieden

Bronnen:

  • naar een artikel van EoZ “Hamas and Fatah jockeying to look like leaders” van 1 juni 2021 op de site van Elder of Ziyon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.